Arctech Sekali Lagi Memamerkan Kehebatannya dalam Projek Solar PV 500MW di Uzbekistan

SHERABAD, Uzbekistan, 14 Sept. 2023 — Arctech, penyedia penjejak solar, rak, dan BIPV terkemuka dunia, dengan sukacitanya mengumumkan penandatanganan kontrak utama dengan China Machinery Engineering Corporation (CMEC) untuk bekalan sistem penjejak solar 500MW di Sherabad Wilayah Surkhandarya di Uzbekistan.

Arctech akan menyediakan sistem penjejak langit SkyLine II untuk projek ini. Penjejak kaku ini memasang mekanisme pemacu multi-titik segerak. Ia mempunyai ambang henti angin 22m/s, yang membolehkannya menjejaki matahari untuk lebih banyak jam dan secara berkesan meningkatkan penjanaan kuasa dan mewujudkan nilai ekonomi yang lebih besar untuk pemilik projek. Kekakuan yang diberikan oleh mekanisme pemacu multi-titik juga membolehkan stow selamat ke 0 darjah, yang sangat penting untuk mencegah retak dan kerosakan modul.

Projek kuasa solar PV Sherabad adalah projek solar berasaskan darat yang dirancang melebihi 600 hektar. Ia secara rasmi memasuki fasa pembinaan komprehensif dan dijangka disambungkan ke grid menjelang akhir 2023. Selepas siap, projek ini dijangka menjana 1,040,000MWh tenaga elektrik dan membekalkan tenaga bersih yang mencukupi untuk memberi kuasa kepada 300,000 isi rumah. Ia secara berkesan menyelesaikan masalah kekurangan tenaga di Uzbekistan, mengurangkan kebergantungan kepada tenaga fosil, menggalakkan transformasi dan penaiktarafan struktur tenaga sosial tempatan, dan merangsang pembangunan “Jalan Sutera Hijau”.

2023 menandakan ulang tahun kesepuluh inisiatif “Jalur dan Jalan”. Uzbekistan, yang terletak di pedalaman Asia Tengah, adalah negara fulkrum penting untuk pembinaan “Jalur dan Jalan”. China dan Uzbekistan secara berterusan membuat pencapaian penting dalam kerjasama tenaga baharu. Semasa lawatan negara baru-baru ini Presiden Uzbekistan ke China, kedua-dua negara mencapai persetujuan untuk membina 11 loji kuasa solar dan angin dengan jumlah kapasiti terpasang 4.8GW.

Dengan prestasi produk yang cemerlang dan penyelesaian muktamad, Arctech baru-baru ini memenangi dua projek lain di Uzbekistan termasuk projek penjanaan kuasa fotovolta 1 GW di Qashqadaryo Viloyati dan Buxoro, dan loji penjanaan kuasa fotovolta solar 240MW di Tashkent. Ia adalah refleksi kejayaan strategi Arctech untuk memperdalam “Jalur dan Jalan”, yang seterusnya menunjukkan bahawa kualiti produk dan pengaruh jenama Arctech disukai oleh pelanggan. Arctech sentiasa berpusatkan pelanggan, dengan meningkatkan nilai pelanggan sebagai prinsip tindakannya, dan memenangi kepercayaan pelanggan dengan produk yang lebih baik dan perkhidmatan yang lebih cekap.