ASTRI dan Housing Bureau Tandatangani MOU mengenai Teknologi Pembinaan dan Pengurusan Harta

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 14, 2023 — Institut Sains dan Teknologi Gunaan Hong Kong (ASTRI) dan Pejabat Perumahan (HB) telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) hari ini (November 14) untuk menubuhkan perkongsian strategik, bertujuan untuk mengkaji penyelesaian teknologi inovatif untuk meningkatkan kecekapan pembinaan dan keselamatan, serta mengoptimumkan proses pengurusan harta.

Disaksikan oleh Setiausaha Perumahan, Puan Winnie Ho; Setiausaha Inovasi, Teknologi dan Industri, Profesor Sun Dong; Timbalan Setiausaha Perumahan, En. Victor Tai; dan Pengerusi Lembaga ASTRI, Ir Sunny Lee, Setiausaha Tetap Perumahan/Pengarah Perumahan, Cik Rosanna Law, telah menandatangani MOU dengan Ketua Pegawai Eksekutif ASTRI, Dr Denis Yip. MOU ini menandakan kerjasama antara ASTRI dan HB untuk bekerjasama membangunkan penyelesaian dan pengoptimuman untuk pembinaan dan pengurusan harta melalui teknologi inovatif.

Puan Winnie Ho, Setiausaha Perumahan, berkata, “HB telah dengan aktif menggunakan teknologi maju dan pemikiran inovatif untuk meningkatkan keselamatan dan kecekapan pembinaan serta mengoptimumkan pengurusan harta. Dengan pengalaman kaya ASTRI dalam penyelidikan dan pembangunan serta aplikasi, melalui kajian teknikal bersama HB serta usaha bersama daripada pelbagai sektor, saya yakin bahawa kualiti dan kecekapan dalam bidang seperti pembinaan, pengurusan estet, perkhidmatan pelanggan akan ditingkatkan secara mendadak.”

Profesor Sun Dong, Setiausaha Inovasi, Teknologi dan Industri, berkata, “Pejabat Inovasi dan Teknologi mengalu-alukan HB menggunakan dan mengintegrasikan penyelesaian inovasi dan teknologi (I&T) ke dalam aspek pembinaan dan pengurusan harta, bertujuan untuk menjadikan Hong Kong sebuah bandar yang lebih selesa untuk dihidupi. Dengan menggunakan pengalaman kaya ASTRI dalam pemindahan hasil penyelidikan dan pembangunan (R&D) di Hong Kong dan Tanah Besar, digabungkan dengan scenario aplikasi pelbagai daripada HB, akan membantu mempercepatkan pemindahan R&D, dan membawa peluang dan perspektif baharu untuk pembangunan I&T perumahan Hong Kong.”

Ir Sunny Lee, Pengerusi ASTRI, berkata, “Perkongsian antara ASTRI dan HB menandakan bab baharu dalam pembangunan pembinaan dan pengurusan harta di Hong Kong. Ia juga menggalakkan penggunaan teknologi terkini seperti rangkaian 5G, Internet of Things (IoT), kecerdasan buatan (AI), dan pengesanan optik, yang menghasilkan peningkatan kecekapan pembinaan dan kualiti, keselamatan pekerja dan tapak, serta pemuliharaan tenaga dan sumber. Teknologi baharu ini juga membantu mengurangkan impak alam sekitar dan memberi daya saing baharu kepada pembangunan bandar pintar di Hong Kong dan Tanah Besar.”

Dr Denis Yip, Ketua Pegawai Eksekutif ASTRI, berkata, “Kami gembira untuk bekerjasama dengan HB dalam memanfaatkan teknologi inovatif dan minda untuk mewujudkan persekitaran yang lebih selesa untuk rakyat dan mengoptimumkan perkhidmatan pengurusan harta. Penggunaan teknologi pembinaan dan pengurusan harta boleh menyederhanakan tugas kompleks, mengurangkan tenaga kerja, dan memastikan tugas diselesaikan dengan cara yang lebih tepat dan selamat. Menangani keperluan perumahan masa depan, saya yakin kerjasama ini membawa potensi yang besar. Dengan scenario aplikasi daripada HB, kami dapat mempromosikan teknologi kami ke pasaran Tanah Besar dan global.”

Ucapan Dasar 2023 menetapkan visi untuk Hong Kong yang selesa untuk dihidupi, inovatif dan hijau. Tahun depan, Lembaga Perumahan akan melancarkan skim percubaan di Estet Pintar terpilih untuk menggunakan teknologi inovatif, meningkatkan pengurusan estet harian dan pelaksanaan estet pintar. Penandatanganan MOU antara ASTRI dan Jabatan Perumahan akan menggalakkan pembangunan teknologi inovatif tersebut. Teknologi pertama dalam kajian termasuk:

  • Pendeteksian Optik Pintar untuk Pemosisian Pembinaan Bermodul Bersepadu (MiC) Berkemampuan Tinggi – Melalui Pengesanan Optik Pintar, pelacakan kedudukan, AI tepi dan teknologi lain, dan menggunakan data daripada pengesan visual dinamik untuk analisis data sebenar bagi mengira lokasi tepat modul MiC untuk pemasangan. Teknologi ini boleh beroperasi dalam persekitaran ekstrem, mengurangkan tugasan fizikal manusia dan meningkatkan keselamatan tapak.
  • Liputan Rangkaian 5G yang Ditingkatkan untuk Kawalan Jauh Kren – Menggerakkan penyelesaian rangkaian persendirian 5G berkemampuan tinggi dengan teknologi Internet of Things (IoT) maju di tapak, menyokong bilangan peranti sambungan besar dan membolehkan kawalan jauh kren. Pelaksanaan pemantauan keselamatan dan kemajuan masa nyata akan membantu mengurangkan risiko keselamatan pekerja dan meningkatkan ketepatan tugas kren.
  • Sistem Penyelenggaraan Ramalan AI Universal untuk Lif – Menggunakan data IoT untuk menganalisis dan membangunkan sistem AI berupaya meramalkan corak kegagalan lif, sistem ini serasi dengan lif daripada pelbagai pengeluar. Masa tidak beroperasi lif dikurangkan dengan membolehkan pemeriksaan penyelenggaraan tapak lebih cekap melalui pemantauan jarak jauh dan ramalan kegagalan tepat, meningkatkan kualiti pengurusan harta.


ASTRI dan Pejabat Perumahan menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) hari ini (November 14) untuk menubuhkan perkongsian strategik, bertujuan untuk mengkaji penyelesaian teknologi inovatif. Disaksikan oleh Setiausaha Perumahan, Puan Winnie Ho (kedua kiri baris belakang), Setiausaha Inovasi, Teknologi dan Industri Profesor Sun Dong (kedua kanan baris belakang); Timbalan Setiausaha Perumahan En Victor Tai (kiri baris belakang), dan Pengerusi Lembaga ASTRI, Ir Sunny Lee (kanan baris belakang), Setiausaha Tetap Perumahan/Pengarah Perumahan, Cik Rosanna Law (kiri baris hadapan), telah menandatangani MOU dengan Ketua Pegawai Eksekutif ASTRI, Dr Denis Yip (kanan baris hadapan).

 

Mengenai ASTRI
Institut Sains dan Teknologi Gunaan Hong Kong (ASTRI) ditubuhkan oleh Kerajaan Pentadbiran Khas Hong Kong pada tahun 2000 dengan misi untuk meningkatkan daya saing Hong Kong melalui penyelidikan terapan. Kompetensi R&D utama ASTRI dalam pelbagai bidang dikumpulkan di bawah empat Bahagian Teknologi: Teknologi Kepercayaan dan AI; Teknologi Komunikasi; Teknologi IoT dan AI Sensing; dan Litar Bersepadu dan Sistem. Ia diterapkan merentasi enam bidang utama iaitu Bandar Pintar, Kewangan, Perdagangan, Logistik, Pelancongan dan Pendidikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)