Antengene Kemukakan Data Klinikal Memberangsangkan daripada Empat Program Pipa pada Hari R&D 2023

  • Program klinikal, termasuk ATG-101 (antibodi berspesifik PD-L1/4-1BB), ATG-022 (konjugat antibodi-racun jenis Claudin 18.2), dan ATG-037 (penghalang CD73 oral) telah menunjukkan tindak balas klinikal dalam pesakit kanser dengan penyakit maju.
  • ATG-008 (penghalang berganda mTORC1/2) terus menunjukkan aktiviti klinikal yang kuat dalam program Fasa II, dengan data keberkesanan yang memberangsangkan dalam pesakit kanser leher rahim berbanding rujukan.

(SeaPRwire) –   SHANGHAI dan HONG KONG, 17 November 2023 — Antengene Corporation Limited (“Antengene” SEHK: 6996.HK), syarikat biofarma seutama global bergerak komersial yang komited untuk menemui, membangunkan, dan memasarkan ubat-ubatan inovatif pertama-di-kelas dan/atau terbaik-di-kelas untuk hematologi dan onkologi, sedang membentangkan data klinikal memberangsangkan empat program utama ubat-ubatan dalam pembangunan klinikalnya: ATG-101 (antibodi berspesifik PD-L1/4-1BB), ATG-022 (konjugat antibodi Claudin 18.2), ATG-037 (penghalang CD73 oral), dan ATG-008 (penghalang berganda mTORC1/2), pada Hari P&P 2023nya hari ini. Acara itu juga akan menampilkan pembentangan dan perbincangan dengan tiga pakar klinikal terkenal dari pusat perubatan terkemuka di Amerika Syarikat dan Australia.

ATG-101 (antibodi berspesifik PD-L1/4-1BB): Data awal dari ujian Fasa I PROBE telah menunjukkan tindak balas separa (PR) dalam seorang pesakit dengan adenokarsinoma kolon metastatik (penanda biomarker ketidakstabilan mikrosatelit [MSS], metastasis hati, dan tiga garis rawatan terdahulu) yang berterusan. Tambahan pula, dua pesakit telah menerima ATG-101 selama 18 siklus dan 17 siklus (Q3W) masing-masing, menunjukkan kestabilan penyakit (SD) yang berkekalan dengan profil keselamatan yang baik tanpa toksisiti hati. Ini membezakan ATG-101 sebagai ubat yang lebih selamat berbanding banyak molekul sedang dibangunkan menarget 4-1BB. Kini, Antengene sedang menjalankan ujian klinikal Fasa I dengan ATG-101 untuk rawatan pesakit dengan tumor pepejal atau limfoma B sel tidak Hodgkin (B-NHL) di China Daratan, Australia, dan Amerika Syarikat. 

ATG-022 (konjugat antibodi Claudin 18.2): Data klinikal awal termasuk tindak balas lengkap (CR) dan PR dalam dua pesakit kanser perut lewat tahap dalam ujian Fasa 1 CLINCH. PR diamati dalam Kohort 3 (1.8 mg/kg), dos lebih rendah berbanding julat yang dijangka berkesan; manakala CR diamati dalam Kohort 4 (2.4 mg/kg). Kini, Antengene sedang menjalankan kajian Fasa I ATG-022 untuk rawatan pesakit dengan tumor pepejal termaju atau metastatik di Australia dan China Daratan.

ATG-037 (penghalang CD73 oral): Dalam bahagian peningkatan dos bagi ujian Fasa I STAMINA, 12 pesakit, semuanya dirawat terdahulu dengan pengekang titik pemeriksaan (CPI, pembrolizumab atau nivolumab), telah menerima ATG-037 dalam gabungan dengan pembrolizumab selepas sekurang-kurangnya 2 siklus ATG-037 monoterapi, dengan 7 pesakit masih dirawat. PR diamati dalam dua pesakit melanoma (dengan rawatan anti-PD-1 terdahulu), dan dalam seorang pesakit kanser paru-paru sel tidak kecil (NSCLC) yang juga menjalani rawatan kimoterapi selain CPI (anti-PD-1). Di Australia dan China Daratan, Antengene kini sedang menjalankan kajian Fasa I ATG-037 tunggal dan gabungan dengan pembrolizumab untuk rawatan pesakit dengan tumor pepejal termaju atau metastatik.

ATG-008 (penghalang berganda mTORC1/2): Data keberkesanan klinikal telah menunjukkan keputusan yang memberangsangkan dari kajian Fasa II TORCH-2 menilai ATG-008 dalam gabungan dengan toripalimab (antibodi anti-PD-1) untuk pesakit kanser leher rahim relaps/metastatik. Ujian itu merekrut 54 pesakit kanser leher rahim metastatik tahap akhir (30 pesakit CPI-naïf dan 17 pesakit CPI-rawat terdahulu dengan sekurang-kurangnya satu penilaian tumor). Untuk pesakit CPI-naïf, kadar tindak balas objektif (ORR) ialah 53.3%, disertai kadar kawalan penyakit (DCR) (DCR) 86.7% dan median masa kebebasan progresif (mPFS) 8.41 bulan. Untuk pesakit CPI-rawat terdahulu, ORR, DCR, dan mPFS masing-masing ialah 29.4%, 82.4%, dan 4.17 bulan. Keputusan ini menyokong keberkesanan rawatan dan membandingkan dengan data rujukan yang diterbitkan sebelumnya.

“Kami berasa terharu bahawa data keberkesanan praklinikal yang berbeza dan perbandingan rujukan untuk setiap program sedang diterjemahkan ke klinik dengan berkesan dan diharapkan untuk mengamati tindak balas awal di bawah dos berkesan yang dijangka, mengikut data klinikal awal ATG-022 dan ATG-101. Selain itu, ATG-037 dan ATG-008, telah maju ke kajian gabungan dan sehingga kini, kami sudah melihat data keberkesanan yang memberangsangkan dengan profil keselamatan yang diterima dengan baik. Ini sangat memberangsangkan.” komen Dr. Amily Zhang, Ketua Pegawai Perubatan Antengene. “Akhirnya, kami berharap penyertaan pakar klinikal untuk tiga program: ATG-101, ATG-022 dan ATG-037, dan percaya perspektif mereka akan memperkaya perbincangan pada Hari P&P.”

“Tanda-tanda keberkesanan awal dan profil keselamatan umum yang baik yang kami bentangkan hari ini untuk ATG-101, ATG-022, ATG-037 dan ATG-008 adalah sangat memberangsangkan kerana program-program ini menargetkan pesakit dengan penyakit maju yang telah menerima beberapa garis rawatan terdahulu dan data ini juga menunjukkan potensi ubat-ubatan ini untuk meningkatkan penjagaan pesakit kanser,” kata Dr. Jay Mei, Pengasas, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Antengene.”Tambahan pula, kami juga akan membentangkan data praklinikal terkini ATG-031 (antibodi monoklonal anti-CD24), ubat CD24-terget pertama-di-kelas yang bertindak pada laluan ‘jangan makan saya’. Ubat itu kini sedang dinilai dalam kajian Fasa I ATG-031 yang diketuai oleh Pusat Kanser MD Anderson dan disertai oleh tiga pusat ujian klinikal lain di seluruh Amerika Syarikat. Kami ditubuhkan dengan misi membawa lebih banyak ubat-ubatan transformasi kepada pesakit kanser di seluruh dunia. Setiap individu di Antengene mempunyai dedikasi teguh kepada misi kami dan data awal ini mengesahkan bahawa kami menunaikan janji tersebut.”

Antengene menjangka hasil kajian terperinci yang akan dibentangkan pada persidangan saintifik antarabangsa pada 2024 atau kemudian akan dikemaskini.

Sesi bahasa Inggeris akan diadakan secara maya pada 8:30 PG, 17 November 2023, Waktu Timur/ 9:30 ML, Waktu Beijing. Sesi bahasa Cina akan diadakan secara dalam talian dan luar talian di Pejabat Antengene Shanghai pada 8:30 PG, 17 November 2023, Waktu Beijing. Kami menjemput semua pelabur untuk menyertai Hari P&P 2023 Antengene. Untuk menghadiri acara ini, sila ikut arahan yang diberikan dalam siaran akhbar di bawah:

Tentang Antengene

Antengene Corporation Limited (“Antengene”, SEHK: 6996.HK) ialah syarikat R&D terkemuka global bergerak komersial yang memberi tumpuan kepada penemuan, pembangunan, pembuatan dan pemasaran ubat-ubatan inovatif pertama-di-kelas dan/atau terbaik-di-kelas untuk rawatan hematologi dan onkologi, dalam merealisasikan visi “Merawat Pesakit Melampaui Sempadan”.

Sejak 2017, Antengene telah membina paip saiz 9 aset onkologi pada pelbagai peringkat daripada klinikal ke komersial, termasuk 6 dengan hak global, dan 3 dengan hak untuk rantau APAC. Setakat ini, Antengene telah memperoleh 29 kelulusan ubat ujian baharu (IND) di Amerika Syarikat dan Asia, dan mengemukakan 10 permohonan ubat baharu (NDA) di pelbagai pasaran Asia Pasifik, dengan NDA untuk XPOVIO® (selinexor) sudah diluluskan di China Daratan, Taiwan China, Hong Kong China, Korea Selatan, Singapura dan Australia.

Pandangan ke hadapan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)