Bahagian Awan Amazon Memperluaskan dengan Penggunaan AWS oleh Trip.com

Amazon Stock

(SeaPRwire) –   Amazon (NASDAQ: AMZN) terus memanfaatkan kejayaan divisi komputasi awan yang kukuh – Amazon Web Services (“AWS”). Peningkatan berterusan dalam penawaran AWS, faktor penggerak di sebalik pangkalan pelanggan awan syarikat yang berkembang, kekal sebagai faktor penting.

Keputusan strategik terkini oleh (NASDAQ: TCOM) untuk memilih AWS sebagai pembekal awan utama menggariskan kecekapan dan kebolehpercayaan produk dan perkhidmatan awan terkini AWS.

Dengan memanfaatkan infrastruktur dan perkhidmatan awan AWS yang kukuh, Trip.com bertujuan untuk memperkukuh usaha pengembangan globalnya dan meningkatkan pengalaman perjalanan dengan menyediakan perkhidmatan tempahan perjalanan yang berpatutan dan sokongan pelanggan mudah alih yang licin. Sebagai sebahagian daripada inisiatif ini, TCOM telah berjaya memindahkan lebih daripada 400 perkhidmatan perniagaan antarabangsa ke AWS, mempercepatkan sistem tempahan tiket udara.

Penggembangan Pangkalan Pelanggan

Penggunaan AWS oleh Trip.com menambah kekuatan portfoli pelanggan berpelbagai AWS. Terutamanya, Hyundai, SCAYLE, BYD, dan Kumpulan Axiata Berhad baru-baru ini memilih AWS sebagai pembekal awan keutamaan mereka, setiap satu berniat untuk maju transformasi digital mereka dengan sokongan AWS.

Selain itu, Kumpulan Kewangan Mitsubishi UFJ (MUFG) memanfaatkan keupayaan AI dan ML generatif AWS untuk transformasi digitalnya. Aerodyne, pembekal penyelesaian drone, sepenuhnya memeluk AWS untuk menangani cabaran perindustrian rumit berkaitan data drone.

Cathay juga telah menyertai barisan, memilih AWS sebagai rakan awan strategiknya untuk menubuhkan Cathay Machine Learning Innovation Hub. Bank of Ayudhya Public Company Limited (Krungsri) telah memilih AWS untuk meningkatkan transformasi digitalnya dan mempercepat usaha pemasukan kewangan di Thailand.

Pangkalan pelanggan AWS yang semakin meluas dijangka akan menggerakkan pertumbuhan pendapatannya. Pada suku ketiga 2023, AWS menjana pendapatan sebanyak $23.1 bilion, membentuk 16.1% daripada jualan keseluruhan, menandakan peningkatan 12.3% YoY. Model kami menganggarkan pendapatan AWS akan mencapai $92.8 bilion pada 2023, mencerminkan kadar pertumbuhan sebanyak 15.8% daripada 2022.

Prestasi kukuh AWS, kini sebahagian penting daripada Amazon, dijangka akan memberi optimisme kepada pelabur. Amazon telah mencatat kenaikan yang luar biasa sebanyak 74.5% setahun.

Kesimpulan

Penggembangan berterusan pelanggan global AWS, disertai portfolio, pusat data dan kawasan awannya yang berkembang, menempatkan syarikat secara saingan terhadap pesaing seperti Microsoft (MSFT) dan Google (GOOGL) Alphabet.

Pada nota yang berbeza, Microsoft Azure, pemacu pertumbuhan utama bagi Microsoft, memegang pasaran sebanyak 23%. Syarikat berjaya dengan penggunaan meluas tawaran awan Azure, didorong oleh bilangan zon dan kawasan ketersediaan global yang berkembang, bersama kekuatan model perniagaannya berasaskan penggunaan.

Serentak, Google Cloud menyumbang secara signifikan kepada pendapatan keseluruhan Alphabet, memegang pasaran sebanyak 11%. Pengembangan berterusan pusat data, zon ketersediaan dan kawasan awan dijangka akan terus meningkatkan kedudukan Alphabet dalam pasaran awan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.