Buku John Vaillant’s Fire Weather: A True Story from a Hotter World memenangi Hadiah Baillie Gifford untuk Buku Bukan Fiksyen 2023 bernilai £50,000

(SeaPRwire) –   LONDON, Nov. 17, 2023Fire Weather: A True Story from a Hotter World oleh John Vaillant dinamakan pemenang Baillie Gifford Prize for Non-Fiction 2023 malam ini, Khamis 16 November. Pemenang diumumkan dalam majlis yang dihoskan di Muzium Sains dan disokong secara murah hati oleh Yayasan Keluarga Blavatnik.

Fire Weather: A True Story from a Hotter World by John Vaillant is announced as the winner of the Baillie Gifford Prize for Non-Fiction 2023 at a ceremony hosted at the Science Museum and generously supported by The Blavatnik Family Foundation.

Fire Weather: A True Story from a Hotter World oleh John Vaillant diumumkan sebagai pemenang Anugerah Baillie Gifford untuk Buku Fakta Bukan Fiksyen 2023 dalam majlis yang dihoskan di Muzium Sains dan disokong secara murah hati oleh Yayasan Keluarga Blavatnik.

Fire Weather: A True Story from a Hotter World menceritakan kisah kebakaran hutan yang merosakkan Fort McMurray, Alberta pada 2016. John Valliant meneliti naratif berkaitan industri minyak dan sains iklim, kerosakan disebabkan oleh kebakaran hutan moden, dan kesannya ke atas kehidupan mereka yang terlibat.

Anugerah Baillie Gifford bertujuan mengiktiraf dan memberikan ganjaran kepada buku fakta bukan fiksyen terbaik dan terbuka kepada penulis dari sebarang kewarganegaraan. Vaillant akan menerima £50,000, manakala penulis senarai pendek lain akan menerima £5,000, dengan jumlah keseluruhan bernilai £75,000.

Fire Weather: A True Story from a Hotter World dipilih oleh panel hakim tahun ini: Frederick Studemann (pengerusi); Andrea Wulf, Arifa Akbar, Ruth Scurr, Tanjil Rashid dan Andrew Haldane. Pemilihan dibuat daripada 6 buku senarai pendek, yang dipilih daripada 265 sumbangan, semuanya diterbitkan antara 1 November 2022 hingga 31 Oktober 2023.

READ SMART podcast Anugerah Baillie Gifford untuk Buku Fakta Bukan Fiksyen juga disokong oleh Yayasan Keluarga Blavatnik akan mengeluarkan episod khusus untuk pemenang Anugerah 2023 minggu hadapan.

Untuk maklumat lanjut:

 | @BGPrize | #BGPrize2023
Alethea Norman-Rhodes / / 07703 751 638

Nota Penyunting

Mengenai Baillie Gifford, Anugerah Baillie Gifford untuk Buku Fakta Bukan Fiksyen dan Yayasan Keluarga Blavatnik:

  • Baillie Gifford ialah usahasama pelaburan bebas yang ditubuhkan pada 1908. Sebagai sebahagian daripada program penajaannya, firma ini menyokong beberapa inisiatif dalam seni, akademik dan kebajikan tempatan.
  • Yayasan Keluarga Blavatnik ialah yayasan amal persendirian yang ditubuhkan oleh Sir Leonard Blavatnik, seorang dermawan global yang komited kepada kemajuan sains, pendidikan tinggi, kerajaan yang baik dan seni melalui penglibatan bermakna dan derma amal. Dalam dekad kebelakangan ini, Yayasan ini telah menyumbang lebih daripada $1 bilion kepada lebih 250 institusi amal di seluruh dunia.
  • Anugerah Baillie Gifford untuk Buku Fakta Bukan Fiksyen dimiliki oleh Samuel Johnson Prize Ltd, syarikat berhad yang terhad oleh jaminan.  
John Vaillant gives a speech after being announced as the winner of the Baillie Gifford Prize for Non-Fiction 2023 with Fire Weather: A True Story from a Hotter World at an award ceremony at the Science Museum, London.

John Vaillant memberi ucapan selepas diumumkan sebagai pemenang Anugerah Baillie Gifford untuk Buku Fakta Bukan Fiksyen 2023 dengan Fire Weather: A True Story from a Hotter World dalam majlis anugerah di Muzium Sains, London.

 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)