CapitaLand anugerahkan 10 pemenang Cabaran Inovasi Kelestarian CapitaLand 2023 dengan dana sehingga S$1 juta untuk menguji pelaksanaan inovasi mereka di hartanah CapitaLand di seluruh dunia

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 14 November 2023 — Kumpulan CapitaLand (CapitaLand) telah memberikan 10 pemenang CapitaLand Sustainability X Challenge (CSXC) 2023 dengan hadiah sehingga S$1 juta untuk menguji inovasi mereka di hartanah CapitaLand yang dipilih di seluruh dunia, berikutan persembahan akhir mereka yang dibuat pada Hari Demo CSXC 2023. Empat penemu cemerlang, viAct, Healthway Family of Brands, Ralos Enterprise Corporation (Enamil LLC Japan) dan Magorium telah memenangi anugerah pengiktirafan khas – Anugerah Kesan Tinggi, Anugerah Paling Inovatif, Anugerah Paling Mudah Ditambahbaik, dan Anugerah Syarikat Permulaan yang diberikan oleh Enterprise Singapore masing-masing, dan mereka akan menerima S$150,000 untuk membiayai ujian terbang mereka.

Gambar: L-R: Encik Vinamra Srivastava, Ketua Pegawai Kelestarian CapitaLand Investment, Puan Christine Wong, Pengarah Eksekutif, Penyelesaian Bandar dan Kelestarian Enterprise Singapore, empat pemenang anugerah pengiktirafan khas CSXC 2023, Encik Andrew Lim, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan CapitaLand Investment dan Encik Anthony Lim Weng Kin, Pengarah Bebas Utama dan Pengarah Bebas Bukan Eksekutif, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Strategi & Kelestarian Lembaga CapitaLand Investment.

Inovasi viAct adalah alat analisis video berasaskan AI untuk memberikan wawasan terperinci yang meningkatkan keselamatan, produktiviti dan pematuhan dengan piawaian alam sekitar di tempat kerja (Analisis Video Berasaskan AI). Sistem Penapisan Pembersihan Kesihatan Keluarga Healthway menggunakan teknologi penapisan bertekanan rendah berlesen yang menggantikan media penapis sedia ada untuk meningkatkan prestasi dan kecekapan penapisan tahap sistem unit pengendalian udara sedia ada sambil mengurangkan beban tenaga pada motor-motor kipas (Sistem Penapisan Pembersihan). Inovasi Ralos Enterprise Corporation (Enamil LLC Japan) ialah modul suria fleksibel ringan yang disatukan dengan keluli bercorak yang boleh dipasang menegak atau mendatar sebagai fotovoltaik terbina bangunan atau sebagai PV suria konvensional. Penyelesaian Magorium adalah teknologi yang mengubah sisa plastik tercemar dan tidak teratur kepada bahan pembinaan lestari yang boleh digunakan untuk pembinaan jalan dalam taman perniagaan CapitaLand. Enam inovasi lain[1] tentang peralihan karbon rendah, pemuliharaan air dan daya tahan, pengurusan sisa dan ekonomi kitar semula, dan kesihatan, keselamatan dan kebajikan dalam bangunan juga telah memenangi S$75,000 setiap satu untuk membiayai ujian terbang mereka.

Calon akhir dengan inovasi dari seluruh dunia telah disenarai pendekkan daripada lebih 680 inovasi dan 79 negara untuk edisi ketiga CSXC, cabaran inovasi kelestarian global pertama oleh sebuah syarikat hartanah berpangkalan di Singapura. Sejajar dengan usaha CapitaLand untuk menggalakkan inovasi di seluruh persekitaran binaan, Hari Demo CSXC 2023 telah diadakan bersama pelancaran Built Environment Innovation Hub @ Kompleks Braddell Lembaga Pembangunan dan Bangunan (BCA) (BEIH). Selain itu, CapitaLand akan mengkaji peluang kerjasama dengan BCA mengenai kemungkinan ujian terbang inovasi lain daripada CSXC di premisnya. Puan Indranee Rajah, Menteri, Pejabat Perdana Menteri, Menteri Kedua Kewangan dan Menteri Kedua Pembangunan Kebangsaan merupakan Tetamu Kehormat pada Hari Demo CSXC 2023.

Encik Vinamra Srivastava, Ketua Pegawai Kelestarian, CapitaLand Investment, berkata: “Inovasi adalah pemacu utama dalam perjalanan pengurangan karbon kami kerana kami bekerja ke arah sasaran kelestarian 2030 kami. Melalui platform seperti CSXC dan Dana Inovasi CapitaLand sebanyak S$50 juta, kami bertujuan menyokong penemu untuk meningkatkan skala dan mengkomersialkan teknologi mereka untuk mewujudkan persekitaran binaan tahan cuaca. Ini kali pertama kami bekerjasama dengan penyewa kami untuk menguji inovasi daripada CSXC di premis mereka. Melalui kerjasama ini, kami berharap untuk mencari penyelesaian praktikal yang juga boleh membantu penyewa kami meningkatkan prestasi kelestarian mereka. Bersama inisiatif kami yang lain seperti melaksanakan sewa hijau, bekerjasama dengan penyewa kami untuk inisiatif hijau dan berkongsi amalan kelestarian terbaik, kami bertujuan meluaskan fokus kami untuk mengurangkan pelepasan skop 3 kami juga. Kami akan terus menggunakan inovasi dan bekerjasama dengan rakan sejalan untuk memperkasakan impak kami dalam mewujudkan persekitaran binaan yang lebih lestari dan tahan cuaca.”

Salah satu inovasi daripada CSXC 2022, SlideLuvre’s smart voltaic louvres, sedang diuji terbang di BCA SkyLab, kemudahan ujian terkini di BCA Braddell Campus. Kemudahan ini mempunyai platform boleh putar 360 darjah yang membolehkan teknologi diuji dalam keadaan sebenar di pelbagai orientasi bangunan. Louvres ini mengurangkan ketergantungan tenaga bangunan pada sumber luar dengan menjana tenaga solar dan menjimatkan tenaga dengan mengurangkan keperluan pendinginan.

Dua inovasi daripada CSXC 2021 yang telah menyempurnakan ujian terbang di hartanah CapitaLand merupakan sebahagian daripada pameran teknologi inovatif pada pelancaran BEIH. Satu penyelesaian sedemikian ialah CONTINEWM®, jaringan seramik berlesen yang bertindak sebagai penapis pemancar inframerah yang diuji terbang di LogisTech di Singapura. Semasa ujian terbang, ia telah mencapai pengurangan sehingga 51% penggunaan kipas dan 16% pengurangan beban pendinginan untuk dua unit pengendalian udara yang dilengkapi dengan jumlah 50 jaringan CONTINEWM®. Inovasi CSXC lain yang dipamerkan ialah penyelesaian rawatan air menara penyejuk tanpa kimia dan elektrikiti Climatec yang meningkatkan kecekapan air dengan mengurangkan secara mendadak air buangan. Diuji terbang di CapitaGreen di Singapura, inovasi ini mencapai pengurangan sebanyak 99.8% air buangan menara penyejuk, dan peningkatan sehingga 2.8% kecekapan loji penyejuk.

CSXC telah berkembang dari kekuatan ke kekuatan sejak pelancarannya pada November 2020. Tahun ini, CSXC menerima ganda permintaan berbanding CSXC 2022. Dua puluh projek daripada dua CSXC pertama sedang diuji terbang atau sedang bersiap untuk menguji terbang di 24 hartanah CapitaLand di Singapura, China, India, Thailand, dan Amerika Syarikat. Buat kali pertama, rakan pasir seperti DBS Bank, Kumpulan DFI Retail dan KPMG di Singapura akan menguji terbang inovasi pemenang CSXC 2023 di ruang yang disewa masing-masing di hartanah CapitaLand.

Selain menyokong penemu dari seluruh dunia melalui CSXC, CapitaLand juga menggalakkan inovasi di kalangan kakitangannya dengan Dana Inovasi sebanyak S$50 juta yang dilancarkan pada 2021. Setakat ini, 62 inovasi telah dipilih untuk pembangunan dan ujian terbang lanjut, lebih separuh daripadanya berkaitan kelestarian.

[1] Sila rujuk Lampiran untuk senarai enam inovasi.

Dapatkan maklumat lanjut mengenai inisiatif kelestarian CapitaLand di:

Untuk maklumat lanjut mengenai CSXC 2023, lawati:

Mengenai Kumpulan CapitaLand ()

Kumpulan CapitaLand (CapitaLand) adalah salah satu kumpulan hartanah pelbagai di Asia. Berpangkalan di Singapura, portfolio CapitaLand memberi tumpuan kepada pengurusan pelaburan hartanah dan pembangunan hartanah, dan merangkumi lebih 260 bandar di lebih 40 negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Dalam ekosistemnya, CapitaLand telah membangunkan set lengkap terpadu keupayaan pengurusan pelaburan dan pengendalian yang menyokong perniagaan dan platform hartanahnya dalam membina kepakaran teras di sepanjang rantaian nilai hartanah. Dengan keupayaan penuh ini, CapitaLand boleh mengoptimumkan strategi perniagaan pengurusan pelaburan hartanah berlesennya CapitaLand Investment, dan perniagaan hartanah swasta miliknya