Alvopetro Announces Results of Emergency Arbitration

Alvopetro Announces Results of Emergency Arbitration

(SeaPRwire) –   CALGARY, AB, May 13, 2024 – Alvopetro Energy Ltd. (TSXV: ALV) (OTCQX: ALVOF) (“Alvopetro”) mengumumkan bahawa pengadil kecemasan telah memihak kepada permintaan Alvopetro untuk memberikan kesan kepada keputusan pakar bebas (the “Pakar”) yang dilantik oleh Alvopetro dan rakan kongsi pihak ketiga (the “Rakan Kongsi”) berhubung penentuan semula kepentingan kerja dalam kawasan berunit (the “Unit”).

Latar Belakang

Seperti yang diumumkan oleh Alvopetro pada April 5, 2024, Pakar memihak kepada cadangan Alvopetro, dengan itu meningkatkan kepentingan kerja Alvopetro dalam Unit dari 49.1% ke 56.2%. Pada April 11, 2024, Alvopetro menerima notis pertikaian daripada Rakan Kongsi berhubung keputusan Pakar yang meminta untuk menangguhkan keputusan penentuan semula. Alvopetro kemudiannya mengemukakan permintaan untuk pengadilan kecemasan di hadapan Suruhanjaya Antarabangsa bagi Perdagangan (“ICC”) memohon injunksi untuk memberikan kesan kepada keputusan Pakar bermula pada Jun 1, 2024 sehingga perkara itu boleh diputuskan oleh tribunal timbang tara mengikut Peraturan Timbang Tara ICC. Alvopetro juga memohon ganti rugi atas kerosakan akibat ketidaksediaan Rakan Kongsi untuk memberikan kesan kepada keputusan Pakar dan pemberian balik kos yang ditanggung berhubung prosiding tersebut.

Keputusan Pengadil Kecemasan

Pada May 10, 2024, Alvopetro menerima perintah akhir (the “Order”) pengadil kecemasan. Menurut Perintah, pengadil mendapati pihak Alvopetro berhubung sifat mengikat keputusan Pakar, memerintahkan Rakan Kongsi kami untuk menahan diri daripada sebarang tingkah laku yang menghalang kesan mengikat keputusan Pakar dan melaksanakan segala tindakan yang perlu untuk mengiktiraf dan melaksanakan keputusan tersebut. Perintah adalah langkah sementara dan tertakluk dan terus berkuat kuasa sehingga dikaji semula oleh tribunal timbang tara mengikut Peraturan Timbang Tara ICC.

Berhubung permintaan Alvopetro untuk ganti rugi atas kerosakan, pengadil kecemasan memihak terhadap Alvopetro dalam perkara ini, kerana keputusan untuk memberikan kesan kepada keputusan Pakar cukup melindungi hak Alvopetro. Berhubung kos, Perintah menetapkan bahawa Rakan Kongsi kami akan bertanggungjawab terhadap 70% kos yang ditanggung oleh kedua-dua pihak berhubung prosiding kecemasan dengan Alvopetro bertanggungjawab terhadap 30%.

Langkah Seterusnya

Alvopetro akan meminta Rakan Kongsi kami mengambil semua langkah yang perlu untuk mendaftarkan semula kepentingan kerja yang ditentukan semula sebagaimana diperlukan di bawah Perintah. Berhubung prosiding timbang tara kecemasan, Alvopetro juga telah memfailkan permintaan untuk timbang tara penuh di bawah Peraturan Timbang Tara ICC. Memandangkan Perintah bersifat sementara, ia hanya akan terpakai sehingga perkara itu dikaji semula dan diputuskan oleh tribunal timbang tara. Walaupun Peraturan Timbang Tara ICC mengandungi jadual masa tertentu untuk pelbagai peringkat timbang tara, jangka masa keseluruhan untuk menyelesaikan prosses tidak pasti.

Alvopetro Energy Ltd. mempunyai visi untuk menjadi pengendali hulu dan pertengahan bebas terkemuka di Brazil. Strategi kami adalah untuk memanfaatkan potensi gas asli darat di negeri Bahia di Brazil, bermula daripada pembangunan medan gas asli Caburé dan infrastruktur pertengahan strategik kami.

Sama ada Bursa Saham Venture TSX atau Pembekal Perkhidmatan Pemeriksaannya (seperti yang ditakrifkan dalam dasar Bursa Saham Venture TSX) tidak menerima tanggungjawab terhadap kecukupan atau ketepatan berita ini.

Kenyataan Masa Depan dan Bahasa Berjaga-jaga

Berita ini mengandungi “maklumat prospektif” dalam makna undang-undang berkenaan. Penggunaan mana-mana perkataan “akan”, “dijangka”, “berniat” dan lain-lain perkataan serupa bertujuan untuk mengenal pasti maklumat prospektif. Kenyataan prospektif melibatkan risiko dan ketidakpastian yang signifikan, dan tidak semestinya menjadi petunjuk tepat sama ada atau tidak hasil sedemikian akan dicapai. Beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara signifikan daripada jangkaan yang dibincangkan dalam kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif ini mencerminkan anggapan dan jangkaan semasa berhubung peristiwa akan datang. Oleh itu, apabila bergantung kepada kenyataan prospektif untuk membuat keputusan, Alvopetro memberi amaran pembaca supaya jangan bergantung berlebihan ke atas kenyataan ini, kerana kenyataan prospektif melibatkan risiko dan ketidakpastian yang signifikan.

Secara khusus dan tanpa had, berita ini mengandung maklumat prospektif berhubung prosedur timbang tara. Kenyataan prospektif berasaskan beberapa jangkaan dan anggapan utama oleh Alvopetro, termasuk tetapi tidak terhad kepada jangkaan dan anggapan berhubung kejayaan ujian dan penyelesaian masa depan, ketersediaan peralatan, masa untuk kelulusan kawal selia dan kelulusan, kerja semula dan aktiviti pembangunan, pandangan terhadap pasaran komoditi dan keupayaan untuk mengakses pasaran modal, kesan pandemik global dan peristiwa penting di seluruh dunia yang lain, prestasi sumur dan reservoir yang sedang beroperasi, pembangunan dan prestasi operasi sumur, kadar pertukaran asing, keadaan ekonomi dan perniagaan am, cuaca dan akses ke lokasi pengeboran, hasil sebarang penentuan semula masa depan, ketersediaan dan kos buruh dan perkhidmatan, peraturan alam sekitar, termasuk peraturan berkaitan fraktur hidraulik dan stimulasi, keupayaan untuk mengkomersialkan hidrokarbon yang ditemui, persekitaran dan undang-undang lain yang berkaitan dengan operasi minyak dan gas. Pembaca digalakkan supaya anggapan yang digunakan dalam penyediaan maklumat ini, walaupun dianggap munasabah pada masa penyediaannya, mungkin tidak tepat. Keputusan sebenar yang dicapai semasa tempoh ramalan akan berbeza daripada maklumat ini disebabkan pelbagai risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui serta faktor-faktor lain.

Sumber Alvopetro Energy Ltd.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.