Amazon menceburkan diri ke dalam iklan TV yang boleh dibeli untuk meningkatkan hasil pendapatan pengiklanan

Amazon Stock

(SeaPRwire) –   Bermula hari ini, Amazon.com (NASDAQ: AMZN), gergasi runcit dalam talian global, sedang mengambil langkah berani memasuki bidang iklan boleh beli, pergerakan yang menyelaraskannya dengan rakan penyiaran seperti Netflix dan Walt Disney. Inisiatif ini bertujuan tidak sahaja untuk meningkatkan pendapatan perniagaan iklan Amazon, bernilai lebih $50 bilion tetapi juga untuk menggalakkan pengguna membeli secara mudah dari skrin televisyen mereka. Mengambil kesempatan daripada rangkaian penghantaran tanpa sempadan yang mampu menghantar dengan cepat ke kebanyakan lokasi di Amerika Syarikat, Amazon bergantung kepada dominasi pasarannya untuk menarik pengiklan ke perkhidmatan video perdana.

Perubahan Dinamik Pemasaran

Sebagai syarikat semakin beralih belanjawan pemasaran daripada televisyen tradisional ke perkhidmatan penyiaran, Amazon melihat peluang untuk memperkasakan usaha pengiklanan dan berpotensi memacu pembelian pengguna melalui pelbagai saluran, termasuk telefon pintar, peranti kawalan jauh, dan perkhidmatan yang boleh diakses melalui suara. Insider Intelligence mencadangkan bahawa Prime Video boleh menjadi kunci Amazon untuk membuat iklan TV boleh beli menjadi realiti, dengan iklan video boleh beli membentuk sebahagian penting daripada strateginya untuk menarik jenama yang sudah menjual produk di platform tersebut.

Pelancaran Iklan Prime Video

Di bawah pelan baharu ini, pelanggan Prime akan dihadapkan dengan iklan dalam filem dan rancangan televisyen yang mereka tonton kecuali mereka memilih untuk membayar $3 tambahan setiap bulan untuk pengalaman tanpa iklan. Amazon menjangkakan iklan Prime Video akan mencapai 115 juta penonton bulanan di Amerika Syarikat, merancang untuk menayangkan iklan kurang daripada televisyen tradisional dan platform penyiaran lain untuk mengelakkan pengguna merasa terganggu. Bank of America menganggarkan kira-kira 70% pelanggan Prime akan memilih untuk menonton iklan daripada membayar yuran tambahan untuk mengelakkan iklan.

Kelebihan Bersaing dan Ramalan Pendapatan

Amazon meletakkan dirinya secara bersaing dengan menawarkan kadar pengiklanan lebih rendah berbanding Netflix dan Disney+, tanpa mengenakan had belanja besar biasa dalam televisyen tradisional. Bank of America meramalkan pengenalan iklan Prime Video akan segera menjana hampir $5 bilion pendapatan tahunan untuk Amazon. Ini termasuk $3 bilion daripada jualan iklan dan $1.8 bilion tambahan daripada pelanggan Prime memilih pakej kandungan bebas iklan berharga lebih tinggi. Insider Intelligence meramalkan bahawa Amazon akan mengatasi YouTube Google tahun depan untuk menjadi penjual iklan televisyen bersambung kedua terbesar di Amerika Syarikat, mengikuti Hulu.

Kelebihan dan Cabaran Unik

Commercial IQ, platform perisian e-dagang mengawal $20 bilion jualan untuk 2,200 jenama, menekankan kelebihan unik Amazon dalam menyambungkan perjalanan pembelian pengguna daripada skrin TV ke troli membeli. Sebaliknya, PacVue, firma pemasaran digital mengurus $13 bilion perbelanjaan iklan, mengakui kefahaman Amazon terhadap tingkah laku pembelian tetapi menunjukkan cabaran dalam menyederhanakan proses untuk pengguna membeli terus daripada TV mereka. Kejayaan usaha berani ini bergantung kepada keupayaan Amazon untuk menavigasi dan menyederhanakan kompleksiti ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.