Canaan Inc. Menyampaikan Keputusan Kewangan Suku Pertama 2024 yang Tidak Diaudit

70 Canaan Inc. Reports Unaudited First Quarter 2024 Financial Results

(SeaPRwire) –   SINGAPORE, May 17, 2024 — Canaan Inc. (NASDAQ: CAN) (“Canaan” atau “Syarikat”) penyedia penyelesaian pemprosesan komputer prestasi tinggi, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tidak diaudit bagi tiga bulan berakhir 31 Mac 2024.

Tajuk-tajuk Prestasi Operasi dan Kewangan Suku Pertama 2024

Hasil berjumlah US$35.1 juta, yang melebihi panduan sebelumnya sebanyak US$33 juta sebanyak 6%.

Hasil perlombongan berjumlah US$10.5 juta, menunjukkan peningkatan berterusan sebanyak 182.1%.

Jumlah Bitcoin yang dipegang oleh Syarikat melepasi 1,000 buat kali pertama untuk mencapai rekod tertinggi 1,057 Bitcoin.

Kerugian bersih berjumlah US$39.4 juta, menyempit 71.7% secara berterusan dan 53.3% berbanding setahun sebelumnya.

Encik Nangeng Zhang, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Canaan, berkata, “Ketika kami menavigasi suku terakhir penuh sebelum Bitcoin separuh, Canaan telah menunjukkan daya tahan dan pandangan strategik. Walaupun musim tradisional perlahan pada suku pertama 2024, kami berjaya menghantar 3.4 juta Thash/s kuasa pemprosesan dijual sambil melangkahkan hasil perlombongan kami kepada US$10.5 juta yang memberangsangkan, pertumbuhan berterusan yang ketara sebanyak 182.1%. Jumlah hasil kami bagi suku itu mencapai US$35 juta, melepasi ramalan kami sebelumnya. Prestasi pendapatan ini disokong oleh usaha jualan yang tidak mengenal penat dan pengoptimuman operasi perlombongan kami. Selain itu, pengenalan mesin perlombongan A1566 kami yang baharu dan permintaan berterusan bagi siri A14 selepas separuh menggaris bawahi keupayaan konsisten kami dalam inovasi produk dan responsif terhadap pasaran.”

“Industri telah menyaksikan beberapa perkembangan positif awal tahun ini, seperti kelulusan ETF Bitcoin tempat terbuka di pasaran AS dan Hong Kong, harga Bitcoin rekod tertinggi, dan penyelesaian licin bagi separuh Bitcoin keempat. Langkah-langkah ini menandakan permulaan kitaran lembu baharu bagi Bitcoin, menarik asas pengguna yang lebih besar dan memupuk konsensus lebih konkrit dalam industri. Dengan penghantaran besar-besaran siri A14 dan pelancaran Avalon Miner A1566 kami yang akan datang, Canaan bersedia untuk memanfaatkan peluang-peluang ini yang muncul. Kami komited untuk meningkatkan teknologi kami dan menawarkan penyelesaian perlombongan maju yang memenuhi keperluan pelanggan berubah, memastikan Canaan terus menjadi pemain penting dalam ekosistem blok rantai.”

Encik James Jin Cheng, Ketua Pegawai Kewangan Canaan, berkata, “Pada suku pertama 2024, kami menjangkakan musim perlahan tetapi proaktif dalam menggerakkan pendekatan pasaran kami untuk memenuhi pelbagai keperluan kuasa pemprosesan. Strategi ini membolehkan kami melepasi jangkaan pendapatan dan hampir menggandakan deposit pelanggan dari akhir 2023. Deposit-deposit ini bersedia untuk ditukarkan kepada hasil masa depan pada suku kedua dan ketiga tahun ini ketika kami meningkatkan penghantaran besar-besaran produk siri A14 kami sejak April. Selain itu, kedudukan wang kami telah diperkukuh dengan pegangan rekod 1,057 bitcoin, mendapat manfaat dari operasi pengurupan sendiri kami yang disambung semula. Dengan penerimaan piawaian perakaunan baharu pada 2024, kami kini mencerminkan nilai saksama aset kripto kami, meningkatkan ketelusan dan kekuatan kedudukan wang kami di bawah kenaikan harga bitcoin yang lebih tinggi.”

“Secara kewangan, kami telah melabur secara strategik untuk mengunci kapasiti wafer bagi pengeluaran besar-besaran, yang tercermin dalam peningkatan ketara dalam bayaran terlebih dahulu kepada rakan kongsi wafer kami. Selain itu, langkah kawalan perbelanjaan ketat kami terus memberikan manfaat kewangan pada suku pertama. Walaupun penulisan semula persediaan akibat daripada kempen pengurangan stok yang berterusan, kerugian bersih kami menyempit dengan ketara berbanding setahun sebelumnya dan secara berterusan semasa suku pertama. Dengan separuh Bitcoin kini di belakang kami, kami menjangkakan minat baru dalam penaiktarafan dan pengembangan perkakasan perlombongan. Kami bersedia untuk memenuhi permintaan lonjakan akan datang ini, dengan memperkukuh bekalan rantaian kami secara strategik untuk memenuhi kejayaan pelanggan kami dalam landskap perlombongan.”

Keputusan Kewangan Suku Pertama 2024

Hasil pada suku pertama 2024 berjumlah US$35.1 juta, berbanding US$49.1 juta pada suku keempat 2023 dan US$55.2 juta pada tempoh yang sama tahun 2023. Jumlah hasil terdiri daripada US$23.4 juta dalam hasil produk, US$10.5 juta dalam hasil perlombongan dan US$1.2 juta dalam hasil lain.

Hasil produk pada suku pertama 2024 berjumlah US$23.4 juta, berbanding US$44.9 juta pada suku keempat 2023 dan US$44.1 juta pada tempoh yang sama tahun 2023. Penurunan berbanding suku keempat 2023 dan suku pertama 2023 adalah terutamanya disebabkan penurunan jumlah kuasa pemprosesan terjual dan harga jual purata akibat permintaan yang melemah sebelum acara separuh, walaupun pemulihan beransur-ansur dalam harga bitcoin. Hasil produk AI berjumlah US$0.1 juta pada suku pertama 2024.

Hasil perlombongan pada suku pertama 2024 berjumlah US$10.5 juta, mewakili peningkatan 182.1% daripada US$3.7 juta pada suku keempat 2023 dan penurunan 5.7% daripada US$11.1 juta pada tempoh yang sama tahun 2023. Peningkatan berterusan terutamanya disebabkan oleh pemulihan harga bitcoin dan pemulihan kuasa pemprosesan perlombongan yang disambung semula di Kazakhstan. Penurunan tahun ke tahun adalah disebabkan oleh perubahan penempatan.

Kos hasil pada suku pertama 2024 berjumlah US$72.4 juta, berbanding US$103.1 juta pada suku keempat 2023 dan US$102.8 juta pada tempoh yang sama tahun 2023.

Kos produk pada suku pertama 2024 berjumlah US$59.8 juta, berbanding US$95.8 juta pada suku keempat 2023 dan US$75.4 juta pada tempoh yang sama tahun 2023. Penurunan berterusan dan tahun ke tahun adalah konsisten dengan penurunan kuasa pemprosesan terjual. Penulisan semula persediaan, penulisan semula bayaran terlebih dahulu dan peruntukan bagi komitmen pembelian persediaan yang dikira untuk suku ini berjumlah US$47.5 juta, berbanding US$55.5 juta untuk suku keempat 2023 dan US$34.9 juta untuk tempoh yang sama tahun 2023. Kos produk terdiri daripada kos pengeluaran terus mesin perlombongan dan produk AI serta kos tidak langsung berkaitan dengan pengeluaran, serta penulisan semula persediaan, penulisan semula bayaran terlebih dahulu dan peruntukan bagi komitmen pembelian persediaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kos perlombongan pada suku pertama 2024 berjumlah US$12.2 juta, berbanding US$6.0 juta pada suku keempat 2023 dan US$27.3 juta pada tempoh yang sama tahun 2023. Kos perlombongan di sini terdiri daripada kos pengeluaran terus operasi perlombongan, termasuk elektrik dan penginapan, serta penyusutan mesin perlombongan yang dideploykan. Peningkatan berterusan terutamanya disebabkan oleh kenaikan kos elektrik, yang didorong oleh peningkatan kuasa pemprosesan perlombongan yang diaktifkan. Penurunan tahun ke tahun terutamanya disebabkan oleh penurunan penyusutan, yang didorong oleh berakhirnya tempoh penyusutan mesin perlombongan awal yang dideploykan dan penurunan nilai mesin perlombongan yang sedang dideploykan saat ini.