“24-Hour Electricity Butler” untuk Penggunaan Awam Elektrik yang Lebih Mudah

(SeaPRwire) –   ZIBO, China, Nov. 15, 2023Sejak awal tahun ini, State Grid Zibo Power Supply Company telah dengan aktif mempromosikan “pembinaan serentak grid ganda”, di mana 1005 kakitangan grid telah menyertai lebih daripada 5000 kumpulan WeChat perkhidmatan dan fungsi grid perumahan dan berfungsi sebagai “butler elektrik 24 jam”. Mereka menangani permintaan penggunaan elektrik secara tepat masa dengan menyediakan perkhidmatan “satu pintu” 24 jam seperti konsultasi dan pembaikan, memastikan bahawa dalam grid perumahan, masalah elektrik boleh diselesaikan dan kualiti perkhidmatan dan kecekapan ditingkatkan.

Kampung Beigushan, Daerah Boshan, Zibo, Provinsi Shandong, 11 November. Ia cerah, dan panel fotovoltaik di atas bumbung rumah Li Bingfeng terus menjana elektrik bersih. “Ia sangat mudah untuk memasang panel fotovoltaik ini,” kata Li, “‘Butler elektrik’ dalam ‘Kumpulan Kuasa Pelangi’ memberikan perkhidmatan pintu ke pintu sepanjang proses.”

Han Tao, “butler elektrik” Syarikat Pembekalan Tenaga Zibo Grid Negeri, datang ke rumah Li Bingfeng pada Julai untuk mengumpul borang permohonan pemasangan panel fotovoltaik dan membantunya memohon secara telefon bimbit. Dengan bantuan Han Tao, peralatan penjanaan tenaga fotovoltaik di rumah Li Bingfeng disambungkan ke grid dan mula menjana elektrik dalam masa tujuh hari.

Di Pusat Penanaman Pintar Cendawan di Kampung Tonglin, Daerah Linzi, Jiao Tong dan Dai Yudong, “butler elektrik” Cawangan Linzi Syarikat Pembekalan Tenaga Zibo Grid Negeri, sedang mencari bahaya keselamatan dalam peralatan elektrik pusat penanaman dengan termoinframerah. Mereka dimaklumkan 10 minit sebelumnya dalam kumpulan perkhidmatan grid perumahan Kampung Tonglin di WeChat, bahawa sistem kawalan suhu pusat penanaman tidak akan bermula, jadi kedua-dua mereka segera datang untuk menyelesaikan masalah.

Pusat Penanaman Pintar Cendawan Tonglin dibuka di Kampung Tonglin pada awal tahun ini. Ia terutamanya membiakkan lima jenis cendawan, termasuk cendawan hitam dan cendawan oyster, dan boleh menjana pulangan tahunan melebihi 600,000 yuan untuk kampung. Dari pembinaan pusat hingga penanaman cendawan pintar, Lu Guimei, ketua pusat, telah bergantung kepada perkhidmatan elektrik yang disediakan oleh “butler elektrik 24 jam” dalam kumpulan perkhidmatan grid. “Hanya dengan menghantar teks dalam kumpulan WeChat,” kata Lu Guimei, “butler elektrik’ datang segera untuk menyelesaikan masalah elektrik.”

Selain itu, Syarikat Pembekalan Tenaga Zibo Grid Negeri telah melancarkan mini program Digital Electricity Butlers di WeChat. Memasuki kumpulan grid perumahan luar bandar sebagai akaun WeChat individu, mini program itu menangkap sepanjang hari mesej dari pelanggan yang melibatkan 81 kata kunci seperti “litar elektrik”, “penggunaan elektrik” dan “bekalan kuasa” dan sebagainya, dengan bantuan teknologi analisis dan pemilihan data besar, dan kemudian secara automatik menghantar maklumat berkaitan dalam mesej pelanggan kepada kakitangan di pusat arahan perkhidmatan bekalan kuasa. Kakitangan bertugas menilai maklumat dalam mesej pelanggan, dan dengan segera mengatur juruteknik berhampiran untuk menyelesaikan masalah elektrik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)