Bridgemarq Real Estate Services® Umumkan Transaksi Strategik untuk Mengambil Alih Aset Broker Harta Tanah Berkualiti Tinggi dan Menjadi Dikendalikan Secara Bebas

26 Bridgemarq Real Estate Services® Announces Strategic Transaction to Acquire High-Quality Real Estate Brokerage Assets and Become Independently Managed

(SeaPRwire) –   TORONTO, Dec. 14, 2023 – Bridgemarq Real Estate Services Inc. (“Bridgemarq” atau “Syarikat“) (TSX: BRE) hari ini mengumumkan ia telah menandatangani perjanjian muktamad dengan sekutu Brookfield Business Partners (“Brookfield“) untuk melengkapkan transaksi yang bertujuan untuk meletakkan Syarikat untuk pertumbuhan masa depan (”Transaksi“).

Transaksi ini melibatkan pengambilalihan oleh Residential Income Fund L.P. (”Partnership“), anak syarikat milik penuh Syarikat, terhadap portofolio berikut:

  • Portofolio broker hartanah perumahan berkualiti tinggi yang beroperasi di seluruh Kanada (“Brokerages“), termasuk 25 broker Royal LePage dan Johnston & Daniel, 3 broker Via Capitale dan Proprio Direct Inc. (“Proprio Direct“), salah satu broker maya terkemuka dan paling pesat berkembang berpusat di Québec;
  • Bridgemarq Real Estate Services Manager Limited (”Pengurus“), yang menyebabkan penyusunan dalaman perjanjian pengurusan syarikat sedia ada, termasuk pemeliharaan pekerja Pengurus yang bertanggungjawab mengurus Bridgemarq dan Brokerages selama dua dekad, dan penamatan pembayaran yuran pengurusan kepada Brookfield.

Jawatankuasa khas (”Jawatankuasa Khas“) Lembaga Pengarah Bridgemarq (”Lembaga“), terdiri sepenuhnya daripada pengarah bebas, telah dilantik untuk mengkaji, mempertimbangkan, merundingkan, menilai dan mengesyorkan kelulusan terhadap syarat dan terma Transaksi. Jawatankuasa Khas mengekalkan penasihat kewangan bebas dan peguamcara bebas untuk membantu dalam melaksanakan mandatnya.

Menurut perjanjian muktamad untuk Transaksi (”Perjanjian Muktamad“), Partnership akan mengeluarkan kira-kira 2.9 juta Unit Kepentingan Terhad Saham Kelas B (”Exchangeable Units“), tertakluk kepada sesetengah penyesuaian harga belian biasa, untuk (1) memperoleh semua saham dikeluarkan dan terbitan Brokerages dan Pengurus, dan (2) menyelesaikan sebahagian yuran pengurusan dan agihan tertunggak kepada Brookfield berjumlah kira-kira $6.6 juta, dengan diskaun kepada nilai muka dengan menukarkan jumlah tertunggak kepada Exchangeable Units pada premium di atas harga saham semasa.

Pada VWAP 5 hari sebanyak $11.74 pada 13 Disember, jumlah pertimbangan untuk Transaksi dinilai kira-kira $34 juta. Akibat daripada Transaksi, pemilikan Brookfield dalam Syarikat dijangka meningkat daripada kira-kira 28.4% kepada kira-kira 41.7%.

Selain menyederhanakan struktur organisasi Syarikat, Transaksi ini akan mengurangkan kewangan Syarikat dengan meningkatkan pendapatan dan sepenuhnya menyelesaikan pembayaran tertunggak kepada Brookfield.

”Kami gembira mengumumkan penyusunan dalaman pengurusan dan pengambilalihan beberapa broker terbaik di negara, termasuk salah satu broker hartanah terbesar di negara ini, yang beroperasi di tiga wilayah di bawah jenama Royal LePage kami. Kami juga mengambil alih perniagaan inovatif Proprio Direct, yang mengendalikan model broker berkecekapan tinggi dari satu lokasi melayani seluruh wilayah Québec. Jawatankuasa Khas percaya Transaksi ini adalah yang terbaik bagi Syarikat dan adil dari segi kewangan,” kata Colum Bastable, Pengarah Bebas dan Pengerusi Jawatankuasa Khas.

”Penambahan operasi broker kami secara langsung membolehkan kami menangkap lebih pendapatan dan menambah keupayaan baru untuk memperluaskan bahagian pasaran kami di seluruh Kanada. Kami juga bersemangat dengan penambahan jenama Proprio Direct yang mapan ke portfolio jenama hartanah terkemuka kami, yang akan meningkatkan keupayaan kami untuk menyediakan penyelesaian broker berbagai dan inovatif untuk REALTORS®1,” kata Spencer Enright, Pengerusi Lembaga dan Ketua Pegawai Eksekutif Pengurus menambah.

”Kami menjangka Transaksi ini akan memberikan nilai kepada semua pemegang saham dalam jangka panjang kerana kami menambah lebih banyak alat pertumbuhan untuk memanfaatkan jenama kami yang mendominasi pasaran. Selain itu, penyelesaian pembayaran tertunggak kepada Brookfield secara bermakna mengurangkan kewangan perniagaan,” kata Phil Soper, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Bridgemarq.

____________________________________

1 The trademarks REALTOR®, REALTORS® and the REALTOR® logo are controlled by The Canadian Real Estate Association (CREA) and identify real estate professionals who are members of CREA

FAEDAH TRANSAKSI

Transaksi ini memberikan beberapa manfaat bermakna kepada pemegang saham, termasuk yang berikut:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

  • Metrik Kewangan Pro Forma yang Menarik. Transaksi dijangka meningkatkan skala Bridgemarq secara bermakna dan mengurangkan kewangan perniagaan. Mengingat likuiditi pro forma entiti yang dijangka, Syarikat mengandaikan pemeliharaan tahap dividen tunai semasa bagi setiap saham, tertakluk kepada budi bicara Lembaga.
  • Peluang Pertumbuhan Dipanjangkan. Dengan pengambilalihan Brokerages, termasuk model broker maya Proprio Direct yang beroperasi hanya di Québec, Bridgemarq menambah keupayaan untuk menangkap pertumbuhan masa depan merentasi spektrum yang lebih luas industri hartanah melalui pertumbuhan organik dan peluang pengambilalihan masa depan.
  • Struktur Organisasi Disederhanakan. Transaksi ini akan menghasilkan model organisasi yang lebih tradisional dan disederhanakan, membolehkan kecekapan operasi dan pengurusan yang ditumpukan dan dikhaskan serta menghapuskan yuran pengurusan luaran.
  • Kepentingan Berselaras Kuat. Struktur organisasi disederhanakan mencipta selarian kepentingan yang lebih kuat di antara pengurusan, Lembaga, dan pemegang saham. Dengan menggabungkan broker milik dengan rangkaian francais Royal LePage dan Via Capitale, ia juga memberdayakan pasukan pengurusan untuk bertindak balas terhadap dinamik pasaran dengan lebih cekap melalui penawarannya yang dipertingkat.
  • Rangkaian Francais Diperkukuh. Dengan peluasan garis perniagaan untuk merangkumi operasi broker langsung, Bridgemarq dijangka berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk memperluaskan rangkaian REALTORS® dan broker kebangsaannya di samping mempelbagai sumber pendapatannya.