“Baca Label Ubat” – Bagaimana Untuk Mengunakan Hijau Chiretta Dengan Selamat Terhadap COVID-19

(SeaPRwire) –   Pharmaceutical Science menekankan manfaat dan penggunaan berhati-hati hijau chiretta untuk memahami ubat lebih baik, mendesak pengguna untuk memberi perhatian kepada label ubatuntuk memilih dan menggunakan hijau chiretta secara berkesan dan selamat.  

BANGKOK, Nov. 15, 2023Sejak herba Hijau chiretta” (Andrographis paniculate) dikenali dalam bahasa Thai sebagai Fah Talai Jonemenjadi lebih popular diketahui semasa wabak COVID-19 terutamanya apabila Kementerian Kesihatan Awam mengumumkan ia boleh digunakan untuk merawat COVID-19[1], terdapat peningkatan permintaan, menyebabkan produk kekurangan bekalan. Dr. Kitiyot Yotsombut, pensyarah di , Chulalongkorn University telah menyediakan maklumat mengenai hijau chiretta tentang manfaatnya dan bagaimana untuk menggunakannya dengan selamat. “Ia penting bagi orang ramai untuk mengetahui sifatnya. Oleh itu, membaca “label” menjadi penting untuk mencegah kesan sampingan berbahaya yang mungkin berlaku.”

“Read Medicine Labels” – How to Safely Use Green Chiretta Against COVID-19
“Read Medicine Labels” – How to Safely Use Green Chiretta Against COVID-19

Menurut resipi perubatan Thai tradisional[2], hijau chiretta berkesan terutamanya dalam mengurangkan demam, merawat bentuk ringan radang, dan mengurangkan kontraksi usus. Hijau chiretta mengandungi Andrographolides yang berkesan menghambat replikasi virus, dan juga mempunyai kualiti anti-radang.

Bagaimana untuk menggunakan hijau chiretta dengan selamat dan berkesan

  • Untuk sejuk biasa, 20 miligram hijau chiretta tiga kali sehari atau 60 miligram sehari.   
  •  Untuk rawatan COVID-19, dos yang lebih tinggi andrographis diperlukan, oleh itu 60 miligram tiga kali sehari, atau 180 miligram sehari.   

Hijau chiretta juga boleh digunakan pada mereka dengan gejala ringan, tetapi tidak disyorkan untuk mereka dengan gejala lebih teruk, dan kumpulan berisiko 608 (mereka berusia 60 tahun dan ke atas dengan tujuh penyakit seperti sindrom pernafasan kronik, penyakit jantung dan pembuluh darah, kegagalan buah pinggang kronik, strok, kegemukan, kanser dan diabetes) serta wanita hamil kerana penyelidikan belum mengesahkan hasilnya.

Untuk memudahkan membaca label, nasihat Dr. Kitiyot adalah “Jika label tidak menunjukkan tahap andrographolides, jangan gunakan.”  Pengguna boleh semak produk hijau chiretta yang cacat daripada laman web FDA.

Ubat herba adalah alternatif yang baik, tetapi perlu maklumat yang mencukupi tentang penggunaannya dan elakkan alahan dan kesan sampingan,” Dr. Kitiyot menyimpulkan.

Baca artikel penuh di

[1]
[2]

Media Contact:   
Chula Communication Center  
Email:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)