Bolehkah Take-Two Memenuhi Harapan Tinggi untuk GTA VI?

TTWO stock

(SeaPRwire) –   Sudah sepuluh tahun berlalu sejak keluaran , sebuah permainan yang melonjakkan Rockstar Games dan syarikat induknya Take-Two Interactive (NASDAQ: TTWO) ke kejayaan yang belum pernah terjadi sebelumnya. Judul ini mencapai penjualan $1 bilion dalam tempoh tiga hari, walaupun komponen online seterusnya, GTA Online, menghadapi cabaran teknikal yang mengurangkan semangat awal. Walaupun halangan ini, GTA V menjadi harta intelek TTWO yang paling untung, menyumbang hampir $8 bilion pendapatan dalam sepuluh tahun terakhir dan memacu pertumbuhan syarikat yang menakjubkan. Pentingnya, saham, yang diperdagangkan pada $18 semasa keluaran GTA V, telah meningkat kepada $150 pada tahun 2023.

Jangkaan telah meningkat secara beransur-ansur untuk GTA VI, dengan peminat dan pelabur dengan tidak sabar menanti maklumat terkini. Spekulasi dan ramalan tarikh keluaran kerap berlaku, tetapi maklumat konkrit terbesar muncul daripada Presiden Rockstar Games Sam Houser pada 8 November 2023. Beliau mengumumkan keluaran trailer GTA VI pertama pada awal Disember, bersepadu dengan laporan suku tahunan terkini syarikat itu, yang menunjukkan pertumbuhan sederhana. Pengumuman ini mendorong lonjakan 9% dalam saham semasa perdagangan pra-waktu, menutup pada $143.47 dan akhirnya mencapai paras tertinggi baru 52 minggu di atas $160.

Seperti yang dijanjikan, trailer GTA VI yang dinantikan dengan tidak sabar telah didedahkan pada 5 Disember 2023. Mendapat lebih 126 juta tontonan di YouTube menjelang 8 Disember, trailer itu menunjukkan komitmen Take-Two untuk meningkatkan pengalaman pemain melalui penyepaduan AI dan pelayan permainan peranan rasmi. Indikator awal menunjukkan permainan itu akan mengambil model perkhidmatan langsung dari awal, berpotensi meningkatkan keuntungannya secara keseluruhan.

Naratif kecemasan yang meningkat membawa kepada kekecewaan berpotensi bukanlah tidak biasa dalam industri permainan. Contoh utama ialah Cyberpunk 2077 CD Projekt Red, keluaran yang sangat dinanti yang menghadapi halangan selepas pelancarannya pada Disember 2020, menyebabkan isu teknikal dan penurunan saham berikutnya untuk syarikat itu. Walaupun Cyberpunk 2077 menerima ulasan positif, ia berjuang untuk memenuhi jangkaan yang tidak realistik, menyebabkan kerosakan reputasi dan kemunduran kewangan untuk CD Projekt Red.

Paralel boleh dibuat antara Cyberpunk 2077 dan situasi semasa Take-Two Interactive dengan GTA VI. Permainan yang dinanti dengan tidak sabar itu, yang memulakan pembangunan pada 2014, telah meningkatkan jangkaan, menimbulkan kebimbangan mengenai balasan negatif dari komuniti permainan dan pelabur jika janji tidak dipenuhi. Bank of America telah menurunkan Take-Two dari Membeli ke Tahan, merujuk kepada kebimbangan tentang kemungkinan kelewatan, dengan ketakutan bahawa GTA VI mungkin dilancarkan pada Ogos 2025 atau kemudian berbanding tarikh keluaran yang disasarkan Mac 2025. Ini, bersama-sama dengan ketidakpastian mengenai tarikh keluaran PC, menyebabkan penurunan hampir 2% dalam saham TTWO semasa perdagangan selepas waktu.

Secara sejarah, komitmen Take-Two terhadap kualiti telah menjadi aset terkuatnya. Walaupun Red Dead Redemption 2 menghadapi kelewatan, kejayaan permainan seterusnya, dengan lebih 57 juta salinan terjual dan pujian konsisten, menggarisbawahi dedikasi Take-Two untuk menyampaikan produk berkualiti tinggi dan bersedia untuk kejayaan jangka panjang.

Walaupun kebimbangan dan penurunan taraf, kebanyakan ahli analisis mengekalkan pandangan optimis terhadap Take-Two Interactive, dengan harga penutup terakhir pada $155.32 mungkin menyediakan titik masuk yang menarik bagi pelabur yang berharap terhadap prospek syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.