Bunge dan Musim Mas Berkolaborasi untuk Membuat Rantai Nilai Sawit Lebih Lestari

(SeaPRwire) –   Berdasarkan komitmen terhadap Agriculture Sector Roadmap, syarikat-syarikat melancarkan program untuk menyokong petani kecil di jalan kepada pertanian yang lebih mampan.

SINGAPURA, 15 Nov. 2023 — Bunge (NYSE: BG) dan Kumpulan Musim Mas mengumumkan kerjasama untuk mempromosikan penggunaan amalan mampan di kalangan petani kecil di Sambas, Kalimantan Barat, Indonesia.

Kerjasama ini, dibiayai bersama oleh Bunge dan Musim Mas melalui 2025, bertujuan untuk melatih lebih daripada 1,000 petani kecil merdeka dalam pengeluaran minyak sawit yang mampan.

Perkongsian ini selari dengan , yang direka untuk menghentikan pembasmian hutan berkaitan komoditi mengikut laluan 1.5 darjah sambil meningkatkan taraf hidup petani kecil dan menyokong transformasi sektor kepada pengurusan tanah guna tanah positif hutan.

“Bunge berusaha untuk menjadi rakan penyelesaian mampan yang diutamakan bagi pengeluar dan pelanggan,” kata Ben Vreeburg, Pengarah Kanan Kelestarian Bunge. “Kami percaya bahawa bersama pelanggan kami, kami boleh membina rantai bekalan mampan dengan berkongsi pengetahuan dan pengalaman kami untuk menyokong petani kecil, mempromosikan produktiviti, keuntungan, dan kemampanan perniagaan mereka. Dengan mengamalkan amalan pertanian mampan, petani kecil boleh meningkatkan hasil dan mengurangkan ketergantungan mereka ke atas pengembangan ke kawasan hutan.”

Bunge dan Musim Mas percaya kerjasama sektor yang lebih meluas adalah penting dalam menangani impak pertanian terhadap iklim dan memberdayakan petani kecil untuk menjadi sebahagian daripada penyelesaian.

Bunge (NYSE: BG) dan Kumpulan Musim Mas mengumumkan kerjasama untuk mempromosikan penggunaan amalan mampan di kalangan petani kecil di Sambas, Kalimantan Barat, Indonesia. Kerjasama ini, dibiayai bersama oleh Bunge dan Musim Mas melalui 2025, bertujuan untuk melatih lebih daripada 1,000 petani kecil merdeka dalam pengeluaran minyak sawit yang mampan.
Bunge (NYSE: BG) dan Kumpulan Musim Mas mengumumkan kerjasama untuk mempromosikan penggunaan amalan mampan di kalangan petani kecil di Sambas, Kalimantan Barat, Indonesia. Kerjasama ini, dibiayai bersama oleh Bunge dan Musim Mas melalui 2025, bertujuan untuk melatih lebih daripada 1,000 petani kecil merdeka dalam pengeluaran minyak sawit yang mampan.

Smallholders Hub: Menyokong Petani Kecil untuk Menghentikan Pembasmian Hutan Berkaitan Komoditi

Pusat kepada perkongsian ini adalah pembentukan .

Sambas juga merupakan smallholder hub pertama di pulau Kalimantan untuk Musim Mas.

Musim Mas melatih Pegawai Pembangunan Kampung (VEO) tempatan di hub-hub ini. VEO, dilengkapi dengan pengetahuan ini, kemudiannya berkongsi kepakaran mereka dengan petani kecil dalam komuniti mereka dari masa ke semasa, menghasilkan kesan jangka panjang yang berkekalan.

Latihan meliputi amalan pertanian yang baik, pengurusan perniagaan, dan pendekatan NDPE (Tiada Pembasmian Hutan, Tiada Tanah Gambut, Tiada Penindasan) kepada pengeluaran kelapa sawit. Program ini akan membantu petani kecil meningkatkan hasil dan pendapatan daripada tanah pertanian sedia ada, meningkatkan pemahaman mereka tentang impak alam sekitar aktiviti mereka, dan mempromosikan amalan yang bertanggungjawab.

Selain itu, perkongsian ini memudahkan akses pasaran dan meningkatkan kesedaran untuk program pensijilan seperti Minyak Sawit Indonesia Lestari (ISPO) dan Meja Bulat untuk Minyak Sawit Lestari (RSPO). Walaupun Kalimantan Barat hanya menyumbang 5% kepada asas bekalan Musim Mas, ia adalah penting untuk strategi bekalan mampan kumpulan secara keseluruhan.

Pengalaman Bunge dan Musim Mas dengan Petani Kecil Merdeka

Musim Mas membina pengalamannya dalam membangunkan dan melaksanakan program petani kecil, telah melibatkan lebih daripada 42,000 pengeluar merdeka sejak memulakan programnya pada tahun 2015, termasuk perkongsian ketara dengan Majlis Kewangan Antarabangsa (IFC), ahli Kumpulan Bank Dunia.

“Setiap rantau mempunyai pengeluar pelbagai saiz menanam pelbagai jenis tanaman serta syarikat-syarikat yang menghasilkan barangan perantaraan dan akhir, kerajaan tempatan dan masyarakat sivil,” kata Olivier Tichit, Pengarah Kelestarian Kumpulan Musim Mas. “Untuk memberikan kesan berkekalan, kita perlu menunjukkan komitmen kita dan bekerja bersama-sama – pendekatan berasaskan lanskap. Kami bersedia untuk bekerja sama dengan Bunge di kawasan Sambas dan memberikan sumbangan bermakna bersama.”

Bunge juga membawa pengalaman berharga dalam menyokong petani kecil melalui inisiatif seperti ILHAM (Inisiatif Lestari untuk Hasil Agrikultur Mampan), yang memberi tumpuan kepada penambahbaikan amalan pengurusan ladang, melaksanakan program baja jangka panjang, dan memenuhi keperluan kemampanan. Melalui kerjasama ini, Musim Mas berharap dapat memanfaatkan pengetahuan Bunge daripada kerja mereka di Malaysia dan meningkatkan serta meluaskan program di Sambas.

Tentang Musim Mas

Beribu pejabat di Singapura, Musim Mas adalah salah satu syarikat kelapa sawit bersepadu terbesar di dunia dengan operasi di setiap bahagian rantai bekalan di seluruh Amerika, Eropah, dan Asia. Tenaga kerja global kami mengejar pembangunan inovatif dan mampan, memastikan kualiti produk, keselamatan dan kecekapan ketika industri berkembang.

Sebagai salah satu pemain terkemuka dalam industri, kami berazam untuk menjadi pemimpin yang bertanggungjawab dalam evolusi sektor, memacu era kemampanan baharu dengan inovasi. Untuk itu, kami mengambil langkah aktif untuk melangkaui piawaian kemampanan yang diiktiraf industri. Kami akan terus melangkah maju untuk menangani isu-isu penting industri untuk memberikan sumbangan kepada industri dan dunia yang lebih mampan dan adil.

Tentang Bunge

Di Bunge (NYSE: BG), tujuan kami adalah untuk menyambungkan petani dengan pengguna untuk menyampaikan makanan, makanan haiwan dan bahan bakar penting kepada dunia. Dengan lebih dua abad pengalaman, skala global tanpa tandingan dan hubungan berakar dalam, kami bekerja untuk menguatkan keselamatan makanan global, meningkatkan kemampanan di mana kami beroperasi, dan membantu masyarakat maju. Sebagai pemimpin dunia dalam pemprosesan biji-bijian dan pengeluar dan pembekal utama minyak dan lemak tumbuhan khas, kami menghargai perkongsian kami dengan petani untuk membawa produk berkualiti dari tempat mereka ditanam ke tempat mereka dikonsumsi. Pada masa yang sama, kami bekerjasama dengan pelanggan kami untuk membangunkan penyelesaian baharu dan berinovasi untuk memenuhi keperluan diet yang berubah-ubah di setiap bahagian dunia. Syarikat kami mempunyai pejabat berdaftar di Geneva, Switzerland dan ibu pejabat korporat di St. Louis, Missouri. Kami mempunyai kira-kira 23,000 pekerja yang berdedikasi bekerja di kira-kira 300 kemudahan di lebih daripada 40 negara.

Hubungan Media: Tiffany Goh,

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)