Apollo Hospitals Menyambut 25 Tahun Program Pemindahan Hati India Pertama

  • Apollo Hospitals memperkenalkan program pemindahan hati pertama di India pada tahun 1998.
  • Pesakit pemindahan hati pertama yang berusia 20 bulan ketika itu kini menjadi seorang doktor.
  • Apollo Hospitals telah memainkan peranan penting dalam meletakkan India sebagai pemimpin global dalam pemindahan organ

(SeaPRwire) –   NEW DELHI, Nov. 16, 2023 — Apollo, penyedia perkhidmatan kesihatan bersepadu terbesar di dunia, menyambut ulang tahun ke-25 program pemindahan hati di India dengan lebih 4300 pemindahan hati, termasuk 515 kanak-kanak dari lebih 50 negara. Kini, Apollo melakukan lebih 1600 pemindahan organ pepejal setahun. Dengan kadar kejayaan 90%, program pemindahan hati Apollo merupakan harapan dan teladan kualiti bagi pesakit dari seluruh dunia.

(Kiri ke kanan)) Dr. Sanjay Kandaswamy (pesakit pemindahan hati pertama di India yang kini menjadi doktor), Dr. Anupam Sibal, Ms. Dimple Kapadia, Baby Prisha bersama ibu bapanya, Mr. Shivakumar Pattabhiraman, Dr. Neerav Goyal

(Kiri ke kanan)) Dr. Sanjay Kandaswamy (pesakit pemindahan hati pertama di India yang kini menjadi doktor), Dr. Anupam Sibal, Ms. Dimple Kapadia, Baby Prisha bersama ibu bapanya, Mr. Shivakumar Pattabhiraman, Dr. Neerav Goyal

Dr. Preetha Reddy, Naib Pengerusi, Kumpulan Hospital Apollo, berkata, “Di Apollo, komitmen kami adalah memastikan tiada individu yang meninggal dunia disebabkan ketiadaan akses kepada pemindahan organ. Fokus kami melibatkan penubuhan pusat pemindahan organ terkemuka, diketuai oleh pakar berkaliber. Kami komited untuk meluaskan kepakaran kami kepada individu di seluruh dunia yang mencari perkhidmatan pemindahan hati.”

Dr. Anupam Sibal, Pengarah Perubatan Kumpulan & Senior Pakar Gastroenterologi Kanak-Kanak, berkata, “Dalam 25 tahun kebelakangan ini, program pemindahan hati Apollo Institutes telah mencapai tonggak yang luar biasa memberi harapan kepada pesakit dengan penyakit hati akhir. Sanjay Kandasamy, pesakit pemindahan hati pertama India kini berjaya sebagai doktor, menjadi teladan harapan bagi mereka tanpa harapan. Kisah kejayaan pesakit kami telah mendorong kami untuk mewujudkan ekosistem pemindahan paling maju, melaksanakan pemindahan yang kompleks seperti tidak sepadan ABO, pemindahan hati-buah pinggang gabungan, dan bayi yang hanya berat 4 kg.”

Dr. Neerav Goyal, Sr. Pakar Pemindahan Hati, berkata, “Dengan kadar kejayaan luar biasa 90%, program pemindahan hati Apollo melambangkan komitmen tak berbelah bahagi, berfungsi sebagai teladan harapan bagi pesakit kegagalan hati. Niat kami adalah meluaskan lagi, memanjangkan peluang baru untuk hidup lebih sihat.”

Program pemindahan Apollo merupakan salah satu program pemindahan organ terbesar dan paling menyeluruh di dunia yang mengurus pelbagai penyakit hati dan buah pinggang, pemindahan hati dan buah pinggang, pemindahan jantung dan paru-paru, pemindahan usus, pankreas dan perkhidmatan pemindahan kaki.

Mengenai Indraprastha Apollo Hospitals:

Ditubuhkan pada Julai 1996, Indraprastha Apollo Hospitals, hospital pertama diakreditasi JCI di India, merupakan usaha bersama antara Kerajaan Delhi dan Apollo Hospitals Enterprise Limited. Mengeluarkan 15 ekar, ia berdiri sebagai kemudahan rawatan ketiga teras yang hebat oleh Kumpulan Hospital Apollo. Dengan 57 bidang kepakaran, lebih 300 pakar, dan 700 katil beroperasi, hospital ini dilengkapi dengan 19 teater pembedahan, 138 katil ICU, perkhidmatan kecemasan 24 jam, dan ambulans udara. Perintis dalam pemindahan buah pinggang dan hati, ia menyaksikan pemindahan hati kanak-kanak dan dewasa pertama berjaya di India. Terkenal dengan teknologi perubatan canggih termasuk CT 64-sisi, MRI 3 Tesla, Novalis Tx, dan Suite PET bersepadu, hospital ini menjadi pemimpin dalam kemudahan diagnosis, perubatan, dan pembedahan. Dengan dekad pelanggan berpuas hati, Indraprastha Apollo kekal di garis hadapan kecemerlangan kesihatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)