2023 Warisan Korea akan Diadakan di HICO

  • Mengjangkakan kehadiran sekitar 5,000 pengunjung

Program tatap muka yang diperkuat untuk peserta di era pasca-COVID-19 dan susunan program yang kaya untuk pengunjung. Pengumuman pemenang Heritage Korea Idea Contest! Sebanyak 168 karya yang diserahkan, termasuk 43 dalam kategori produk dan 125 dalam kategori emotikon (GIF).

GYEONGJU, Korea Selatan, 18 Sept. 2023 – Pameran domestik terbesar dalam bidang warisan kebangsaan, “2023 Heritage Korea,” telah berlangsung dari 14 hingga 16 September di Pusat Konvensi GyeongjuHwabaek (HICO), serta di pelbagai lokasi di Gyeongju.

Memandangkan pemulihan baru-baru ini daripada ancaman COVID-19, ekspo tahun ini bertujuan untuk menyumbang kepada kejayaan perniagaan dan pertumbuhan industri warisan kebangsaan dengan meningkatkan program tatap muka seperti konsultasi pembeli domestik dan konsultasi eksport pembeli luar negara.

Heritage Korea 2022, yang diadakan tahun lalu dengan rekod 93 syarikat peserta, 298 booth pameran, dan 4,654 pengunjung, merupakan yang terbesar setakat ini. Tahun ini, ekspo terus menarik minat yang signifikan daripada perusahaan dan institusi Heritage Korea, dengan jangkaan kehadiran kira-kira 5,000 pengunjung, termasuk pembeli.

Syarikat-syarikat peserta boleh memanfaatkan pelbagai program seperti Konsultasi Teknologi Warisan Kebangsaan, Konsultasi Pembeli Domestik, dan Konsultasi Eksport Pembeli Luar Negeri. Program-program ini berjalan pada 14 dan 15 September di Business Lounge lantai 3, memudahkan pengembangan pasaran domestik melalui pengenalan produk syarikat peserta, teknologi baru, dan konsultasi pemadanan dengan pegawai kerajaan tempatan.

Konsultasi Eksport Pembeli Luar Negeri, yang diadakan di Heritage Korea Hall (lantai 3) pada 14 dan 15 September, menyokong syarikat-syarikat peserta dalam mengembangkan kehadiran pasaran global dan penetrasi pasaran mereka.

Heritage Korea Hall (lantai 3) menampilkan pameran mengenai pemeliharaan warisan kebangsaan, keselamatan dan pengurusan bencana, pembaikan dan pemulihan, warisan penyimpanan, warisan digital, dan muzium. Selain itu, Dewan Pekerjaan Warisan Kebangsaan yang berasingan telah disediakan, menawarkan program seperti perbincangan, kuliah khas NCS, konsultasi pekerjaan, dan kaunseling kerjaya untuk pencari kerja dan pelajar universiti dalam Heritage Korea.

Perbincangan berkisarkan mempromosikan strategi perniagaan dan pekerjaan syarikat-syarikat dan institusi dalam bidang warisan kebangsaan dan muzium, berkongsi pengalaman peserta dalam program latihan kerja Heritage Korea, dan memberi kuliah mengenai tren pekerjaan NCS dalam perusahaan awam dan agensi kerajaan, kompetensi kerja asas NCS, dan ujian keperibadian untuk berkongsi strategi kejayaan pekerjaan NCS.

Di Booth Kaunseling Kerjaya, pengambil kerja dari majikan warisan kebangsaan yang merancang untuk mengambil pekerja pada separuh kedua tahun ini telah menjalankan temu duga dan konsultasi kerjaya. Perkhidmatan konsultasi yang disesuaikan, termasuk penyuntingan resume, latihan sikap temu duga, dan bimbingan kerjaya, telah ditawarkan.

Pra-pendaftaran dan tempahan janji temu untuk program pameran pekerjaan akan tersedia di laman web rasmi Heritage Korea.

Heritage Korea Hall (lantai 1) mempamerkan pameran mengenai projek penggunaan warisan kebangsaan, jenama produk penggunaan, dan promosi dasar. Para pengunjung akan menerima kupon bernilai 5,000 KRW di Dewan Penggunaan Warisan Kebangsaan (lantai 1) mengikut dasar siapa cepat dia dapat untuk menyokong pembelian pelbagai produk jenama warisan kebangsaan.

Sebagai sebahagian daripada program penyertaan pengunjung, aktiviti seperti Lawatan Lapangan Warisan Kebangsaan, Video Imersif Warisan Kebangsaan, Pengalaman Lakaran Langsung, Forum Wawasan Warisan Kebangsaan, dan kaji selidik pengunjung akan tersedia. Forum Wawasan Warisan Kebangsaan, yang dijadualkan pada 16 September, menampilkan penceramah sejarah terkenal Choi Tae-sung sebagai pembicara, memberikan kuliah mengenai arah pembangunan mampan warisan kebangsaan.

Selain itu, Heritage Korea Idea Contest, yang menerima penyerahan selama tiga minggu bermula dari 1 Jun, menarik sejumlah 168 karya, dua kali ganda jumlah tahun sebelumnya. Melalui penilaian ketat oleh hakim pakar, enam pemenang telah dipilih dalam tiga kategori produk dan tiga kategori emotikon (GIF).

Majlis penyampaian anugerah untuk Heritage Korea Idea Contest telah berlangsung dari 2:00 petang hingga 4:00 petang pada 14 September di Pentas Tengah Heritage Korea Hall (lantai 3). Produk-produk pemenang dalam kategori produk akan dipamerkan secara fizikal di Dewan Penggunaan Warisan Kebangsaan (lantai 1), sementara tiga emotikon (GIF) pemenang akan tersedia untuk muat turun percuma melalui saluran Heritage Korea bermula Ogos.

Untuk maklumat terperinci lanjut mengenai Heritage Korea 2023, sila layari laman web rasmi acara di www.heritage-korea.com.*