Amazon Menang dalam Pertikaian Cukai Sebanyak $270 Juta, Memberi Pukulan kepada Dasar Vestager EU

Amazon Stock

(SeaPRwire) –   Mahkamah Tertinggi Eropah, (CJEU), memutuskan pada hari Khamis bahawa Amazon (NASDAQ: AMZN) tidak perlu membayar €250 juta ($273 juta) cukai tertunggak kepada Luxembourg. Keputusan ini merupakan satu kegagalan bagi Margrethe Vestager, ketua persaingan Kesatuan Eropah, dalam usahanya untuk mencabar pengaturan cukai yang menguntungkan bagi syarikat-syarikat berbilang kebangsaan.

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (CJEU), berpusat di Luxembourg, mengesahkan bahawa Suruhanjaya tidak membuktikan bahawa penentuan cukai Luxembourg untuk Amazon merupakan bantuan negara yang tidak serasi dengan pasaran dalaman (EU). Keputusan ini bersifat muktamad. Seorang jurucakap untuk Amazon menyatakan rasa puas hati dengan keputusan itu, dengan menyatakan bahawa Amazon mematuhi semua undang-undang yang berkaitan, tidak menerima rawatan istimewa, dan berazam untuk terus berkomitmen melayani pelanggan di seluruh Eropah.

Walau bagaimanapun, Chiara Putaturo, pakar cukai Oxfam EU, mengkritik keputusan itu, menggambarkannya sebagai “hadiah Krismas awal” untuk Amazon. Beliau menyatakan kebimbangan tentang syarikat itu mengelakkan bil cukai berpuluh tahun kepada Luxembourg dan mendesak EU untuk melaksanakan reformasi cukai sebenar, dengan menekankan perlunya menangani syurga cukai di dalam sempadan mereka.

Keputusan mahkamah itu menggarisbawahi cabaran yang dihadapi oleh Vestager dalam mempertahankan keputusan cukai terhadap cabaran undang-undang. Lebih awal pada bulan itu, utiliti Perancis Engie memenangi perjuangannya terhadap perintah EU yang memerlukannya membayar €120 juta cukai tertunggak kepada Luxembourg.

Kes yang dimaksudkan ialah C-457/21 P Suruhanjaya lawan Amazon.com dan Yang Lain-lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.