Amgen Menyatakan Kenaikan Kuartal Keuntungan 15% Berikutan Lonjakan Horizon Deal

Amgen Stock

(SeaPRwire) –   (NASDAQ: AMGN) mengumumkan pada hari Selasa peningkatan 15% dalam keuntungan suku keempat yang disesuaikan, didorong oleh peningkatan pendapatan 20% yang dikaitkan dengan pengambilalihan syarikat penghasil ubat penyakit jarang Horizon Therapeutics pada bulan Oktober. Pendapatan suku tahun mencapai $8.2 bilion, sedikit melebihi anggaran analis sebanyak $8.1 bilion, menurut data LSEG.

Tanpa mengambil kira ubat-ubat Horizon, Amgen mencatatkan pertumbuhan 5% tahun ke tahun dalam jualan produk, didorong oleh peningkatan 9% dalam isi padu, walaupun sebahagiannya diimbangi oleh penurunan harga jual bersih. Walaupun jatuh 2% dalam perdagangan biasa pada hari Selasa untuk menutup pada $316.07, saham Amgen hanya mengalami penurunan ringan kepada $315 selepas waktu pejabat.

Keuntungan sesaham yang disesuaikan meningkat kepada $4.71 daripada $4.09 setahun lalu, melebihi anggaran analis sebanyak $4.61. Bagi tahun penuh 2024, syarikat menjangkakan keuntungan sesaham yang disesuaikan berada antara $18.90 hingga $20.30 dengan pendapatan $32.4 bilion hingga $33.8 bilion, sedikit berbeza daripada ramalan analis sebanyak $20.02 sesaham dan pendapatan $32.7 bilion.

Jefferies analyst Michael Yee menyatakan kepuasan terhadap panduan, berkata ia selari dengan jangkaan konsensus. Ketua Pegawai Kewangan Amgen Peter Griffith menyandarkan pandangan tersebut kepada penyertaan Horizon dan pertumbuhan berasaskan isi padu yang dijangkakan dalam jualan ubat seluruh dunia.

Prolia, ubat osteoporosis, memimpin jualan produk suku tahun dengan peningkatan 12% kepada $1.1 bilion, manakala jualan ubat rheumatoid arthritis Enbrel menurun 8% kepada sedikit lebih $1 bilion.

Pengambilalihan Amgen terhadap Horizon, bernilai $27.8 bilion, diselesaikan selepas Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS menarik balik bantahan, tertakluk kepada Amgen menahan diri daripada mengamalkan taktik anti-persaingan.

Berikutan pengambilalihan itu, Amgen melaporkan jumlah jualan bagi Tepezza, ubat penyakit mata tiroid Horizon, berjumlah $448 juta, dan bagi Krystexxa, ubat gout, berjumlah $272 juta antara 6 Oktober hingga akhir tahun.

Amgen mengesahkan kemajuannya dengan ubat obesity oral eksperimen AMG786, menjangkakan untuk melaporkan data ujian manusia pertama dalam separuh pertama tahun, dan menjangkakan keputusan daripada ujian fasa pertengahan bagi calon berat injeksi utama, MariTide, kemudian pada tahun itu.

Ketua Eksekutif Amgen Robert Bradway menekankan fokus syarikat terhadap tonggak penting pipeline yang signifikan pada 2024. Tambahan pula, Amgen mengumumkan rancangan untuk membeli semula sahamnya sendiri sebanyak tidak lebih $500 juta tahun ini, menekankan komitmennya terhadap matlamat penurunan hutang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.