Atomic Canyon akan bekerjasama dengan Oak Ridge National Laboratory untuk membangunkan model AI nuklear sumber terbuka yang selamat dan cekap di atas komputer super terpantas di dunia

photollurg2 Atomic Canyon to Work with Oak Ridge National Laboratory to Develop Safe, Efficient Open-Source Nuclear AI Model on World's Fastest Supercomputer

(SeaPRwire) –   SAN LUIS OBISPO, California, 15 Mei 2024 — Hari ini, Atomic Canyon, sebuah perintis carian AI nuklear, mengumumkan projek baharu dengan Makmal Kebangsaan Oak Ridge (ORNL), rumah kepada superkomputer Frontier, untuk membina model AI sumber terbuka yang selamat dan cekap untuk sektor nuklear. Atomic Canyon akan menggunakan Frontier – superkomputer terpantas di dunia – untuk melatih model AI syarikat itu untuk memahami istilah nuklear yang kompleks. Kerjasama mereka dengan ORNL merupakan satu penanda aras penting, menandakan pembangunan model AI pertama yang diubah suai untuk data dan kandungan nuklear.

Kiri ke kanan dalam foto:

Trey Lauderdale, Ketua Pegawai Eksekutif Atomic Canyon
Kristian Kielhofner, Ketua Pegawai Teknologi Atomic Canyon
Richard Klafter, Arkitek AI Utama Atomic Canyon
Tom Evans, Ahli Sains Penyelidik ORNL
Kredit Foto: Genevieve Martin, Makmal Kebangsaan Oak Ridge

Menggunakan kuasa Frontier, Atomic Canyon bertujuan untuk menjadikan istilah-istilah sektor nuklear sebagai sumber terbuka, membantu membangunkan infrastruktur AI nuklear untuk membina dan menyediakan alat yang kuat untuk navigasi data yang cekap, pengindeksan dokumen, peningkatan prestasi dan penjimatan kos.

Teknologi maju ini, dibangunkan oleh Atomic Canyon dan dilatih pada jutaan dokumen awam yang tersedia dari Sistem Capaian dan Pengurusan Dokumen Seluruh Agensi Suruhanjaya Perlindungan Nuklear Amerika Syarikat (ADAMS), akan menggunakan model pengekodan ayat. Algoritma ini menukarkan ayat tertulis kepada representasi nombor untuk membenarkan AI memahami istilah nuklear dan dapat membezakan maklumat dengan tepat. Pemahaman yang lebih mendalam ini menjadikan AI lebih berkesan dan membantu mengelakkan “halusinasi” dan prasangka semasa carian dan analisis data. Teknologi Atomic Canyon akan memberikan inovator dengan bantuan yang boleh dipercayai dan tepat dalam memahami spektrum keselamatan dan keselamatan nuklear yang luas. Model ini tidak akan dilatih pada maklumat sensitif mengenai reka bentuk atau operasi teknologi nuklear, tetapi akan dapat membantu dengan menganalisis pelbagai dokumen peraturan, laporan pemeriksaan, dan dokumen lain yang tersedia secara awam, dengan tujuan meningkatkan keselamatan dan pertanggungjawaban awam.

Frontier, superkomputer terpantas di dunia dan yang pertama mencapai prestasi pengiraan “eksaskala” (sebilion pengiraan sesaat), akan memainkan peranan penting dalam kerjasama antara Atomic Canyon dan ORNL. Projek ini dijangka memberikan manfaat yang besar kepada penyelidik, saintis, jurutera dan pemangku kepentingan nuklear di seluruh dunia. Dengan memanfaatkan kapasiti dan kelajuan AI, bersama-sama ketelusan teknologi sumber terbuka, platform yang dihasilkan dijangka menangani cabaran sektor nuklear yang paling kompleks, memacu pemulihan tenaga nuklear.

“Teknologi kami yang terkehadapan ini disesuaikan untuk sektor nuklear,” kata Trey Lauderdale, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Atomic Canyon. “Kerjasama dengan kemudahan superkomputer terkemuka ORNL seperti Frontier akan membantu platform kami memahami konsep nuklear yang kompleks, menghapuskan halangan utama untuk pelaksanaan AI dalam sektor nuklear. Selain itu, pendekatan sumber terbuka kami akan menggalakkan ketelusan dan kerjasama di kalangan pemangku kepentingan dan inovator nuklear yang berfokus kepada keselamatan dan keselamatan. Matlamat kami adalah membantu yang terbaik dan tercerdas di dunia mempunyai maklumat dan teknologi yang mereka perlukan untuk membantu menavigasi krisis iklim dan tenaga.”

Bulan lepas, platform Neutron Atomic Canyon dilancarkan dengan minat yang besar dari sektor nuklear. Kerjasama ini mewakili inisiatif yang lebih luas untuk meluaskan akses dan memudahkan inovasi dalam sektor nuklear dalam skala yang lebih besar.

Dengan melatih AI mereka pada istilah-istilah nuklear, Atomic Canyon akan membangunkan alat yang selamat, tepat yang akan membolehkan penyelidik di seluruh dunia memanfaatkan potensi AI untuk menyelesaikan cabaran nuklear. Ini menjadi semakin penting, kerana perubahan iklim dan permintaan tenaga yang meningkat menekankan keperluan untuk peralihan ke sumber tenaga bersih yang lebih melimpah.

“Carian AI sumber terbuka, dilatih menggunakan superkomputer Frontier Makmal, akan memainkan peranan penting dalam penyelidikan, kejuruteraan dan pembangunan tenaga nuklear dan sektor nuklear, kini dan masa depan,” kata Thomas M. Evans, Ketua Kumpulan dan Ahli R&D Terkemuka, Kaedah HPC untuk Aplikasi Nuklear ORNL. “Ini sangat penting untuk maju inovasi nuklear dan bergerak ke arah masa depan yang dikuasai tenaga mampan.”

Untuk maklumat lanjut atau untuk melihat demo Neutron, sila lawati .

Mengenai Atomic Canyon

AI memberdayakan masa depan di Atomic Canyon. Platform AI maju Atomic Canyon mengemas kini penyelesaian di seluruh sektor tenaga nuklear, bermula dengan Neutron – menyederhanakan halaman dokumentasi, meningkatkan akses data Suruhanjaya Perlindungan Nuklear (NRC) dan melonggarkan kecekapan aliran kerja. Dengan menggunakan perpustakaan yang luas NRC, AI ini adalah seorang penuntun yang berpengetahuan, membuat data lebih mudah diakses dan menggalakkan perkongsian pengetahuan industri.

Atomic Canyon diasaskan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Trey Lauderdale (dahulunya Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Voalte, diambil alih untuk $180j) dan Ketua Pegawai Teknologi dan Pengasas Bersama Kristian Kielhofner (dahulunya Ketua Pegawai Teknologi Star 2 Star Communications, diambil alih untuk $437j). Visi mereka adalah untuk memimpin dalam kecekapan kos yang didorong oleh AI untuk sektor tenaga nuklear.

Aplikasi AI Atomic Canyon direka bentuk untuk digunakan oleh loji tenaga nuklear, pembuat reaktor generasi seterusnya dan kerajaan serta makmal kebangsaan.

Logo Atomic Canyon (PRNewsfoto/Atomic Canyon)

SUMBER Atomic Canyon

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.