Altman Bergabung Dengan Microsoft; CEO OpenAI Siasat Pemberhentiannya

Microsoft Stock

(SeaPRwire) –   (NASDAQ: MSFT) telah menjadi tajuk berita dengan pengambilan terbaru Sam Altman, salah seorang arkitek di belakang OpenAI, dan rakan sekerjanya, bekas Presiden Greg Brockman. Pergerakan ini mengikuti kepergian tidak diduga Altman dari OpenAI, yang menyebabkan spekulasi meningkat tentang dinamik di dalam organisasi. Emmett Shear, bekas pemimpin Twitch, telah mengambil peranan sebagai CEO sementara di OpenAI.

Pengumuman Microsoft datang selepas pelaburan besar dalam , menggambarkan komitmen terhadap kerjasama mereka walaupun perombakan personal kunci. Kedua-dua Shear dan CEO Microsoft Satya Nadella menyatakan semangat tentang penambahan baru kepada pasukan penyelidikan AI terkemuka Microsoft.

Kepergian Altman dari OpenAI secara rasmi dikaitkan dengan isu komunikasi, dengan ketiadaan konsistensi dan ketelusan dikenal pasti dalam urusannya dengan lembaga pengarah. Untuk menangani kebimbangan dan mempromosikan ketelusan, Shear telah menjanjikan untuk menjalankan siasatan bebas ke dalam pemecatan Altman, dengan laporan dijangka dalam tempoh 30 hari.

Walaupun kekacauan, kedua-dua pihak kekal komited terhadap kerjasama mereka, menekankan peranan penting Microsoft telah memainkan dalam menyokong OpenAI dengan pelaburan besar dan kuasa pemprosesan untuk sistem AI.

Berikutan perkembangan, Altman menyatakan ketetapan dalam meneruskan misi, manakala Brockman menyatakan komitmen mereka untuk membina sesuatu yang baru dan luar biasa.

Pengasas bersama, saintis ketua, dan ahli lembaga OpenAI Ilya Sutskever menyatakan penyesalan atas peranannya dalam penyingkiran Altman, menyatakan hasrat untuk menyatukan semula syarikat itu.

Perubahan dan siasatan akan datang bertujuan untuk menangani pengendalian Altman yang salah, yang telah merosakkan keyakinan dalam organisasi. Shear bercadang untuk memperbaharui pasukan pengurusan dan kepimpinan, berhubung dengan pekerja, pelabur, dan pelanggan untuk memacu perubahan organisasi yang perlu, termasuk penyesuaian tadbir urus.

Walaupun sebab tepat pemecatan Altman kekal tidak didedahkan, komitmen OpenAI terhadap pembinaan AI yang selamat dan maju kekal fokus utama. Misi organisasi adalah untuk mencipta AI yang melebihi kecerdasan manusia sambil memastikan keselamatan.

Penggunaan strategik Microsoft terhadap Altman meletakkan syarikat itu dengan kuat dalam landskap AI, dan pasaran saham menanggapi dengan positif, dengan saham Microsoft hampir mencapai paras tertinggi sepanjang zaman.

Altman, suara terkemuka tentang janji dan risiko kemungkinan AI, telah memulakan lawatan global awal tahun ini, membincangkan risiko AI dan usaha pengawalseliaan. Kehadirannya dalam komuniti AI telah menjadikannya sebagai tokoh yang dicari, yang menyumbang kepada kepentingan pengambilan Microsoft yang baru-baru ini.

Secara keseluruhannya, perkembangan ini menggarisbawahi landskap yang berubah dalam industri AI, dengan pemain utama membuat langkah strategik untuk menjamin bakat dan maju kedudukan mereka dalam bidang yang berkembang pesat ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)