Brii Bio Kemukakan Data Baharu yang Menekankan Kemajuan Ke Arah Mencapai Pengubatan Fungsional HBV di AASLD’s The Liver Meeting® 2023

(SeaPRwire) –   Bukti langsung bahawa respons antibodi BRII-179 yang dihasilkan boleh menyumbang kepada kadar kehilangan HBsAg yang lebih tinggi dan berterusan

Wawasan baru dalam menggunakan BRII-179 untuk memperkaya pesakit dengan respons imun humoral intrinsik untuk kadar kehilangan HBsAg atau kesihatan fungsi HBV yang lebih tinggi

Data baharu menyokong perkembangan ke peringkat pembangunan klinikal akhir dengan data dijangka akan memberi panduan ke arah pendekatan rawatan yang boleh menyembuhkan dalam Hepatitis B kronik

DURHAM, N.C. dan BEIJING, Nov. 14, 2023 — (“Brii Bio” atau “Syarikat”, kod saham: 2137.HK), sebuah syarikat bioteknologi yang membangunkan terapi untuk meningkatkan kesihatan dan pilihan pesakit dalam penyakit yang mempunyai keperluan yang tinggi, hari ini berkongsi tiga poster di Persidangan Persatuan untuk Kajian Liver Amerika (AASLD) The Liver Meeting® di Boston, MA, dua daripadanya diterima sebagai penemuan terbaru memberikan data baharu daripada dua aset Fasa 2, BRII-179 (VBI-2601) dan BRII-835 (VIR-2218), dalam program klinikal hepatitis B kronik (CHB).

“Kami gembira berkongsi data ini di The Liver Meeting yang menunjukkan daya fleksibel portfolio HBV kami dan wawasan penting dalam pencarian penyembuhan HBV,” kata David Margolis, MD, Ketua Pegawai Perubatan Brii Bio. “Hubungan penting antara kehilangan HBsAg dan respons antibodi memberikan arah yang jelas dalam meningkatkan kadar penyembuhan fungsi dan mengenal pasti pesakit yang paling mungkin memberi respon kepada rawatan yang boleh menyembuhkan. Matlamat kami adalah untuk membangunkan regimen rawatan yang betul untuk pesakit yang betul dalam populasi yang lebih luas, seraya menyelamatkan pesakit daripada pilihan rawatan yang mahal atau kurang ditoleransi yang mungkin tidak memberi manfaat kepada mereka.”

Dalam penemuan terbaru, Brii Bio mengumumkan data sementara tambahan yang telah dibuka semula pada tahap kohort daripada kajian Fasa 2 berandom, dikawal placebo dan buta ganda BRII-179, dalam kombinasi dengan interferon-alfa pegila (PEG-IFNα) pada pesakit dengan jangkitan hepatitis B kronik. Temuan daripada penyampaian ini termasuk:

  • Rawatan tambahan BRII-179 kepada rawatan PEG-IFNα sedia ada secara amnya selamat dan ditoleransi, dengan kesan sampingan serupa dengan yang berkaitan dengan rawatan PEG-IFNα dan BRII-179 seperti yang dilaporkan sebelumnya.
  • Pada Minggu 36 (12 minggu selepas akhir rawatan [EOT]), kumpulan kombinasi BRII-179 + PEG-IFNα mencapai kadar kehilangan HBsAg yang lebih tinggi berbanding kumpulan Tempat + PEG-IFNα (Set Analisis Penuh (FAS): 24.6% berbanding 14.0%, Set Protokol (PPS): 31.8% berbanding 14.9%). Perbezaan dalam kadar kehilangan HBsAg diperhatikan pada Minggu 24 (EOT) dan dikekalkan sehingga Minggu 36. Kajian klinikal juga mendapati bahawa kumpulan kombinasi mempunyai kadar serokonversi HBsAg yang secara signifikan lebih tinggi berbanding kumpulan Tempat + PEG-IFNα pada Minggu 24 (EOT) (FAS: 15.8% berbanding 1.8%, p=0.016; PPS: 19.6% berbanding 2.0%, p=0.0058).
  • Penambahan BRII-179 telah menghasilkan respons antibodi HBsAg yang berfungsi dengan baik, peserta dalam kumpulan kombinasi BRII-179 + PEG-IFNα mencapai kadar respons antibodi hepatitis B permukaan (HBsAb) yang secara signifikan lebih tinggi berbanding mereka dalam kumpulan Tempat + PEG-IFNα kedua-dua pada Minggu 24 (FAS: 38.6% berbanding 14.0%, p=0.0052; PPS: 39.1% berbanding 13.7%, p=0.0054) dan Minggu 36 (FAS: 33.3% berbanding 12.3%, p=0.0131; PPS: 34.1% berbanding 10.6%, p=0.0105). Titer HBsAb secara signifikan berkaitan dengan kehilangan HBsAg pada Minggu 24 dan 36. 4 daripada 5 pesakit yang kembali tiada respons antibodi yang dapat dikesan.
  • Data daripada kajian konsep bukti ini menunjukkan bahawa penambahan BRII-179 telah menghasilkan respons imun yang berfungsi yang boleh meningkatkan kadar dan tempoh kehilangan HBsAg dalam pesakit CHB yang menerima rawatan PEG-IFNα, dengan itu meningkatkan kadar penyembuhan fungsi CHB.

Dalam penemuan terbaru kedua, Brii Bio menyampaikan data penyelidikan terjemahan daripada kajian BRII-179-001 dan BRII-179-835-001, menunjukkan respons antibodi HBsAg yang berbeza yang dihasilkan oleh BRII-179 hanya dilihat dalam subset pesakit HBV kronik, menunjukkan bahawa respons imun intrinsik terhadap HBV mungkin lebih teruk terjejas dalam beberapa pesakit.

  • BRII-179 dalam kombinasi dengan BRII-835 (VIR-2218) secara amnya ditoleransi dengan baik apabila diberikan sehingga 9 dos bulanan, tanpa kesan sampingan berkaitan rawatan > Gred 2.
  • Pada pesakit CHB yang menerima rawatan nukleos(t)ida pembalik transkripts terbalik (NrtI), BRII-179, sendiri atau dalam kombinasi dengan BRII-835, telah menghasilkan respons sel-T virus hepatitis B khusus yang besar, manakala respons antibodi HBsAg yang signifikan hanya dihasilkan dalam sesetengah tetapi bukan semua pesakit hepatitis B kronik walaupun selepas 9 dos vaksinasi dalam kombinasi dengan BRII-835, siRNA HBV menurunkan antigen virus yang menindas sistem kekebalan seperti HBsAg.
  • Analisis imunologi mencadangkan bahawa BRII-179 mungkin menawarkan peluang unik untuk memperkaya pesakit CHB yang mampu menghasilkan respons antibodi HBsAg yang diperlukan dalam mencapai kadar penyembuhan fungsi yang lebih tinggi dalam sesetengah pesakit seraya menyelamatkan yang lain daripada rawatan yang tidak perlu.

Sebagai sebahagian daripada pendekatan unik Brii Bio untuk membangunkan penyembuhan fungsi HBV, Syarikat dan rakan kongsi sedang menggerakkan beberapa kajian Fasa 2 sedang berjalan, termasuk kombinasi BRII-835 dan BRII-179, kombinasi BRII-179 dan PEG-IFN⍺, BRII-835, BRII-877 (VIR-3434) dengan atau tanpa PEG-IFN⍺. Selain itu, Vir Biotechnology, Inc. (“Vir”) juga sedang menyiasat VIR-2218 dan/atau VIR-3434 untuk rawatan hepatitis B/HDV berko-infeksi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)