Avasa mengumpul dana sebanyak $1.55M dalam pusingan pembiayaan terlebih langganan dengan peranti boleh tanam inovatif

MIAMI dan AUCKLAND, New Zealand, 14 Sept. 2023 —¬†Avasa, pelopor peranti boleh tanam perubatan yang memajukan teknik pembedahan untuk hasil pesakit yang lebih baik, mengumumkan kejayaan pengumpulan dana terkini, mengumpul $1.55 juta dalam pelaburan modal. Penambahan pelaburan baru datang daripada New Zealand Growth Capital Partners, Pacific Channel, Booster Innovation Fund, Brisbane Angels, dan Cure Kids Ventures, yang menyokong pelabur sedia ada Bridgewest Group, dan Uniservices, lengan pelaburan University of Auckland.

“Kami sangat gembira menerima sokongan yang luar biasa daripada pelabur baru dan sedia ada. Dengan sumber tambahan ini, kami boleh mempercepatkan usaha pergi ke pasaran kami. Kami telah mengupah pengurus jaminan kualiti kelas atas, melancarkan fasa kedua tinjauan pengesahan pasaran kami untuk menyokong Series A kami, menamatkan pembangunan produk, meningkatkan pengeluaran, dan mengumpul data dari ujian haiwan kami sebelum penyerahan 510K FDA AS kami pada awal tahun 2025. Dalam setahun akan datang, kami bertujuan untuk menubuhkan hubungan dengan pengedar pilihan untuk pasaran AS,” kata Dr. Nandoun Abeysekera, CEO dan Pengasas Avasa.

Minat modal yang tinggi mengesahkan keyakinan komuniti pelaburan dalam pendekatan saintifik Avasa untuk mengubah prosedur dalam menyambung semula vena dan arteri dalam mikropembedahan rekonstruktif. “Pada masa ini, pakar bedah menghadapi cabaran untuk menjahit dengan teliti arteri mikro secara manual untuk mengembalikan aliran darah kepada tisu yang dipindahkan. Kaedah manual ini bukan sahaja rumit dan berisiko, tetapi juga mengambil masa 40-60 minit hanya untuk satu sambungan arteri. Peranti boleh tanam inovatif kami membuat pembedahan mikrovaskular lebih cepat dan selamat. Kami memberi kuasa kepada pakar bedah untuk menyambungkan arteri mikrovaskular dengan selamat dan cekap dalam masa kurang daripada 10 minit, meletakkan kami sebagai standard penjagaan seterusnya,” kata Dr. Abeysekera.

Jacques Richter, Pengarah Pelaburan Bersekutu, New Zealand Growth Capital Partner menambah, “Kami teruja untuk menyertai Nandoun dan pasukan Avasa dalam perjalanan mereka untuk mengubah mikropembedahan rekonstruktif. Sepanjang proses usaha wajar kami, kami kagum dengan pemahaman mendalam Nandoun dan hubungan peribadi dengan masalah yang diselesaikan. Ini dibuktikan dalam reka bentuk penyambung canggih yang dibangunkan pasukan Avasa yang memberi nilai yang jelas kepada pakar bedah.”

Pada masa depan, Dr. Abeysekera menjangkakan skop peranti Avasa akan berkembang ke bidang pembedahan lain seperti pemindahan organ, pembedahan kardiotorasik dan pembedahan vaskular. “Kami mahu terus berinovasi di persimpangan perubatan, reka bentuk, dan kejuruteraan untuk memperbaiki hasil kesihatan orang,” kata Dr. Abeysekera.

Mengenai Avasa
Avasa ialah syarikat peranti perubatan yang komited untuk merevolusikan prosedur pembedahan melalui peranti boleh tanam inovatif. Misi Avasa adalah untuk mengubah mikropembedahan rekonstruktif dan membantu pesakit yang mengalami penyakit dan kecacatan yang merosakkan.

Media Kontak:

AS Jenny Bourbiel, jbourbiel@bridgewestgroup.com
New Zealand Dr. Nandoun Abeysekera, info@avasa.io

Logo – https://www.pressmalaysia.com/wp-content/uploads/2023/09/42f64a50-avasa_logo.jpg