Berkshire Hathaway Mempercepatkan Pembelian Kembali Saham

Berkshire Stock

(SeaPRwire) –   Berkshire Hathaway (NYSE:BRKa) telah mempercepat kadar pembelian sahamnya sendiri, menandakan bahawa Pengerusi Warren Buffett menganggap mereka sebagai tidak dinilai dengan betul dan laluan yang menguntungkan untuk menggunakan wang tunai lebihan.

Dalam fail proksi yang dikeluarkan pada Jumaat, Berkshire mendedahkan bahawa ia membeli saham setara 3,808 saham Kelas A tahun ini sehingga 6 Mac, menggunakan kira-kira $2.2 bilion hingga $2.4 bilion berdasarkan masa pembelian balik. Perhatikan, hampir tiga suku pembelian balik berlaku selepas 12 Februari.

Tahun lepas, Berkshire membeli balik $2.2 bilion sahamnya pada suku keempat dan jumlah $9.2 bilion sepanjang 2023. Tahun pembelian balik tertingginya ialah 2021, berjumlah $27 bilion.

Warren Buffett, berusia 93 tahun, telah memimpin Berkshire, berpangkalan di Omaha, Nebraska, sejak 1965. Beliau menyelia pembelian balik dan keputusan pengalokasian modal utama yang lain.

Pembelian balik ini membantu Buffett dalam melaksanakan sebahagian wang tunai dan setara konglomerat itu, yang berjumlah $167.6 bilion pada akhir tahun lepas. Berkshire telah menjanjikan untuk mengekalkan tampungan tunai $30 bilion, menekankan kepentingan berterusan kekuatan kewangan dan kecairan lebihan.

Setakat Jumaat, harga saham Berkshire telah meningkat sebanyak 14% tahun ini, kira-kira ganda peningkatan dalam Indeks Standard & Poor’s 500 (.SPX).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.