Adakah Saham Micron Pelaburan Yang Menarik Untuk 2024?

Micron Stock

(SeaPRwire) –   Ketika tirai terangkat bagi era kecerdasan buatan (AI), industri semikonduktor mengalami prestasi cemerlang pada tahun 2023. (NASDAQ: MU), pemain terkemuka di ruang ini, menyaksikan lonjakan yang menakjubkan dalam sahamnya, naik 72% sepanjang tahun ini, mengatasi kenaikan 45% Indeks Nasdaq.

Ketarahan Micron

Prestasi kukuh Micron pada suku pertama tahun kewangan 2024 menandakan pemulihan kewangan yang kukuh. Diperkuat oleh penambahbaikan harga, jumlah pendapatan untuk suku yang berakhir pada 30 November mencatat peningkatan 16% tahun ke tahun, mencapai $4.73 bilion, melebihi anggaran sebanyak $94.7 juta. Peningkatan berikutnya adalah lebih menakjubkan lagi pada 18%. Unit Perniagaan Komputer dan Rangkaian mengalami peningkatan pendapatan 45% secara berikutan, yang dikaitkan dengan permintaan yang meningkat untuk penghantaran berkaitan pusat data dan pelanggan AI.

Walaupun Unit Perniagaan Mudah Alih menyaksikan peningkatan pendapatan 7% secara berikutan kerana pemulihan semula pasaran telefon pintar, Unit Perniagaan Terbenam menyaksikan peningkatan 21% atas asas berikutan. Walau bagaimanapun, Unit Perniagaan Penyimpanan mengalami penurunan 12% dari suku sebelumnya.

Semasa panggilan keuntungan, Ketua Pegawai Eksekutif Micron, Sanjay Mehrotra, menekankan peranan penting ingatan dalam pelayan AI berdaya GPU, meramalkan lonjakan permintaan yang dipacu oleh pelaksanaan awal penyelesaian AI.

Pelaburan dalam Inovasi

Komitmen Micron terhadap pelaburan penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang besar telah menghasilkan teknologi-teknologi merintis, membolehkan kapasiti yang lebih tinggi, kelajuan yang lebih pantas dan penyelesaian ingatan mesra alam sekitar. Dengan perbelanjaan R&D sebanyak $845 juta pada suku pertama sahaja, Micron terus mendorong batasan reka bentuk semikonduktor.

Pendapatan DRAM, menyumbang 73% kepada jumlah pendapatan, menyaksikan peningkatan ketara 24% secara berikutan, manakala pendapatan NAND meningkat 2% dari suku sebelumnya. Produk HBM3E yang inovatif Micron telah mendapat maklumbalas positif, dan syarikat berhasrat untuk meningkatkan pengeluaran pada separuh pertama 2024, bertujuan untuk menjana pendapatan yang besar dalam tahun kewangan 2024.

Micron menutup suku dengan kedudukan wang ringan yang kukuh, dengan memegang $9.8 bilion tunai dan pelaburan dan nisbah hutang ke ekuiti yang stabil 0.31.

Ramanan Positif

Pengurusan menjangkakan asas perniagaan yang lebih baik untuk baki tahun kewangan 2024, meramalkan “jumlah pasaran alamat keseluruhan (TAM) rekod dalam kalendar 2025.” Kerjasama dengan platform Nvidia Grace Hopper GH200 dan H200 hampir selesai, berpotensi menjadi pemacu pertumbuhan pendapatan yang besar.

Micron meramalkan permintaan bit DRAM akan berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan sebanyak pertengahan belasan peratus, manakala permintaan bit NAND dijangka berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan dalam lingkungan 20 peratusan untuk beberapa tahun akan datang. Analis meramalkan peningkatan pendapatan 48% kepada $22.9 bilion untuk keseluruhan tahun kewangan 2024 dan lonjakan berterusan 38% tahun ke tahun kepada $31.7 bilion dalam tahun kewangan 2025.

Pandangan Wall Street terhadap Saham Micron

Selepas keputusan suku pertama, analis Evercore ISI, C.J. Muse menaikkan harga sasaran untuk saham Micron kepada $100, dengan penarafan “beli kuat”. Wells Fargo analis Aaron Rakers menyokong pandangan ini, mengekalkan penarafan “beli” dan sasaran harga $95. Komuniti analis optimis tentang masa depan Micron, dengan 20 daripada 26 analis menarafkannya sebagai “beli kuat”.

Dengan syarikat berada dalam kedudukan untuk pertumbuhan besar, saham Micron dianggap sebagai pelaburan menarik oleh analis. Walaupun sasaran harga purata ialah $93.70, sasaran harga tinggi $140 membayangkan peningkatan ketara 61.9% dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Keputusan Akhir

Ketika AI menjadi daya pemacu transformasi dalam industri semikonduktor, pengurusan Micron melihat syarikat berada pada peringkat awal kitaran pertumbuhan hiper yang dipacu oleh AI generatif. Dengan langkah syarikat dalam inovasi dan senarai produk yang menjanjikan, Micron kelihatan menjadi pilihan strategik bagi pelabur yang mengambil potensi jangka panjang dalam landskap AI yang berkembang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.