Built by Nature akan memberikan hadiah €500,000 dalam anugerah global pertama yang memberi tumpuan kepada bahan binaan berasaskan bio

(SeaPRwire) –   AMSTERDAM, Nov. 15, 2023 — Built by Nature, sebuah rangkaian dan dana pemberian hibah, telah mengumumkan hadiah global bernilai €500,000 untuk mengiktiraf inovasi dan merangsang skalabiliti dalam penggunaan bahan berasaskan bio seperti kayu, buluh, rami, jerami, alga, dan kulat dalam pembinaan.

 

Persekitaran binaan menjana sehingga 40% daripada gas rumah hijau di dunia, dan penggunaan yang meningkat kayu dan bahan berasaskan bio yang boleh diperbaharui menawarkan penyelesaian nyata dan realistik untuk menangani perubahan iklim melalui pengurangan karbon bandar dan bangunan kita.

Hadiah Built by Nature bertujuan untuk mengenal pasti dan menarik pembuat bahan binaan berasaskan bio dan inovasi pasaran siap mereka dari semua rantau dan membantu pengeluar mengatasi halangan untuk memasuki pasaran arus perdana.

“Dengan skala pembangunan bandar yang tidak terelak di seluruh dunia dalam dekad-dekad akan datang, kita sebenarnya tidak mampu membina dengan cara kami telah di kebanyakan Eropah selama beratus-ratus tahun yang lalu. Kita segera perlu mencari bahan pembinaan inovatif, boleh diperbaharui, rendah karbon untuk mengurangkan secara drastik kesan karbon tertanam bangunan dan bandar baru. “menurut Paul King, CEO Built by Nature. “Sejak pelancaran kami pada bulan Oktober 2021, Built by Nature telah melihat pengembangan rangkaian Eropah yang pesat ke lebih 1,300 individu dan organisasi yang komited kepada transformasi industri pembinaan dan kini Hadiah ini membolehkan kami meluaskan skop kami dan memperdalam kesan kami di peringkat global.”

Built by Nature telah menganugerahkan €3.3 juta dalam geran sehingga kini dengan pembiayaan tambahan €2.2 juta terhadap 28 projek di seluruh Eropah memberi tumpuan kepada membangunkan penyelesaian untuk mengatasi halangan dan merangsang penggunaan yang meningkat bahan berasaskan bio, dengan fokus kepada kayu masif.

“Untuk mencerminkan skop global Hadiah, panel penilai terdiri daripada pakar terkemuka dari persekitaran binaan, senibina, kewangan, nilai sosial, dan bahan bio dari seluruh dunia. Dr Yasmeen Lari, arkitek wanita pertama Pakistan yang terkenal dengan kepimpinannya di persimpangan senibina dan keadilan sosial, akan berkhidmat sebagai Penasihat Kehormat kepada Hadiah Built by Nature. Ahli juri Hadiah ialah:

  • Arief Rabik – Pengerusi dan Pengasas Bamboo Village Trust, dan pengasas dan CEO PT Indobamboo Lestari di Indonesia.
  • Ariel Shtarkman – Rakan kongsi Pengurusan Undivided Ventures, Pengasas Orca Capital, Pengasas dan Pengarah Pengurus Atom Assets.
  • Mae-ling Lokko, dari Ghana dan Filipina, ialah Profesor Pembantu di Sekolah Senibina Yale University, khusus dalam sisa pertanian dan bahan berasaskan bio.
  • Stig Hessellund — Arkitek dan pengurus projek dengan Realdania, dengan fokus utama pada pembangunan mampan dalam industri pembinaan.
  • Ana Belizario ialah ketua pembangunan perniagaan di pembuat kayu masif Brazil Urbem.

Pemenang keseluruhan hadiah akan menerima hadiah €250,000 dengan kriteria memberi tumpuan kepada potensi yang dibuktikan untuk pengurangan emisi karbon yang besar dan manfaat kepada alam sekitar dan masyarakat tempatan.

Tiga hadiah tempat kedua €50,000 akan juga dianugerahkan berdasarkan kriteria yang sama, dengan €100,000 dalam dana diskresionari disimpan untuk projek yang dianggap layak menerima sokongan.

Untuk layak, penyelesaian yang dicadangkan mesti terdiri terutamanya daripada bahan bio dengan kegunaan utama bertujuan untuk persekitaran binaan; menunjukkan bahawa produk boleh dihasilkan dan dilaksanakan dengan menggunakan teknologi semasa yang tersedia, dan produk / perkhidmatan mesti sudah berada di pasaran, sama ada melalui projek ujian awal atau tersedia secara terbuka.

Selain daripada wang hadiah, peluang pendedahan dan penceritaan berharga, manfaat kepada penerima anugerah akan termasuk pengenalan di merentas rangkaian peneraju dan rakan kongsi Built by Nature untuk sokongan mentoring, akses ke pelabur berpotensi dan pasaran baru, dan sambungan yang dipacilitasi kepada rakan sejawat yang menghadapi cabaran dan peluang yang serupa di seluruh dunia. Dengan mempromosikan kesedaran awam dan industri dan pendidikan mengenai manfaat dan aplikasi potensi bahan penyelesaian, pemenang akan secara langsung menyumbang kepada visi dan misi Built by Nature.

Tarikh akhir permohonan ialah 25 Januari 2024, dengan pemenang akhir akan diumumkan pada 4 Jun. Pemohon yang berminat digalakkan untuk melawat laman web Hadiah Built by Nature untuk butiran penuh: .

Mengenai Built by Nature

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Built by Nature ialah rangkaian dan dana pemberian hibah – disokong oleh pembiayaan filantropi – dengan misi untuk mempercepat transformasi pembinaan kayu dan visi untuk persekitaran binaan yang bekerja secara serasi dengan alam sekitar. BbN menyokong pembinaan sektor pemaju, arkitek dan jurutera, pemilik aset dan pengurus, pelabur dan insurans, pemimpin bandar, akademik, penyelidik, pertubuhan bukan kerajaan, dan pembuat dasar dalam perjalanan mereka untuk mengurangkan karbon persekitaran binaan kita dan melindungi alam sekitar. Dana Built by Nature membuat geran kepada pasukan dan penyelesaian yang boleh meningkatkan penggunaan bahan berasaskan bio dan kayu mampan dan meningkatkan kesan iklim mereka, mengatasi halangan paling mencabar.