Afrika Selatan, Emiriah Arab Bersatu adalah pemimpin keberlanjutan Afrika, Timur Tengah

(SeaPRwire) –   Laporan baru menyatakan kedua-dua rantau komited kepada alam sekitar walaupun menjadi “penyerta akhir”

DUBAI, UAE, Nov. 16, 2023Afrika Selatan, Emiriah Arab Bersatu, Mesir dan Arab Saudi sedang melakukan yang terbaik untuk memerangi perubahan iklim di Timur Tengah dan Afrika, menurut laporan baru yang membandingkan dasar kebijakan kerajaan dan perniagaan, pelaburan dan tindakan kelestarian.

Peserta teratas secara keseluruhan mengikut Skor Kad Kelestarian Timur Tengah dan Afrika

Peserta teratas secara keseluruhan mengikut Skor Kad Kelestarian Timur Tengah dan Afrika

Laporan , dikeluarkan pada Khamis, adalah pemeriksaan terperinci prestasi negara dalam hasil kelestarian alam sekitar, dasar kerajaan, dan amalan korporat di kedua-dua rantau.

Laporan itu menyimpulkan bahawa 17 negara yang dipertimbangkan “adalah ‘penyerta akhir’ yang berkaitan kepada pembangunan kelestarian global tetapi pada masa yang sama mewakili rantau yang semakin meningkatkan strategi, program dan pelaburan kelestarian mereka.”

Laporan itu dikomisikan oleh , sebuah syarikat perkhidmatan rantai bekalan global berpangkalan di Kuwait. Ia disusun oleh , sebuah firma berpangkalan di Geneva yang khusus dalam penyelidikan dan analisis untuk kerajaan, organisasi antarabangsa, dan perniagaan terkemuka di seluruh dunia.

Skor kad menggunakan 48 petunjuk prestasi dan kemajuan untuk membandingkan negara. Petunjuk termasuk data, rangka kerja peraturan, penilaian dasar, insentif dan amalan korporat merentasi enam bidang teras: pelaburan hijau dan teknologi; infrastruktur dan pengangkutan lestari; tadbir urus dan pelaporan; peralihan tenaga; ekosistem alam sekitar; dan kitaran semula.

Satu hingga 17, ini cara negara-negara berkedudukan: Afrika Selatan, UAE, Mesir, Arab Saudi, Rwanda, Kenya, Uganda, Ghana, Maghribi, Qatar, Tanzania, Nigeria, Bahrain, Kuwait, Pantai Gading, Oman, Mozambik.

Temuan Utama

  • Perniagaan tidak memberi perhatian kepada COP. Lapan puluh dua peratus perniagaan Afrika dan 49% perniagaan Timur Tengah tidak mengetahui proses COP PBB yang digunakan negara-negara untuk menekan dan mengukur usaha memerangi perubahan iklim. Kepada perniagaan kecil menggunakan COP untuk menetapkan sasaran kelestarian mereka.
  • Perubahan iklim menjejaskan perniagaan. Sembilan puluh tujuh peratus syarikat menyatakan perniagaan mereka terjejas oleh perubahan iklim, dan 49% menyatakan perubahan iklim telah menyebabkan “kerosakan teruk” atau mempunyai “impak yang ketara dan semakin meningkat” ke atas mereka.
  • Kerajaan memimpin manakala perniagaan mengejar. Berkenaan tindakan iklim, kerajaan mengatasi sektor swasta dalam kedua-dua Timur Tengah dan Afrika.
  • Perbelanjaan perniagaan kepada kelestarian dijangka meningkat. Dalam tempoh 12 bulan akan datang, 73% perniagaan Afrika dan 62% perniagaan Timur Tengah mengharapkan lebih daripada 5% belanjawan modal perniagaan akan digunakan untuk mencapai sasaran alam sekitar.
  • Tiada saiz yang sesuai untuk semua. Negara berbeza mempunyai keutamaan kelestarian yang berbeza berdasarkan pendapatan, kekuatan ekonomi, ketergantungan tenaga, dan faktor-faktor lain. Negara-negara kaya tenaga di Teluk cenderung melabur lebih dalam infrastruktur dan ekosistem lestari. Ekonomi Afrika berprestasi terbaik dalam pemuliharaan dan penggunaan tenaga.
  • Pelaburan hijau mahal. Negara berpendapatan tinggi dan sederhana melabur paling banyak: Qatar, UAE, Maghribi dan Arab Saudi.
  • Afrika memberi tumpuan kepada pengangkutan hijau. Uganda, Nigeria, Rwanda, Kenya dan Afrika Selatan teratas dalam pemuliharaan tenaga dan bahan api bukan fosil untuk pengangkutan. Negara-negara Teluk bergantung hidrokarbon lebih memberi tumpuan kepada bangunan hijau. Secara amnya di seluruh Timur Tengah dan Afrika, lebih banyak syarikat melabur dalam penghijauan fleet berbanding premis yang lebih hijau.
  • Pengurusan sisa dan penggunaan berkaitan kekayaan. Negara berpendapatan tinggi melakukan lebih untuk mengurus sisa secara lestari. Yang miskin lebih memberi tumpuan untuk mengehadkan penggunaan. Secara keseluruhannya, Mesir, Afrika Selatan, Bahrain dan UAE berprestasi terbaik dalam “kitaran semula” – mengurangkan sisa, menurunkan penggunaan, dan menggalakkan kitar semula dan pengeluaran lestari.

Agility baru-baru ini dinamakan No. 3 “Pemimpin Kelestarian” untuk Pengangkutan & Logistik di Forbes Middle East. Naib Pengerusi Tarek Sultan berkata strategi dan keputusan pelaburan syarikat semakin dipengaruhi oleh keperluan untuk memerangi perubahan iklim.

“Sebagai pengendali rantai bekalan dan pelabur di Timur Tengah dan Afrika, kami ingin mengetahui apa yang menjadi keutamaan kerajaan dan perniagaan, dan di mana mereka meletakkan sumber dalam pertempuran menentang perubahan iklim,” kata Sultan. “Kami ingin mengetahui siapa yang boleh kami kerjasama dalam infrastruktur hijau dan pengangkutan, bahan api alternatif, dan perkhidmatan rantai bekalan yang mengurangkan impak alam sekitar tanpa mengorbankan prestasi.”

Horizon, yang menyusun laporan skor kad untuk Agility, berkata matlamatnya adalah untuk “melampaui ciri-ciri pemilihan Timur Tengah bergantung kepada bahan api fosil dengan pelepasan gas rumah hijau per kapita yang tinggi, dan negara-negara Afrika yang mengeluarkan gas rumah hijau yang rendah tetapi mengambil tindakan alam sekitar yang agak sedikit.”

Laporan skor kad itu datang pada malam COP28, persidangan perubahan iklim PBB yang akan berlangsung dari Nov. 30 hingga Dis. 12 di Dubai. Penemuan-penemuannya menekankan laporan WEF yang dikeluarkan pada Oktober, mengenai penyingkiran karbon dan peralihan tenaga di Timur Tengah dan Afrika Utara.

Laporan WEF menyimpulkan bahawa “negara-negara MENA ketinggalan berbanding rantau yang boleh dibandingkan dari segi kemajuan kelestarian mereka. Walaupun kerajaan tempatan telah menjanjikan dalam tempoh 24 bulan lepas untuk menjadikan 60% pelepasan mereka di bawah sasaran sifar bersih, perniagaan secara keseluruhannya belum mengikuti dan menyambung jurang dengan pasaran global yang boleh dibandingkan – 12% telah menetapkan sasaran sifar bersih dan 6% telah menubuhkan pelan untuk mencapai sifar bersih.”

Mengenai Agility

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Agility ialah pemimpin global dalam perkhidmatan rantai bekalan, infrastruktur, dan inovasi wit