Amerika Syarikat Menjadi Tuan Rumah Kepada Lebih Daripada Satu Juta Pelajar Antarabangsa, Kadar Pertumbuhan Pendaftaran Terpantas Dalam Lebih Daripada 40 Tahun

(SeaPRwire) –

Laporan Open Doors® 2023 mengenai Pertukaran Pendidikan Antarabangsa mendedahkan lebih daripada 298,000 pelajar antarabangsa memulakan pengajian mereka pada tahun 2022/23, melebihi jumlah pra-pandemik.

WASHINGTON, 13 Nov. 2023 — Laporan Open Doors® 2023 Report on International Educational Exchange, yang dikeluarkan hari ini, mendedahkan bahawa Amerika Syarikat menjadi tuan rumah kepada lebih daripada satu juta (1,057,188) pelajar antarabangsa semasa tahun akademik 2022/2023, peningkatan 12% berbanding tahun akademik sebelumnya. Ini merupakan kadar pertumbuhan terpantas dalam tempoh lebih 40 tahun. Dikeluarkan oleh Jabatan Negeri Amerika Syarikat bagi Bahagian Pendidikan dan Hal Ehwal Kebudayaan dan  Institute of International Education (IIE), laporan ini memberikan rujukan penting tahunan mengenai keadaan pertukaran pendidikan antarabangsa dan mobiliti pelajar antarabangsa. Pelajar antarabangsa membentuk 6% daripada jumlah keseluruhan populasi pendidikan tinggi Amerika Syarikat dan menyumbang hampir $38 bilion kepada ekonomi Amerika Syarikat mengikut Jabatan Perdagangan Amerika Syarikat.

Pembantu Setiausaha Negara Amerika Syarikat Lee Satterfield berkata: “Pelajar dari seluruh dunia telah memilih Amerika Syarikat sebagai destinasi utama untuk pengajian antarabangsa. Pendidikan antarabangsa merupakan saluran yang menggalakkan perdamaian dan kaitan lintas budaya serta menyediakan alat yang perlu untuk menangani cabaran bersama zaman kini. Ia terus membentuk pemimpin masa depan, di sini dan di luar negara, dan kami berharap untuk melakukan lebih lagi untuk menarik pelajar antarabangsa ke Amerika Syarikat dan berkhidmat sebagai pemimpin global dalam bidang pendidikan antarabangsa.”

Pendaftaran pelajar antarabangsa baharu hampir mencapai tahap tertinggi sepanjang zaman, melebihi tahap pra-pandemik
Melambung jauh melebihi tahap pra-pandemik ke tahap hampir rekod tertinggi, bilangan pelajar antarabangsa yang mendaftar untuk kali pertama di kolej atau universiti Amerika Syarikat semasa tahun akademik 2022/2023 meningkat 14% tahun ke tahun ke 298,523, membina 80% peningkatan pada tahun sebelumnya. Pelajar antarabangsa baharu terus belajar di setiap negeri dan wilayah Amerika Syarikat, dan 48 buah negeri melaporkan peningkatan pelajar antarabangsa.

“Lebih daripada satu juta pelajar antarabangsa belajar di AS mencerminkan pemulihan yang kuat, dengan jumlah menghampiri tahap pra-pandemik,” kata Allan E. Goodman, Ketua Pegawai Eksekutif IIE. “Laporan Open Doors 2023 menekankan bahawa pendidikan antarabangsa adalah tahan lasak dan juga penting bagi universiti dan negara yang ingin menyokong inovasi global, kerjasama, dan perdamaian.”

Untuk kali pertama sejak 2014/15, pendaftaran pelajar antarabangsa di seluruh peringkat akademik meningkat pada 2022/23. Pendaftaran pelajar siswazah meningkat paling banyak, dengan 467,027 pelajar antarabangsa menuntut ijazah sarjana, kedoktoran, atau profesional (+21% tahun ke tahun). Pendaftaran pelajar ijazah pertama meningkat (+1% tahun ke tahun) untuk kali pertama dalam lima tahun.

Selain pelajar antarabangsa yang didaftarkan, 198,793 pelajar menuntut Latihan Amalan Praktikal Pilihan (OPT), yang menyokong pelajar memperoleh pengalaman kerja praktikal selepas menyiapkan pengajian akademik mereka.

India mencapai tahap tertinggi sepanjang zaman dalam pendaftaran pelajar antarabangsa
China kekal sebagai negara pengirim utama pada 2022/23, dengan 289,526 pelajar belajar di AS (-0.2% tahun ke tahun). India, negara pengirim terbesar kedua, mencapai tahap tertinggi sepanjang zaman dengan 268,923 pelajar antarabangsa pada 2022/23, peningkatan 35% tahun ke tahun.

Kebanyakan asal-usul (23 daripada 25 teratas) meningkatkan jumlah pelajar antarabangsa mereka di AS pada 2022/23. Selain itu, lapan asal-usul termasuk Bangladesh, Colombia, Ghana, India, Itali, Nepal, Pakistan dan Sepanyol mencapai tahap tertinggi sepanjang zaman dalam jumlah pelajar antarabangsa. Afrika Sub-Sahara mengalami pertumbuhan tertinggi (18% tahun ke tahun), dan Ghana memasuki 25 asal-usul teratas buat kali pertama dengan 6,468 pelajar antarabangsa. Pelajar belajar di Amerika Syarikat dari lebih 200 asal-usul.

Gambaran 2021/2022
Institusi AS melaporkan pertumbuhan pelajar antarabangsa yang berterusan untuk Musim Gugur 2023
Gambaran Fall 2023 International Student Enrollment menunjukkan momentum yang berterusan untuk mobiliti pelajar antarabangsa di Amerika Syarikat. Institusi pendidikan tinggi AS melaporkan peningkatan 8% pelajar antarabangsa pada Musim Gugur 2023, dengan pertumbuhan di semua peringkat akademik dan OPT. 

Untuk semua asal-usul, India terus menjadi keutamaan tertinggi untuk perekrutan ijazah pertama dan siswazah. Tujuh puluh peratus institusi AS memberi keutamaan kepada usaha galangan di peringkat ijazah pertama dan 80% institusi AS memberi keutamaan kepada usaha galangan di peringkat siswazah untuk pelajar di India. Lebih 630 institusi pengajian tinggi AS menyertai Gambaran Fall 2023 International Student Enrollment Sna