2024 Laporan Kerja Pemerintah; penyenaraian pencapaian Shanghai

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, 14 Mac 2024 — A laporan berita dari english.shanghai.gov.cn:

Shanghai telah memainkan dan akan terus memainkan peranan penting dan terkemuka dalam inovasi industri dan pengupayaan China, serta dalam memperdalam reformasi dan pembukaan, menurut Laporan Kerja Kerajaan 2024 China.

Berikut adalah pencapaian Shanghai tahun lalu yang disebut dalam laporan dan peranannya dalam mengambil langkah-langkah yang lebih inovatif dan merintis untuk memberikan sumbangan baru kepada pembangunan keseluruhan negara pada tahun-tahun mendatang.

Laporan Kerja Kerajaan: Pesawat penumpang C919 yang dibangunkan domestik memulakan operasi. Kapal pesiar skala besar domestik pertama diserahkan. Pengeluaran dan jualan kenderaan elektrik China melebihi 60 peratus jumlah global.

Fakta rujukan berkaitan Shanghai:

Pada 28 Mei 2023, pesawat penumpang C919 besar pertama di dunia memulakan penerbangan komersial pertamanya, menandakan “lepas landas” rasmi pesawat besar domestik China untuk operasi komersial di Shanghai.

Pada 24 Dis 2023, Adora Magic City, kapal pesiar besar China pertama yang dibina domestik, memulakan perjalanan ujian operasi pertamanya, meletakkan Shanghai sebagai “permata mahkota” dalam industri pembinaan kapal.

Pada tahun 2023, nilai eksport tahunan Shanghai bagi kenderaan penumpang elektrik melepasi 100 bilion yuan ($13.89 bilion) buat kali pertama, mencapai 120.89 bilion yuan, peningkatan 43.9 peratus berbanding setahun sebelumnya.

Laporan Kerja Kerajaan: China mencapai peningkatan hampir 30 peratus dalam eksport “tiga baharu”, iaitu kenderaan elektrik, bateri litium ion dan produk fotovoltaik.

Fakta rujukan berkaitan Shanghai:

Pada tahun 2023, eksport “tiga baharu” Shanghai mencapai 167.79 bilion yuan, menandakan peningkatan 42.2 peratus dan menyumbang 9.7 peratus kepada jumlah nilai eksport keseluruhan bandar semasa tempoh yang sama. Lonjakan ini menyumbang 2.9 peratus mata kepada kadar pertumbuhan eksport keseluruhan bandar.

Laporan Kerja Kerajaan: Menggalakkan penubuhan hab inovasi dan platform untuk menarik dan mengumpulkan bakat-bakat.

Fakta rujukan berkaitan Shanghai:

Statistik menunjukkan tahun lalu, Shanghai menarik jumlah keseluruhan 172,000 bakat dalam negara dan antarabangsa, menandakan peningkatan 12 peratus berbanding tahun sebelumnya, membawa jumlah bekalan bakat bandar ke lebih 6.75 juta orang. Pada peringkat seterusnya, Shanghai akan memberi tumpuan kepada pembinaan hab bakat tinggi, mengintegrasikan pendidikan, teknologi, dan pembangunan bakat, dengan penekanan khusus kepada penciptaan platform inovasi taraf tinggi, penubuhan mekanisme institusi yang cekap, dan pembiakan ekosistem bakat berkualiti tinggi.

Laporan Kerja Kerajaan: China menganjurkan pameran-pameran besar seperti China International Import Expo (CIIE), Canton Fair, China International Fair for Trade in Services (CIFTIS), dan Global Digital Trade Expo (GDTE).

Fakta rujukan berkaitan Shanghai:

CIIE, yang dihoskan oleh Kementerian Perdagangan dan Kerajaan Perbandaran Shanghai, dan dianjurkan oleh Pejabat Pameran dan Konvensyen Antarabangsa China (CIIE) dan Pusat Pameran dan Konvensyen Kebangsaan (Shanghai), merupakan pameran import tematik kebangsaan pertama di dunia, yang telah berlangsung setiap tahun sejak 2018. Selama enam tahun terakhir, CIIE telah bertindak secara aktif sebagai platform untuk perolehan antarabangsa, promosi pelaburan, pertukaran budaya, dan kerjasama terbuka, mempromosikan sekitar 2,500 produk, teknologi, dan perkhidmatan wakil baru, dengan jumlah transaksi yang dimaksudkan mencapai kira-kira $420 bilion. Shanghai akan menganjurkan CIIE ketujuh dari 5 hingga 10 Nov.

Laporan Kerja Kerajaan: Untuk terus melaksanakan strategi meningkatkan pembangunan kawasan percubaan perdagangan bebas, memberi lebih banyak autonomi kepada kawasan percubaan, termasuk Pelabuhan Perdagangan Bebas Hainan, dan mempromosikan reformasi dan inovasi dalam pembangunan zon untuk mencipta landasan baru bagi pembukaan.

Fakta rujukan berkaitan Shanghai:

Kerajaan pusat secara konsisten menyokong eksperimen berani, inovasi, dan reformasi autonomi di Kawasan Percubaan Perdagangan Bebas China (Shanghai), yang pertama di China. Dengan dikeluarkannya Pelan Keseluruhan untuk Selari sepenuhnya dengan Aturan Ekonomi dan Perdagangan Antarabangsa Taraf Tinggi baru-baru ini, kawasan percubaan Lin-gang, terutamanya kawasan khas Lin-gang, telah diberi tugas penting untuk mencuba peruntukan aturan ekonomi dan perdagangan antarabangsa taraf tinggi seperti Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) dan Perjanjian Perkongsian Ekonomi Digital (DEPA). Shanghai akan giat melaksanakan strategi untuk meningkatkan pembangunan kawasan percubaan, memimpin dalam penubuhan sistem institusi dan model pengawalseliaan yang selari dengan aturan ekonomi dan perdagangan antarabangsa taraf tinggi dan memesatkan penciptaan zon percubaan kebangsaan untuk inovasi institusi.

Laporan Kerja Kerajaan: Untuk menggalakkan penyelesaian isu-isu berkaitan aliran data lintas sempadan.

Fakta rujukan berkaitan Shanghai:

Pada Januari, Kawasan Khas Lin-gang di Kawasan Percubaan Perdagangan Bebas China (Shanghai) mengeluarkan Ujian Langkah-Langkah Pengurusan Berperingkat dan Berkelas Aliran Data Lintas Sempadan, memimpin dalam melaksanakan pengurusan berperingkat aliran data lintas sempadan. Data-data tersebut dikategorikan ke tiga peringkat: data teras, data penting, dan data am, memberi tumpuan kepada bidang utama seperti kenderaan pintar berhubung, pengurusan kewangan, dan pengangkutan maritim taraf tinggi. Kawasan Khas Lin-gang dijangka memanfaatkan sepenuhnya peranannya sebagai medan ujian, memegang peraturan antarabangsa, memahami keperluan syarikat, memperkukuh koordinasi, berusaha untuk usaha merintis yang lebih besar, dan menubuhkan sistem sokongan teknikal yang boleh dipercayai. Tujuannya adalah untuk segera membangunkan peraturan institusi matang dan berpiawaian dalam amalan aliran data lintas sempadan, melayani matlamat keseluruhan negara untuk reformasi dan pembukaan lebih baik.

Laporan Kerja Kerajaan: Untuk terus menggalakkan kelebihan pembangunan ekonomi kawasan BeijingTianjinHebei, Delta Sungai Yangtze, dan Kawasan Teluk Guangdong-Hong Kong-Macao yang lebih besar untuk memberi khidmat pembangunan berkualiti tinggi negara lebih baik.

Fakta rujukan berkaitan Shanghai:

Sejak cadangan dan pelaksanaan strategi pembangunan bersepadu di Delta Sungai Yangtze pada 2018, kekuatan keseluruhan dan daya saing menyeluruh kawasan ini secara konsisten menduduki tempat terdepan di seluruh negara. Semasa simposium mengenai menggiatkan pembangunan bersepadu Delta Sungai Yangtze yang diadakan di Shanghai pada 30 Nov, integrasi kawasan lebih lanjut diharapkan tinggi, akan memimpin dalam pemodenan dengan ciri-ciri Cina dan memainkan peranan memimpin yang lebih baik dalam merintis, menunjukkan, dan memacu pembangunan kawasan.

Laporan Kerja Kerajaan: Untuk terus menggiatkan larangan menangkap ikan selama 10 tahun di Sungai Yangtze.

Fakta rujukan berkaitan Shanghai:

Pada 2021, larangan menangkap ikan selama 10 tahun di Sungai Yangtze secara menyeluruh dilaksanakan. Pengurusan larangan menangkap ikan secara ketat dilaksanakan di bahagian hulu Sungai Huangpu di Shanghai. Dalam tempoh 10 tahun, kawasan ini akan menjadi kawasan pemuliharaan ikan air tawar utama di negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.