Caelux Bermitra dengan Universiti New South Wales dalam Projek Sel Solar untuk Meningkatkan Kesediaan Teknologi PV Solar

Usaha Kerjasama Bertujuan Meningkatkan Kecekapan, Kebolehpercayaan dan Daya Maju Komersial Teknologi Solar PV

PASADENA, Calif., 19 Sept. 2023Caelux, pelopor dalam menggunakan perovskit untuk menjadikan tenaga solar lebih berkuasa dan berhemat kos, hari ini mengumumkan perkongsian dengan University of New South Wales (UNSW, Sydney, Australia) Kumpulan Penyelidikan ACDC pada projek yang dibiayai ARENA, ‘Kaedah Pemeriksaan Berkelajuan Tinggi untuk Sel Solar Sambungan Pelbagai Berkecekapan Tinggi‘. Projek sel solar ini akan meningkatkan kesiapsediaan komersial teknologi solar PV dan membolehkan generasi solar seterusnya yang inovatif.

Kumpulan Penyelidikan Artificial Intelligence, Characterisation, Defects, and Contacts (ACDC) di University of New South Wales (UNSW) merupakan pemimpin dalam pengimejan luminesens fotovolta dan pembelajaran mesin (ML) terapan. Projek ini bertujuan untuk membangunkan kaedah pencirian sel solar perovskit tanpa sentuhan yang baharu semasa pembangunan proses dan pembuatan sebaris, yang akan meningkatkan hasil pengeluaran dan prestasi peranti, dengan mengambil kira perbezaan antara silikon dan perovskit. Kerjasama ini juga akan melaksanakan aktiviti pengkomersialan termasuk: menguji teknik pada talian pengeluaran perintis dan analisis teknoekonomi potensi pasaran untuk alat pemeriksaan yang dibangunkan.

“Kami amat gembira dapat berkongsi dengan Kumpulan Penyelidikan ACDC dalam projek sel solar revolusioner ini,” kata Scott Graybeal, Ketua Pegawai Eksekutif Caelux. “Bersama-sama, kami berharap dapat mempercepatkan pembangunan komersial dan kebolehpercayaan jangka panjang sel solar perovskit. Kami teruja untuk bekerjasama dengan pemimpin dalam ruang PV dan pengimejan luminesens untuk mewujudkan idea kami.”

Perkongsian ini dengan pasukan ACDC di UNSW akan sangat meningkatkan pembangunan pesat sel solar perovskit dan, melalui teknik pembelajaran mesin, kebolehpercayaan jangka panjang kelas sel solar ini untuk cepat menghampiri silikon, teknologi yang biasa digunakan.

“Kami amat teruja untuk bekerjasama dengan Caelux dalam projek penting ini. Caelux dan pasukan kepimpinan visioner telah merangka produk inovatif yang bersedia untuk mendefinisikan semula industri fotovolta (PV),” kata Profesor Ziv Hameiri, Penyelidik Utama di University of New South Wales. “Kami merasa terhormat dapat bergabung dengan mereka untuk menyempurnakan produk pelopor ini dan mempercepatkan pengkomersialan sel solar perovskit, dengan memberi tumpuan kepada teknik pencirian dan pembelajaran mesin yang mendahului untuk meningkatkan ketahanan dan kebolehpercayaan jangka panjang mereka.”

Tafsiran yang sesuai bagi imej luminesens memerlukan pertimbangan keadaan pengujaan, penentukuran penentukuran, dan fizik foto yang kompleks termasuk penyerapan semula foton dan kitaran semula, kesan saluran gelombang, pergerakan ion, fasa yang berbeza, dan pemisahan fasa. Pembangunan teknik pencirian perovskit baharu adalah penting untuk penterjemahan dari makmal R&D ke pengeluaran berskala besar.

Untuk ketahui lebih lanjut mengenai projek ini, layari arena.gov.au. Untuk ketahui lebih lanjut mengenai Caelux, layari www.caelux.com.

Mengenai Caelux
Caelux‘s teknologi hak milik meningkatkan prestasi mana-mana modul silikon kristal baru, menjadikan tenaga solar lebih berkuasa dan berhemat kos. Beribu pejabat di Pasadena, California, Caelux berada di barisan hadapan sains perovskit yang muncul, satu kelas khas bahan nano. Produk utamanya, CaeluxTM One, adalah produk inovatif yang bersepadu dengan lancar ke dalam proses pembuatan modul PV sedia ada, meningkatkan prestasi, mengurangkan kos pemasangan, dan mempercepatkan penyebaran solar. Untuk maklumat lanjut, layari www.caelux.com atau sambung di LinkedIn atau Twitter.

Mengenai University of New South Wales dan Kumpulan Penyelidikan ACDC
UNSW adalah institut penyelidikan yang diiktiraf global yang terletak di Sydney, Australia. UNSW komited untuk mendorong sempadan pengetahuan dan inovasi merentasi spektrum disiplin yang luas, termasuk sains, kejuruteraan, dan kelestarian. Kumpulan Penyelidikan ACDC di UNSW mengkhusus dalam pembangunan pengukuran inovatif untuk sel dan modul solar, dan merupakan perintis dalam menggunakan algoritma pembelajaran mesin untuk aplikasi PV.

Pertanyaan Media:
Kristen Aikey
JMG Public Relations
212-206-1645
kristen@jmgpr.com