Air Marakanda umumkan penerbangan langsung pertama antara Samarkand dan China

SAMARKAND, Uzbekistan, 14 Sept. 2023 — Syarikat pengurusan lapangan terbang Air Marakanda, yang mengurusi Lapangan Terbang Antarabangsa Samarkand, telah mengumumkan pembukaan penerbangan baharu yang dikendalikan oleh China Southern Airlines antara Urumqi dan Samarkand. Syarikat penerbangan ini akan menjadi syarikat penerbangan pertama yang mengendalikan penerbangan ke Samarkand dari China. 

Bumbung Lapangan Terbang Antarabangsa Samarkand yang Baharu Membawa Carta Bintang Ikonik Ahli Astronomi Uzbek Abad ke-15 Mirzo Ulugbek

Bumbung Lapangan Terbang Antarabangsa Samarkand yang Baharu Membawa Carta Bintang Ikonik Ahli Astronomi Uzbek Abad ke-15 Mirzo Ulugbek

Bermula 16 Okt. menjadi mungkin untuk terbang ke ibu kota Wilayah Autonomi Uighur Xinjiang di barat laut China dari Samarkand. Penerbangan keluar akan berlepas pada hari Isnin pada 1:30 pagi dan penerbangan pulang dari Lapangan Terbang Antarabangsa Urumqi dijadualkan pada 23:20 petang pada hari Ahad. Semua penerbangan akan dikendalikan dengan pesawat Boeing 737-800 moden dalam susunan dua kelas iaitu kelas perniagaan dan ekonomi.  

Dmitry Martynenko, Pengarah Komersial untuk Air Marakanda, berkata: 

“Pengumuman ini menandakan langkah baru dalam hubungan yang semakin erat antara Republik Rakyat China dan Republik Uzbekistan. Gerbang baru ini akan mempromosikan keterhubungan dan kerjasama yang kuat antara dua negara kita dan menyediakan laluan ekonomi baru bagi aliran modal untuk perniagaan dan pelancongan masing-masing.”

Urumqi adalah salah satu bandar utama yang paling terpencil di dunia. Terletak di lereng utara Gunung Tianshan, secara bersejarah wilayah ini telah lama mempunyai hubungan perniagaan yang kuat dengan Asia Tengah, kerana di antara trafik teras adalah peniaga perniagaan dan pedagang bebas.

China adalah salah satu pasaran yang paling pesat berkembang di dunia, dan pembukaan penerbangan langsung akan membantu memperkukuh perdagangan dan hubungan ekonomi antara Republik Rakyat China (PRC) dan Republik Uzbekistan. Rangkaian laluan Lapangan Terbang Urumqi terdiri daripada 69 destinasi domestik, yang akan membolehkan penumpang menggunakan Lapangan Terbang Urumqi sebagai hab untuk melawat bandar perniagaan, perindustrian dan pelancongan terbesar di China.

Maklumat Lanjut:

Laman web: http://airmarakanda.com

Mengenai China Southern Airlines

China Southern Airlines adalah syarikat pembawa udara terbesar China, armada syarikat penerbangan ini menduduki tempat pertama di Asia dari segi bilangan pesawat. China Southern Airlines mengendalikan lebih daripada 850 pesawat penumpang dan kargo, termasuk Boeing B787, B777, B747 dan B737, serta Airbus A330, A321, A320, A319 dan ARJ21. China Southern mengendalikan lebih daripada 3,000 penerbangan harian ke 224 destinasi di 40 negara dan wilayah di dunia.

Mengenai Air Marakanda

AIR MARAKANDA bertanggungjawab untuk pengendalian darat dan pengurusan terminal baharu Lapangan Terbang Antarabangsa Samarkand. Ia adalah projek pertama dalam industri penerbangan Republik Uzbekistan yang berdasarkan perkongsian awam-swasta. Selama dua tahun, terminal Samarkand baharu telah berada dalam sepuluh teratas pemimpin di rantau Asia Tengah Anugerah Lapangan Terbang Dunia (SKYTRAX).