Bolehkah Palladium Mempulihkan Diri?

Palladium Investment

(SeaPRwire) –   Pada Mac 2022, kontrak berjangka palladium NYMEX mencapai paras tertinggi sejarah pada $3,380.50 setong. Walau bagaimanapun, pada 26 Januari 2024, harga telah merosot sebanyak 71.3% kepada $969 setong, mencerminkan tempoh mencabar bagi palladium. Dana ETF PALL, menjejaki palladium dengan rapat, mengalami penurunan 8.8% kepada $88.55 pada 29 Januari. Penurunan logam ini berterusan ke akhir Januari 2024, mencipta

Prestasi pada 2023

Palladium muncul sebagai logam berharga paling buruk prestasinya di kalangan logam-logam berharga yang diperdagangkan di bahagian NYMEX dan COMEX CME. Bermula tahun pada $1,798 setong, kontrak berjangka palladium NYMEX merosot sebanyak 38.3%, menetap pada $1,109.30 pada 29 Disember 2023. Penurunan ini berbeza secara ketara dengan prestasi logam berharga lain seperti emas (+13.4%), perak (+0.2%), dan platinum (-7.3%). Tambahan pula, rodium, yang tidak diperdagangkan secara berjangka, mengalami penurunan 62% pada 2023.

Akhir Bull Market

Selepas bull market yang berdaya maju dari 2008 hingga 2022, pasaran palladium menghadapi pemburuan nasib. Harga logam ini mengalami lonjakan meletup, mencapai paras tertinggi pada Mac 2022 berikutan ketegangan geopolitik yang dicetuskan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Walau bagaimanapun, palladium kehilangan momentum kenaikan, jatuh di bawah paras $1,000 setong pada akhir 2023 dan Januari 2024 buat pertama kali sejak 2018.

Peranan Penting Rusia

Rusia merupakan pembekal utama palladium di peringkat global, menyumbang bahagian besar bekalan tahunan, bersama-sama Afrika Selatan. Bersama-sama, mereka menyumbang 80% pengeluaran palladium di dunia. Pada 2022, jumlah pengeluaran palladium di peringkat dunia ialah 210 tan metrik, dengan Rusia menghasilkan 88 tan dan Afrika Selatan menyumbang 80 tan. Ketiadaan palladium dan platinum, kedua-dua logam penting, disertai dengan penyertaan yang rendah dalam pasaran berjangka, mengakibatkan volum harian yang terhad berbanding komoditi yang lebih likuid seperti emas dan perak.

Permintaan Perindustrian

Ketumpatan dan ketahanan haba palladium menjadikannya tidak dapat digantikan dalam mangkin yang membersihkan alam sekitar, terutamanya dalam pengubah katalitik ekzos kenderaan. Pada 2022, sistem ekzos kenderaan menggunakan 82% daripada jumlah penggunaan palladium. Aplikasi perindustrian merangkumi pergigian, perhiasan, elektronik, penyimpanan hidrogen, alat bedah, dan lebih banyak lagi. Pasaran palladium global mengalami defisit bekalan pada 2022, kemungkinannya ditampung melalui jualan simpanan strategik, terutamanya dari Rusia.

Ketidaktentuan dalam Pasaran Palladium

Kekurangan likuiditi palladium dalam pasaran berjangka telah menyumbang kepada ketidaktentuan harga yang melampau. Membandingkan kepentingan terbuka di merata logam berharga berjangka, palladium mempunyai nilai terendah, menunjukkan popularitinya yang lebih rendah di kalangan pedagang. Ketiadaan likuiditi ini telah memanaskan lonjakan harga dan penurunan. Pasaran yang kurang likuid seperti palladium cenderung mengalami ketidaktentuan yang lebih tinggi, dengan harga kadang-kadang menyimpang dari analisis asas dan teknikal.

Gambaran dan Strategi Pelaburan

Walaupun trend palladium kekal berada di tahap berpenurunan pada awal 2024, terdapat potensi untuk pemulihan harga yang signifikan apabila logam ini mencapai paras terendah. Penulis mengesyorkan membeli berperingkat palladium di bawah tahap $1,000, menggunakan pasaran fizikal dan Dana ETF Fizikal Palladium Aberdeen (PALL), dikenali untuk menjejaki tindakan harga palladium dengan berkesan melalui pemilikan bijih palladium fizikal. Pendekatan ini membolehkan fleksibiliti untuk menambah kedudukan lebih lanjut sekiranya harga mengalami penurunan yang tidak munasabah. Ia menekankan optimisme berhati-hati dan pendekatan strategik yang diperlukan untuk menavigasi dinamik kompleks pasaran palladium.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.