Canadian Solar Laporkan Keputusan Suku Ketiga 2023

(SeaPRwire) –   GUELPH, ON, 14 November 2023 —  (“Canadian Solar” atau “Syarikat”) (NASDAQ: CSIQ) hari ini mengumumkan keputusan kewangan bagi suku ketiga berakhir 30 September 2023.

Tajuk Tinggi Suku Ketiga

  • Peningkatan sebanyak 39% dalam penghantaran modul suria tahun ke tahun (“yoy”) kepada 8.3 GW.
  • Hasil bersih sebanyak $1.85 bilion, dengan margin kasar sebanyak 16.7%, dan pendapatan bersih yang boleh diatribusikan kepada Canadian Solar sebanyak $0.32 sesaham diluit.
  • $2.6 bilion kontrak e-STORAGE yang belum diselesaikan, pada 14 November 2023, di mana kira-kira separuh daripadanya dijangka penghantaran untuk 2024 yang mungkin akan menjadi lebih bermakna dari segi kasar dan bersih margin yang membantu oleh persekitaran kos yang menggalakkan.
  • Recurrent Energy memperluaskan jumlah pembangunan paipnya kepada 26 GWp tenaga suria dan 55 GWh penyimpanan tenaga bateri, pada 30 September 2023.

Dr. Shawn Qu, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif, berkomen, “Kami menyampaikan keuntungan yang kukuh dalam suku ketiga 2023 dengan kemajuan berterusan dalam pelbagai kapasiti kami, walaupun pertumbuhan pasaran yang lebih rendah daripada jangkaan disebabkan oleh kadar faedah yang lebih tinggi memaksa persediaan yang lebih tinggi dalam pasaran tertentu. Kami meningkatkan secara mendadak kapasiti dalam teknologi sel terbaru N-jenis TOPCon kami, yang kini menyumbang separuh daripada jumlah kapasiti sel kami dan dijangka mencapai 60% menjelang akhir 2023. Kami terus membuat pelaburan strategik jangka panjang dalam pasaran premium utama, termasuk pengumuman terkini mengenai kemudahan sel suria 5 GW kami di Jeffersonville, Indiana, dan kemudahan wafer suria 5 GW kami di Thailand, kedua-duanya akan melayani pelanggan AS. Ini akan melengkapkan kemudahan modul suria 5 GW kami di Mesquite, Texas, yang dijadualkan untuk memulakan pengeluaran dalam beberapa minggu. Ketika kami menavigasi melalui gejala pasaran siklik jangka pendek, matlamat kami kekal konsisten iaitu untuk membina kedudukan saingan jangka panjang kami dalam pasaran global yang berkembang pesat dan memberikan nilai mampan kepada pemegang saham kami.”

Yan Zhuang, Presiden anak syarikat CSI Solar Canadian Solar, berkata, “CSI Solar mencapai pertumbuhan penghantaran dan peningkatan margin yang sihat dalam suku ketiga 2023 walaupun dalam keadaan pasaran yang mencabar. Margin kasar dan operasi CSI Solar meningkat secara berperingkat disebabkan kos pengeluaran yang lebih rendah kerana kami dapat mencapai tahap integrasi menegak yang lebih tinggi. Ini tidak mengira kos ramping kapasiti TOPCon yang ditanggung semasa suku, dan penurunan harga modul suria yang lebih cepat, yang menyebabkan penulisan semula simpanan modul di gudang yang bertujuan untuk pasaran pengedaran teragih tertentu. Di sebelah perniagaan penyimpanan utiliti skala besar e-STORAGE, kontrak belum diselesaikan kami terus berkembang, dengan jumlah kontrak belum diselesaikan kami meningkat kepada $2.6 bilion, termasuk $520 juta dalam kontrak baru tambahan yang ditandatangani sejak 30 Jun 2023. Kami menjangka untuk menghantar sekurang-kurangnya separuh daripada kontrak ini pada 2024, menjadikannya tahun rekod untuk e-STORAGE. Kami berusaha untuk memberikan penyelesaian terbaik kepada pelanggan kami dalam pasaran dengan fokus kami yang tidak berbelah bahagi terhadap kualiti, keselamatan, penciptaan nilai dan pelaksanaan ujung ke hujung.”

Ismael Guerrero, Ketua Pegawai Eksekutif anak syarikat Recurrent Energy Canadian Solar, berkata, “Seperti dijangka, hasil suku ketiga 2023 adalah lebih rendah secara berperingkat untuk perniagaan Recurrent Energy kami. Kami memeterai projek Hiroshima Suzuhari 18 MWp di Jepun dan beberapa projek lebih kecil tetapi secara kolektif bermakna di Taiwan. Secara berasingan, ia adalah suku yang besar untuk pasukan pelaksanaan kami. Hampir 300 MWp projek di AS menutup pembiayaan $312 juta semasa suku ketiga, kedua-duanya cukai ekuiti dan pembiayaan projek, dan kini sedang dalam pembinaan. Ketika kami terus melaksanakan strategi kami untuk mewujudkan dan mengekalkan nilai projek yang kami bangunkan, kami sedang mengalih dan menambah sumber untuk menghantar bilangan projek berkualiti tertinggi yang lebih tinggi di pasaran. Kami menjangka ini akan memacu pertumbuhan asas aliran tunai yang stabil, boleh diramal dan menguntungkan kami, seraya menjana nilai jangka panjang yang lebih besar untuk pemegang saham.”

Dr. Huifeng Chang, Naib Presiden Kanan dan Ketua Pegawai Kewangan, menambah, “Dalam suku ketiga 2023, kami menjana $1.8 bilion dalam hasil bersih, margin kasar 16.7%, dan pendapatan bersih sebanyak $0.32 sesaham diluit. Kami menjana $158 juta dalam aliran tunai operasi, kerana kami terus memberi keutamaan kepada penjanaan aliran tunai dan pengurusan tahap persediaan mengikut keperluan. Kami mengakhiri suku dengan kedudukan tunai hampir $3 bilion, yang dijangka akan dibelanjakan dengan bijak dalam rancangan pertumbuhan strategik jangka panjang kami.”

Keputusan Suku Ketiga 2023

Jumlah penghantaran modul yang diiktiraf sebagai hasil dalam suku ketiga 2023 adalah 8.3 GW, meningkat 39% yoy dan 1% qoq. Daripada jumlah itu, 82 MW dihantar kepada projek tenaga suria utiliti sendiri Syarikat.

Hasil bersih dalam suku ketiga 2023 menurun 22% qoq dan 4% yoy kepada $1.8 bilion. Penurunan berperingkat adalah disebabkan oleh jualan projek yang lebih rendah semasa suku dan penurunan harga jualan purata modul (“ASP”), sebahagiannya diimbangi oleh peningkatan jumlah penghantaran modul suria.

Keuntungan kasar dalam suku ketiga 2023 adalah $308 juta, turun 30% qoq dan 15% yoy. Margin kasar dalam suku ketiga 2023 adalah 16.7%, berbanding 18.6% dalam suku kedua 2023. Penurunan margin kasar terutamanya disebabkan oleh sumbangan margin yang lebih rendah daripada jualan projek dan ASP modul yang lebih rendah, sebahagiannya diimbangi oleh kos pengeluaran yang lebih rendah.

Jumlah perbelanjaan operasi dalam suku ketiga 2023 adalah $225 juta, berbanding $216 juta dalam suku kedua 2023 dan $274 juta dalam suku ketiga 2022. Kenaikan berperingkat disebabkan oleh kos pengangkutan, ramping pengeluaran TOPCon dan R&D yang lebih tinggi, yang sebahagiannya diimbangi oleh pengurangan berperingkat dalam pampasan berasaskan saham berikutan penyenaraian berjaya CSI Solar dalam suku kedua 2023.

Caj penyusutan dan pelunasan dalam suku ketiga 2023 adalah $76 juta, berbanding $73 juta dalam suku kedua 2023 dan $56 juta dalam suku ketiga 2022. Peningkatan berperingkat terutamanya disebabkan oleh peluasan berterusan kapasiti Syarikat.

Perbelanjaan faedah bersih dalam suku ketiga 2023 adalah $11 juta, berbanding perbelanjaan faedah bersih $21 juta dalam suku kedua 2023 dan pendapatan faedah bersih $4 juta dalam suku ketiga 2022. Penurunan dalam perbelanjaan faedah bersih adalah disebabkan oleh pendapatan faedah yang lebih tinggi atas baki tunai Syarikat.

Kerugian pertukaran asing dan derivatif bersih dalam suku ketiga 2023 adalah $17 juta, berbanding keuntungan bersih $34 juta dalam suku kedua 2023 dan keuntungan bersih $39 juta dalam suku ketiga 2022. Kerugian pertukaran asing dan derivatif bersih terutamanya disebabkan oleh kelemahan Euro berbanding Dolar AS dan kerugian lindung nilai atas Renminbi.

Pendapatan bersih yang boleh diatribusikan kepada Canadian Solar dalam suku ketiga 2023 adalah $22 juta, atau $0.32 sesaham diluit, berbanding pendapatan bersih $170 juta, atau $2.39 sesaham diluit, dalam suku kedua 2023, dan pendapatan bersih $78 juta, atau $1.12 sesaham diluit, dalam suku ketiga 2022.

Aliran tunai daripada aktiviti operasi dalam suku ketiga 2023 adalah $158 juta, berbanding $290 juta dalam suku kedua 2023. Penurunan berperingkat dalam aliran tunai operasi terutamanya disebabkan oleh keuntungan bersih yang lebih rendah.

Jumlah hutang adalah $3.3 bilion pada 30 September 2023.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)