Apple Mencapai Nilai Jenama $1 Trilion, Nvidia Meningkat Tiga Kali Ganda

Apple

(SeaPRwire) –   (NASDAQ:AAPL) telah menjadi jenama pertama yang melebihi nilai jenama $1 trilion, menandakan peningkatan 15% berbanding tahun sebelumnya, menurut ranking global oleh Kantar’s BrandZ yang dikeluarkan pada hari Rabu. Serentak itu, nilai jenama Nvidia (NASDAQ:NVDA) telah hampir tiga kali ganda, mencerminkan peningkatan ketara dalam penguasaan pasarannya.

Pada tahun 2024, Apple mengekalkan kedudukannya sebagai jenama paling bernilai di dunia buat tahun ketiga berturut-turut, dengan nilai jenama sebanyak $1 trilion. Alphabet’s Google (NASDAQ:GOOG) berada di tempat kedua dengan $753 bilion, dan Microsoft (NASDAQ:MSFT) menduduki tempat ketiga dengan $713 bilion.

Awal minggu ini, Apple memperkenalkan ciri AI baharu yang bertujuan untuk menghidupkan semula permintaan untuk iPhone, produk utama mereka, yang telah menghadapi penurunan jualan akibat perbelanjaan pengguna yang tidak menentu dan persaingan sengit daripada gergasi teknologi lain.

“Apple secara konsisten menyampaikan produk, perkhidmatan, dan mesej yang bergema dalam kalangan pengguna, memupuk pangkalan peminat yang setia,” kata Varun Mishra, penganalisis di Counterpoint.

Dengan kapitalisasi pasaran sebanyak $3.18 trilion, Apple mendahului Nvidia, yang mempunyai kapitalisasi pasaran sebanyak $2.97 trilion.

Memanfaatkan peningkatan minat terhadap AI dan lonjakan permintaan cip, Nvidia telah memasuki senarai Kantar bagi 10 jenama paling bernilai di dunia buat kali pertama.

“Nvidia, di bawah kepimpinan perintis AI Jensen Huang, telah menjadi nama yang sinonim dengan cip GPU mereka menjadi komoditi penting baharu dalam dunia teknologi,” komen Dan Ives, penganalisis di Wedbush Securities.

Nilai jenama Nvidia telah melonjak melebihi $200 bilion berbanding tahun sebelumnya, meletakkannya sebagai jenama keenam paling bernilai, menurut Kantar.

“Yang membezakan Nvidia ialah kepercayaan yang kuat daripada pelabur runcit dan institusi terhadap peranan penting syarikat dalam trend teknologi yang paling mengganggu,” ujar Kantar.

Oracle (NYSE:ORCL), yang terkenal dengan perkhidmatan awan dikuasakan AI, turut membuat penampilan sulung dalam senarai 10 teratas Kantar, menduduki tempat kesembilan dengan peningkatan nilai jenama sebanyak 58% kepada $145 bilion.

Kajian Kantar melibatkan lebih 4.3 juta temu bual pengguna merentas 532 kategori dan 21,000 jenama di 54 pasaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.