Amazon Mengangkat Matt Garman sebagai Ketua Eksekutif AWS

Amazon Stock

(SeaPRwire) –   Amazon.com Inc. (NASDAQ:AMZN) mengumumkan perubahan kepimpinan dalam bahagian teknologi komputasi awannya, Amazon Web Services (AWS), ketika ketua semasa Adam Selipsky bersiap untuk meninggalkan Matt Garman, yang kini menyelia jualan dan pemasaran untuk AWS, akan mengambil alih sebagai CEO bermula 3 Jun.

Sejak mengambil alih pada tahun 2021, Selipsky meninggalkan bulan depan untuk mengejar peluang baru, mengikut emel daripada CEO Amazon Andy Jassy kepada pekerja syarikat. Di bawah kepimpinan Selipsky, AWS terus menyumbang secara ketara kepada pendapatan operasi Amazon, mengekalkan statusnya sebagai pembekal utama kuasa pengkomputan dan penyimpanan data yang disewa.

AWS telah menunjukkan pertumbuhan jualan yang kuat, menandakan yang terkuat dalam setahun suku tahun lalu. Ia dijangka akan menjana lebih daripada $100 bilion dalam pendapatan tahunan buat kali pertama. Bahagian itu juga meningkatkan usaha untuk memperluas perkhidmatan kecerdasan buatan, berlumba untuk mengejar pesaing seperti Microsoft Corp. (NASDAQ:MSFT) dan Alphabet Inc. (NASDAQ:GOOGL, NASDAQ:GOOG) dalam pembangunan model bahasa besar dan teknologi kecerdasan generatif.

Jassy memuji pelantikan Garman, menyatakan kemahiran komprehensifnya, fokus kepuasan pelanggan, dan pendekatan inovatif sebagai ciri-ciri penting untuk memimpin AWS. Garman, seorang jurutera AWS berpengalaman, mengambil alih kepimpinan pasukan jualan dan pemasaran pada tahun 2020. Beliau memulakan perjalanannya di AWS sebagai pelatih pada tahun 2005 dan dengan cepat menaiki pangkat, menjadi salah seorang pemimpin produk terawal bahagian itu.

Walaupun peralihan kepimpinan, saham Amazon mengalami sedikit penurunan dalam perdagangan New York tetapi telah mengumpul lebih 20% keuntungan tahun ini. Selipsky, yang sebentar meninggalkan Amazon untuk memimpin Tableau, syarikat visualisasi data yang diambil alih oleh Salesforce.com, kembali ke Amazon tiga tahun lalu, mengejutkan ramai yang menjangkakan Garman sebagai ketua AWS berikutnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.