AS Probes Amazon’s Zoox Following Dua Kemalangan Belakang

Amazon Stock

(SeaPRwire) –   Anak syarikat Amazon Inc. (NASDAQ: AMZN) yang berautonomi, Zoox, sedang disiasat oleh Agensi Keselamatan Trafik Lebuh Raya Kebangsaan Amerika Syarikat (NHTSA) berikutan dua insiden di mana kereta berautonomi mereka menyebabkan kemalangan dengan penunggang motosikal. Insiden-insiden ini, kedua-duanya melibatkan SUV Toyota Highlander yang dilengkapi dengan teknologi pemanduan berautonomi Zoox, berlaku pada waktu siang dan menyebabkan kecederaan ringan kepada penunggang motosikal. Setiap insiden melihat kenderaan berautonomi beroperasi tanpa kawalan manual pada masa kemalangan berlaku.

Siasatan NHTSA akan menilai prestasi sistem pemanduan berautonomi Zoox, dengan memberi tumpuan khusus kepada respon mereka semasa kemalangan dan interaksi mereka dengan pejalan kaki dan pengguna jalan raya lain yang rentan di zebra cross. Zoox menyatakan komitmen mereka terhadap ketelusan penuh dan kerjasama dengan badan pengawalseliaan.

Insiden-insiden ini dilaporkan oleh Zoox sebagai sebahagian daripada pematuhan dengan mandat 2021 untuk syarikat kenderaan berautonomi melaporkan insiden sedemikian. Amazon mengambil alih Zoox pada Jun 2020 dengan harga lebih $1 bilion. Baru-baru ini, Zoox melancarkan perkhidmatan penumpang untuk pekerja Amazon, menggunakan reka bentuk kenderaan tunggal tanpa stereng yang unik dan mampu mencapai kelajuan sehingga 75 batu sejam, walaupun sekarang dibataskan kepada 35 batu sejam di jalan raya awam.

Siasatan NHTSA yang berterusan juga termasuk siasatan yang bermula pada Mac 2022 mengenai pematuhan Zoox dengan piawaian keselamatan persekutuan, mempersoalkan kaedah ujian sendiri syarikat dan kesesuaian mereka dengan reka bentuk robotaksi yang unik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.