AXA Memperkenalkan “Better She”

(SeaPRwire) –   Program Pengurusan Kesihatan Perubahan Menopaus Pertama Komprehensif[1] di HK
Menyokong Wanita di Hong Kong untuk Mendapatkan Semula Kesihatan Mereka dan Berada di Laluan 100% Diri Mereka

HONG KONG, Nov. 14, 2023 — AXA Hong Kong dan Macau bangga memperkenalkan Program “Better She” (“Better She”), program pengurusan kesihatan perubahan menopaus pertama di Hong Kong. Better She direka untuk menyokong dan memberi inspirasi kepada wanita ketika mereka menavigasi perubahan fisiologi semasa tempoh menopaus. Satu tambahan inovatif kepada penyelesaian pengurusan kesihatan yang berjaya “Program BeOnTrack” yang dilancarkan tahun lepas, Better She menggalakkan wanita untuk menerima tahap hidup yang penting ini dan bertujuan meningkatkan kesedaran awam mengenai kesihatan menopaus untuk wanita di Hong Kong.

Melangkah melepasi rangka kerja asas insurans perlindungan, Better She menyediakan pelbagai perkhidmatan peribadi yang menyokong kesihatan fizikal dan mental wanita semasa menopaus. Perkhidmatan ini merangkumi pemeriksaan kesihatan, perundingan ginekologi, rawatan meringankan gejala, sokongan kesihatan mental, dan lebih banyak lagi. Dengan hanya HKD 10 sehari2, pelanggan boleh sepenuhnya menghayati pengalaman 12 bulan menuju kesihatan holistik. Program ini memberi galakan kepada wanita untuk mengawal perubahan fisiologi semasa menopaus, mendapatkan semula kesihatan dan berada di laluan 100% diri mereka.  

Walaupun Cabaran Fizikal & Mental Menopaus, Hanya Sepertiga Wanita Mencari Bantuan Perubatan

Wanita membentuk setengah daripada tenaga kerja di Hong Kong3. Oleh itu, menangani cabaran yang dihadapi wanita semasa menopaus adalah penting. Mereka perlu mengalami perubahan fisiologi yang ketara semasa fasa menopaus, seperti ketidakselesaan daripada panas badan, keringat malam, kadar jantung meningkat dan osteoporosis – semuanya berkaitan dengan fluktuasi hormon yang besar. Satu kajian terkini4 mendedahkan bahawa 56% wanita di Hong Kong yang mengalami ketidakselesaan menopaus menanggung gejala selama satu hingga lima tahun, dengan lebih 40% melaporkan gangguan, kebimbangan atau kemurungan. Walaupun kekerapan cabaran ini, kebanyakan wanita memilih untuk menanggung ketidakselesaan menopaus sendiri, dan hanya sepertiga mencari nasihat perubatan.

Better She Menyokong Wanita untuk Mendapatkan Semula Kesihatan Mereka dan Berada di Laluan 100% Diri Mereka

Better She menyokong wanita untuk mendapatkan semula kesihatan mereka semasa menopaus. Ia menyediakan pemeriksaan ginekologi, rawatan meringankan gejala, dan perundingan psikologi. Bermula dengan pemeriksaan ginekologi menyeluruh yang memberi tumpuan kepada kesihatan payudara dan ovari, pelanggan akan menerima analisis kesihatan yang menyeluruh daripada pakar ginekologi. Rawatan yang dirangka khas akan disediakan untuk meringankan dan mencegah ketidakselesaan menopaus. Sementara itu, perkhidmatan kesihatan mental yang relevan akan diatur untuk membantu pelanggan menguruskan tekanan dengan minda yang positif dan proaktif.

Menyedari setiap wanita mengalami perubahan fisiologi dengan cara berbeza, perkhidmatan dan rawatan Better She boleh disesuaikan untuk memenuhi keperluan individu, dipandu oleh pasukan pakar. Pelanggan juga akan menerima cakera lemak badan atau pemantau tekanan darah percuma untuk memantau status kesihatan mereka pada bila-bila masa.

Emily Li, Ketua Eksekutif Faedah Pekerjaan dan Kebajikan, AXA Hong Kong dan Macau, memberi nota, “Wanita memainkan pelbagai peranan dalam masyarakat, tempat kerja, dan keluarga. Namun, mereka juga menghadapi tekanan dan ketidakselesaan yang besar ketika mengalami perjalanan menopaus yang tidak terelakkan. Menopaus adalah tahap hidup semula jadi, tetapi pada zaman moden ini, kebanyakan wanita masih mengelakkan perbahasan atau mengakui perkara ini, meningkatkan tekanan mental lebih banyak. Ada yang salah anggap ketidakselesaan menopaus adalah kerana perubahan hormon kitaran biasa, gagal menyedari bahawa mereka sebenarnya mengalami menopaus. Sebagai rakan sepanjang hayat pelanggan kami, AXA bertekad untuk memecah tabu dan menggalakkan wanita menjadi lebih sedar mengenai menopaus. Berbeza dengan insurans kesihatan wanita tradisional yang menekankan diagnosis dan rawatan penyakit, Better She menawarkan penyelesaian pengurusan kesihatan yang komprehensif untuk wanita di Hong Kong. Selain pemeriksaan ginekologi, ia menyediakan analisis kesihatan terperinci, rawatan peribadi dan perundingan psikologi. Kami berharap Better She akan menjadi pemangkin untuk mempromosikan kesedaran kesihatan wanita dan mencipta komuniti sokongan, memberi inspirasi kepada setiap wanita di Hong Kong untuk mengawal kesihatan fizikal dan mental mereka pada tahap hidup penting ini.”

Better She menyokong wanita di Hong Kong untuk mendapatkan semula kesihatan mereka dan berada di laluan 100% diri mereka.

Untuk maklumat lanjut mengenai Better She, sila lawati:

Keterangan Gambar:

AXA memperkenalkan Program “Better She”, program pengurusan kesihatan perubahan menopaus pertama di Hong Kong. Better She menggalakkan wanita untuk menerima tahap hidup yang penting ini.

 

1 AXA melakukan kajian pasaran pada Oktober 2023 dan tiada penyelesaian pengurusan kesihatan serupa yang memberi tumpuan kepada menopaus di pasaran.
2 Program Better She adalah untuk tempoh 12 bulan, dengan peserta dikehendaki membayar yuran tahunan sebanyak HK$3,650 sekaligus.
Wanita dan Lelaki di Hong Kong – Statistik Utama (Edisi 2023)
4 Jawatankuasa Hal Ehwal Wanita – Kajian Menopaus Wanita 2022

 

Tentang AXA Hong Kong dan Macau 

AXA Hong Kong dan Macau adalah ahli Kumpulan AXA, pengendali insurans global terkemuka dengan kehadiran di 51 pasaran dan melayani 93 juta pelanggan di seluruh dunia. Matlamat kami adalah bertindak untuk kemajuan manusia dengan melindungi apa yang penting.

 Sebagai salah satu pengendali insurans paling pelbagai di Hong Kong, kami menawarkan penyelesaian bersepadu merangkumi Hayat, Kesihatan dan Insurans Am. Kami merupakan pembekal Insurans Am terbesar dan pembekal utama Faedah Pekerjaan dan Kesihatan. Matlamat kami bukan sahaja menjadi pengendali insurans untuk menyediakan perlindungan menyeluruh kepada pelanggan kami, tetapi juga rakan holistik kepada individu, perniagaan dan masyarakat yang kami berkhidmat. Di teras komitmen perkhidmatan kami adalah inovasi produk dan perkhidmatan berterusan serta penambahbaikan pengalaman pelanggan, yang dicapai melalui mendengar dengan aktif keperluan pelanggan kami dan melabur dalam teknologi dan transformasi digital.

Kami memeluk tanggungjawab untuk menjadi pemacu terhadap perubahan iklim dan daya untuk kebaikan untuk mencipta nilai bersama masyarakat. Kami bangga menjadi yang pertama menyentuh kepentingan kesihatan mental melalui pelbagai produk dan perkhidmatan serta kajian ikonik pemikiran terkemuka. Strategi Kelestarian keseluruhan kami, dengan penekanan pada strategi iklim dan komitmen kepelbagaian biologi, dibangunkan berdasarkan rekomendasi TCFD. Kami komited untuk mengintegrasikan faktor alam sekitar, sosial dan tadbir urus dalam perniagaan kami dan berusaha untuk menyumbang ke arah masa depan mampan melalui 3 peranan yang berbeza – sebagai pelabur, pengendali insurans dan syarikat teladan.

MAKLUMAT MEDIA INI TERSEDIA DI LAMAN WEB AXA:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

MAKLUMAN PENTING DAN AMARAN BERKENAAN PERNYATAAN PROSPEKTIF YANG MENYENTUH MASA DEPAN
Beberapa pernyataan yang dinyatakan di sini mungkin bersifat prospektif termasuk, tetapi tidak terhad kepada, pernyataan yang merupakan ramalan atau menunjukkan peristiwa, trend, rancangan atau objektif masa depan. Keyakinan berlebihan tidak sepatutnya diletakkan pada pernyataan sedemikian kerana, mengikut sifatnya, ia tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui serta boleh dipengaruhi oleh faktor lain yang boleh menyebabkan keputusan sebenar AXA berbeza secara material daripada yang disampaikan atau disiratkan dalam pernyataan prospektif. Sila rujuk Bahagian 4 – “Faktor Risiko dan Pengurusan Risiko” dalam Dokumen Pendaftaran AXA untuk maklumat lanjut mengenai faktor risiko.