Bandar Busan, Bandar MICE Tanpa Karbon

(SeaPRwire) –   BUSAN, Korea Selatan, 20 Nov 2023 — Sejak zaman perindustrian, banyak sektor perniagaan termasuk pembuatan dan pengangkutan telah menyumbang kepada peningkatan pemanasan global, dan industri MICE juga tidak terkecuali. Acara seperti pameran dan konvensyen menjana besar sisa sisa, dan karbon dioksida dikeluarkan apabila pengunjung bepergian ke lokasi acara, lebih mengotorkan alam sekitar. Menyedari kerosakan aktiviti ini dan lain-lain, gerakan melindungi alam sekitar telah mendapat momentum di seluruh dunia.

Busan, the Zero Carbon MICE City
Busan, the Zero Carbon MICE City

Di UK pada tahun 2021, pemimpin dari industri MICE di seluruh dunia bertemu di Persidangan Parti (COP) 26 mengenai perubahan iklim dan mengisytiharkan komitmen mereka untuk menganjurkan acara sifar karbon. Sejumlah 137 negara termasuk Korea, berikrar untuk mencapai ketidaknetralan karbon menjelang 2050. Pemimpin industri MICE membincangkan pembangunan kaedah biasa untuk mengukur pelepasan gas rumah hijau langsung dan tidak langsung dan berikrar untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak 40% menjelang 2030, dengan matlamat mencapai sifar bersih menjelang 2050. Bandar MICE Busan mengambil isu alam sekitar dengan serius dan melaksanakan dasar ramah alam untuk melindungi alam sekitar.

Memimpin Jalan untuk Kelestarian MICE

Bandar MICE Busan telah mengambil pelan tindakan menangani perubahan iklim untuk mencapai ketidaknetralan karbon menjelang 2050. Pelan itu merangkumi tujuh sektor termasuk industri dan sisa, dan merangkumi 104 tugasan pelaksanaan khusus. Objektif utama adalah untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak 47% daripada 2018 hingga 2030 dan akhirnya mencapai ketidaknetralan karbon menjelang 2050. Untuk meningkatkan kesedaran dan sokongan terhadap usaha ini ke arah ketidaknetralan karbon di kalangan pemangku kepentingan MICE dan orang ramai, bandar itu telah melancarkan laman dasar ketidaknetralan karbon bernama “Net Zero Busan”. Selain itu, semasa COP27 tahun lalu, wakil dari Busan dan AS membincangkan penubuhan laluan kapal hijau antara Busan dan Seattle dan menghubungkan bandar pelabuhan utama sepanjang Pantai Barat AS. Busan juga telah membangunkan aplikasi ramah alam yang membolehkan pelancong menikmati perjalanan mereka dan menyumbang kepada pemuliharaan alam sekitar pada masa yang sama.  Aplikasi itu tidak hanya menyediakan maklumat pelancongan tetapi juga membantu kesedaran masyarakat terhadap nilai ekologi bandar dan pentingnya ketidaknetralan karbon melalui pengalaman dan misi ramah alam.

Pertubuhan Pelancongan Busan (BTO) terus mengendalikan pelbagai kempen ramah alam. Musim panas lepas, BTO menganjurkan kempen sosial sumbangan “Selamat & Menyenangkan Busan” plogging (berjoging sambil mengutip sampah) ramah alam, di mana kira-kira 50 kakitangan BTO dan penduduk menjalankan aktiviti alam sekitar di kawasan Pantai Haeundae. Selepas plogging, peserta menyumbang kepada masyarakat dengan menderma makanan ringan dan bebel untuk pondok remaja sementara dan yayasan kebajikan. Juga pada bulan November, BTO membuat boneka upcycled menggunakan sumber sisa laut dan mendermakan mainan siap ke pusat kebajikan sosial.

Maklumat dan gambar-gambar tambahan boleh didapati di pautan berikut:
 

Menuju Sifar Bersih

Melalui penubuhan laman dasar ketidaknetralan karbon dan platform aplikasi ramah alam, dan melalui pelbagai cara lain, bandar MICE Busan tidak henti-henti berusaha untuk mencapai sifar bersih. Berkat usaha berterusannya, Busan sudah berada di landasan untuk bertukar menjadi bandar sepenuhnya sifar karbon menjelang 2050.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai BTO, klik pautan berikut:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)