Amazon Membatalkan Rancangan Pengambilalihan $1.4 Bilion iRobot Oleh Pihak Berkuasa EU

iRobot Deal

(SeaPRwire) –   Amazon.com Inc. (NASDAQ:AMZN) telah membatalkan rancangan pengambilalihan sebanyak $1.4 bilion terhadap iRobot Corp., pembuat robot penyedut debu , disebabkan oleh konflik dengan pihak berkuasa Kesatuan Eropah yang berkemungkinan akan menghalang perjanjian tersebut.

Berikutan keputusan ini, iRobot, yang menghadapi cabaran terkini, mengumumkan peletakan jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Colin Angle. Syarikat itu kini dijangka akan melaksanakan rancangan penstrukturan semula yang menyebabkan pengurangan pekerja secara mendadak – kira-kira 31%, bersamaan dengan kira-kira 350 pekerja yang dipecat. Akibatnya, saham iRobot jatuh sebanyak 19% di New York, menurun kepada $13.80, tahap terendah sejak 2009. Sebaliknya, saham Amazon meningkat sedikit kurang 1% kepada $160.07.

Tindakan oleh Amazon ini mencerminkan tekanan yang semakin meningkat yang dihadapi oleh syarikat teknologi gergasi itu untuk menunjukkan bahawa tindakannya tidak menjejaskan persaingan, terutamanya kerana pengaruhnya yang semakin meluas ke dalam pelbagai sektor seperti runcit, pembuatan awan, dan hiburan. Pihak berkuasa antitrust di Amerika Syarikat dan Eropah sentiasa prihatin untuk mencegah syarikat teknologi besar daripada mengambilalih syarikat permulaan cemerlang sebelum mereka sempat menjadi pesaing yang berdaya saing dalam bidang mereka sendiri.

Menurut sumber yang rapat dengan perkara itu, Amazon telah membuat perbincangan dengan staf kanan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) yang menyarankan tindakan undang-undang terhadap perjanjian tersebut. Pegawai dan peguam dari Amazon dijadual akan bertemu dengan tiga orang pesuruhjaya FTC untuk membuat dorongan akhir bagi pengambilalihan tersebut. Walau bagaimanapun, Suruhanjaya Eropah, yang bertanggungjawab menyelia hal ehwal antitrust di EU, menimbulkan kebimbangan yang menyebabkan Amazon membatalkan perjanjian tersebut.

Keputusan Amazon, disertai dengan bayaran penamatan sebanyak $94 juta kepada iRobot, mengikuti trend yang ditetapkan oleh Adobe Inc., yang baru-baru ini menarik diri daripada pengambilalihan sebanyak $20 bilion terhadap startup Figma Inc. disebabkan oleh pertelingkahan dengan pihak berkuasa antitrust di EU dan UK.

Suruhanjaya Eropah memberi amaran kepada Amazon mengenai isu-isu berkaitan persaingan yang adil, menunjukkan bahawa syarikat teknologi gergasi itu mungkin akan memberi keutamaan kepada produknya berbanding robot penyedut debu lain di platformnya. Walaupun cubaan untuk menekan Amazon untuk bersetuju dengan syarat-syarat, tiada persetujuan dicapai.

David Zapolsky, Naib Presiden Kanan dan Peguam Undang-Undang Amazon, menyatakan kekecewaan, dengan menyatakan bahawa hasilnya akan menghalang akses pengguna kepada inovasi lebih pantas dan harga yang lebih kompetitif. Beliau mendakwa bahawa halangan peraturan yang berlebihan akan menggalakkan para entrepreneur yang melihat pengambilalihan sebagai jalan untuk kejayaan.

Walaupun Amazon mempertimbangkan untuk merayu, pihak dalaman mencadangkan proses itu mungkin akan mengambil masa bertahun-tahun. Perjanjian penggabungan, yang dijadualkan akan tamat musim panas ini, telahpun menjalani rundingan semula.

Secara kewangan, penamatan ini dianggap tidak memberi kesan material kepada jumlah jualan dan keuntungan Amazon secara keseluruhannya. Walau bagaimanapun, ia menggarisbawahi cabaran yang dihadapi oleh syarikat teknologi besar dalam menyelesaikan pengambilalihan di tengah-tengah iklim peraturan semasa di AS dan Eropah, menurut Analis Kanan Bloomberg Intelligence, Poonam Goyal.

Pembatalan perjanjian ini juga membebaskan Amazon daripada menangani kerugian yang dialami oleh iRobot, yang telah memperoleh kemudahan pembiayaan sebanyak $200 juta tahun lalu, dan menyaksikan Amazon mengurangkan tawaran sahamnya bagi setiap saham kira-kira 15%.

Walaupun kegagalan ini, Amazon dan iRobot telah mempunyai kerjasama jangka panjang, dengan Amazon menjadi pelanggan utama iRobot. Pembuat robot penyedut debu itu juga menggunakan perkhidmatan awan pembuatan perisian Amazon Web Services, dengan pegawai eksekutif iRobot menyertai acara Amazon.

Penghalangan pengambilalihan Amazon terhadap iRobot menggambarkan ketegangan antara operasi runcit Amazon dan ambisinya untuk ekosistem rumah pintar berpusatkan pembantu suara Alexa. FTC menyatakan kebimbangan bahawa perjanjian itu akan memberi Amazon kawalan berlebihan terhadap pasaran peranti rumah pintar, yang berpotensi melanggar privasi pengguna dengan memberikan akses kepada data rumah.

Suruhanjaya Eropah memberi amaran, menunjukkan niatnya untuk memantau dengan teliti perjanjian di mana saluran jualan yang ditubuhkan mengambilalih pembekal yang sangat bergantung kepada infrastruktur dan jangkauan pelanggan pembelinya untuk kejayaan.

Walaupun pengambilalihan iRobot agak kecil bagi syarikat sebesar Amazon, ia akan menjadi pengambilalihan keempat terbesar dalam sejarahnya, mengikuti pengambilalihan Whole Foods Market, studio filem MGM, dan perkhidmatan kesihatan butler One Medical.

Pihak berkuasa peraturan di Eropah dan AS semakin meragui aktiviti penggabungan Big Tech, dengan EU baru-baru ini menolak tawaran Booking Holdings Inc. sebanyak €1.6 bilion ($1.7 bilion) untuk Etraveli Group Sweden. Pentadbiran Biden di AS telah menetapkan rekod untuk cabaran penggabungan, menunjukkan pemeriksaan antitrust yang lebih ketat terhadap penggabungan teknologi besar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.