15 Bandar Terpilih untuk Anugerah Inovasi Bandar Raya Guangzhou ke-6 Diumumkan

GUANGZHOU, China, 14 September 2023 – Pada 14 September, 15 Bandar Pendek Senarai 6th Anugerah Antarabangsa Guangzhou untuk Inovasi Bandar (Anugerah Guangzhou) secara rasmi dikeluarkan: Antalya, Turki; Bogotá, Colombia; Cape Town, Afrika Selatan; Gwangju, Korea; Halandri, Yunani; Iztapalapa, Mexico; Jakarta, Indonesia; Kampala, Uganda; Kazan, Rusia; Mannheim, Jerman; Pimpri Chinchwad, India; Ramallah, Palestin; São Paulo, Brazil; Tehran, Iran; Xianning, China.

274 inisiatif dari 193 bandar dan wilayah dalam 54 negara mengemukakan permohonan sah kepada kitaran ke-6 Anugerah Guangzhou. Lima buah negara mengemukakan buat kali pertama. Jawatankuasa Teknikal pakar antarabangsa bertemu di Guangzhou 11-14 September 2023. Pemilihan adalah berdasarkan kriteria inovasi, keberkesanan, konteks, dan kebolehulangan dan kerelevanan mereka kepada pelaksanaan tempatan Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) dan Agenda Bandar Baru (NUA). 11 ahli TC dari 11 negara memilih 45 inisiatif Layak, daripada mana 15 bandar pendek senarai terkemuka.

ZHANG Yajie, Naib Pengerusi Persidangan Perundingan Politik Rakyat Guangzhou China, Emilia Saiz, Setiausaha Agung UCLG dan Jordi Vaquer, Setiausaha Agung Metropolis menyampaikan ucapan dan menyatakan penghargaan mereka terhadap sumbangan Guangzhou kepada inovasi bandar dan pembangunan lestari secara global.

Berikutan ucapan itu, Azza Sirry, Pengerusi Jawatankuasa Teknikal mengumumkan 15 bandar Pendek Senarai Anugerah Guangzhou tahun ini. Beliau memperkenalkan bahawa Anugerah Guangzhou tahun ini telah menerima banyak penyerahan dengan inisiatif berkualiti tinggi, sama ada dari perspektif pembangunan inovasi bandar, atau perhatian kepada penyertaan sosial dan awam. Inisiatif-inisiatif itu semua membanggakan perwakilan yang agak maju dan nilai rujukan.

Selepas pelancaran, dengan topik Pembangunan Bermutu Tinggi dan Inovasi Bandar, Kobie Brand, Timbalan Setiausaha Agung ICLEI, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Wilayah ICLEI Afrika; Dyan Currie, Ketua Perancang Majlis Bandaraya Brisbane dan Ketua Pejabat Bandar Tuan Rumah Brisbane 2032, bersama-sama dengan pakar dan sarjana lain, membincangkan bagaimana membuat bandar-bandar menjadi tempat yang lebih sihat, selamat dan selesa untuk kualiti hidup yang tinggi dengan mempromosikan pemodenan sistem perindustrian bandar, kapasiti tadbir urus dan jenis budaya.

Anugerah Antarabangsa Guangzhou untuk Inovasi Bandar (Anugerah Guangzhou) disokong bersama oleh Bandaraya Guangzhou, UCLG dan Metropolis sejak 2012. Dengan lebih daripada 1,300 inisiatif di seluruh dunia, ia telah menjadi platform pengetahuan global dan pembelajaran bandar ke bandar mengenai inovasi bandar.