CARsgen Mengumumkan Pembentukan Lembaga Penasihat Klinikalnya

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, Nov. 20, 2023 — CARsgen Therapeutics Holdings Limited (Stock Code: 2171.HK), sebuah syarikat yang memberi tumpuan kepada terapi sel CAR inovatif untuk rawatan leukemia dan tumor, mengumumkan penubuhan Lembaga Penasihat Klinikalnya. Panel pakar yang dihormati ini akan memberikan panduan dan wawasan yang tidak ternilai untuk pembangunan klinikal global calon produk inovatif syarikat.

“Ketika kami memulakan perjalanan menarik ini untuk maju terapi sel CAR yang berbeza, saya gembira menyambut ahli-ahli Lembaga Penasihat Klinikal kami yang mulia. Keahlian kolektif dan dedikasi mereka untuk maju rawatan kanser sepenuhnya selari dengan visi dan aktiviti pembangunan klinikal CARsgen. Kami yakin pengetahuan dan pengalaman mereka akan menyumbang kepada perancangan dan pelaksanaan strategik aktiviti pembangunan klinikal kami, akhirnya membantu kami membuat perbezaan yang bermakna bagi pesakit kanser di seluruh dunia. Bersama, kami komited untuk membuat kanser boleh disembuhkan.” Raffaele Baffa, MD, PhD, Ketua Pegawai Perubatan CARsgen Therapeutics, berkata.

Ahli-ahli yang dilantik baru ke Lembaga Penasihat Klinikal, disenaraikan di bawah mengikut abjad nama keluarga, termasuk:

David S. Hong, MD
David S. Hong, MD

Dr. David S. Hong adalah Profesor Douglas E Johnson yang dilantik dalam dan Timbalan Pengerusi Jabatan Penyelidikan Kanser Eksperimen di University of Texas MD Anderson Cancer Center, dan Pengarah Perubatan Klinikal Pusat Penyelidikan Klinikalnya. Dr. Hong adalah pemacu perintis dalam membentuk salah satu unit ujian klinikal Fasa I terbesar dan paling inovatif di dunia, dengan lebih 1,200 pesakit yang didaftarkan dalam ujian klinikal pada 2022 dan lebih 280 ujian klinikal aktif sedang berjalan. Dr. Hong telah menjadi Penyelidik Utama ~110 protokol penyelidikan dan menerbitkan lebih 400 artikel dalam jurnal berkala seperti New England Journal of Medicine, Lancet Oncology, dan sebagainya. Dr. Hong sangat terlibat dalam pembangunan awal banyak ubat onkologi termasuk cabozantinib, siltuximab, dabrafenib, trametinib, regorafenib, lenvatinib, larotrectinib, tisotumab vendotin, tepotinib, dan sotorasib.

Carl Ola Landgren, MD, PhD
Carl Ola Landgren, MD, PhD

Dr. C. Ola Landgren adalah Profesor Perubatan, Ketua Bahagian Mieloma, Pengarah Institut Mieloma Sylvester, Pengerusi Paul J. DiMare dalam Imunoterapi, Pemimpin Program Terapeutik Eksperimen, dan Pemimpin Bersama Program Onkologi Terjemahan dan Klinikal (TCO) di Pusat Kanser Sylvester yang Ditetapkan NCI, University of Miami. Sebelum menyertai University of Miami, beliau berkhidmat sebagai Ketua Perkhidmatan Mieloma di Memorial Sloan Kettering Cancer Center di New York City, dan sebelum itu beliau adalah Ketua Seksyen Mieloma Berganda di Institut Kanser Negara di Bethesda, Maryland. Dr. Landgren adalah pakar hematologi-onkologi yang disahkan dan beliau telah menerbitkan lebih 500 kertas dan buku bab dengan fokus utama pada mieloma berganda, MGUS (gammopati monoklonal ketidaktentuan), dan mieloma yang meresap. Penyelidikan Dr. Landgren memberi tumpuan mekanisme di sebalik progresi dari penyakit prakursor ke kejahatan yang jelas, mekanisme asas respons/ketidakrespons penyakit, peranan ketidaknegatifan sisa minimum (MRD), mekanisme biologi yang berkaitan dengan ketidaknegatifan MRD yang berterusan, pengenalpastian sasaran rawatan baharu, pembangunan awal ubat, dan pengenalpastian biomarker baharu.

Sattva S. Neelapu, MD
Sattva S. Neelapu, MD

Dr. Sattva S. Neelapu adalah Profesor Tetap dan Timbalan Pengerusi dalam Jabatan Limfoma dan Mieloma di University of Texas MD Anderson Cancer Center. Penyelidikannya memberi tumpuan kepada pembangunan klinikal dan terjemahan imunoterapi baharu untuk kejahatan sel B. Kerjanya dalam ujian klinikal penting terhadap axicabtagene ciloleucel, terapi sel CAR sasaran CD19, membawa kepada kelulusannya oleh FDA sebagai terapi sel CAR pertama untuk limfoma. Makmalnya memberi tumpuan kepada pembangunan terapi sel CAR terhadap sasaran baharu, memahami mekanisme ketidakrespons terhadap terapi sel CAR, dan pembangunan pendekatan terapi sel alojenik. Beliau telah menulis atau menjadi penulis bersama lebih 275 penerbitan.

Noopur Raje, MD
Noopur Raje, MD

Dr. Noopur Raje adalah Profesor Perubatan di Harvard Medical School, Pengarah Pusat Mieloma Berganda, dan Kerusi Rita Kelley dalam Onkologi di Pusat Kanser Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School. Penyelidikan Dr. Raje memberi tumpuan terutamanya kepada pembangunan strategi terapeutik baharu untuk rawatan mieloma berganda dan gangguan sel plasma berkaitan. Usaha makmalnya bertujuan mengenal pasti laluan isyarat selular yang menyumbang kepada kelangsungan hidup dan perkembanganbiakan sel mieloma dalam persekitaran tulang. Keahlian beliau dalam terapi sel telah membawa kepada kelulusan produk terapi sel CAR pertama dalam kelas, idecabtagene vicleucel dalam mieloma. Beliau telah menerima beberapa anugerah dan banyak menerbitkan mengenai mieloma berganda.

Paul G. Richardson, MD
Paul G. Richardson, MD

Dr. Paul G. Richardson adalah Profesor Perubatan RJ Corman di Harvard Medical School dan pemimpin program klinikal dan pengarah penyelidikan klinikal di Pusat Mieloma Jerome Lipper di Institut Kanser Dana-Farber. Dr. Richardson telah memimpin pembangunan beberapa ubat baharu generasi pertama yang digunakan dalam mieloma berganda selama lebih 20 tahun, termasuk kombinasi lenalidomida (Revlimid) dan bortezomib (Velcade), dengan pembangunan kombinasi lenalidomida dan bortezomib dengan deksametason sebagai terapi garis depan dalam mieloma adalah salah satu sumbangannya yang penting; pembangunan selanjutnya kombinasi ini dengan agen lain seperti daratumumab telah menjadi kunci untuk meningkatkan terapi dalam mieloma berganda baru didiagnosis. Beliau juga memainkan peranan kepimpinan dalam pembangunan ixazomib, elotuzumab, daratumumab, isatuximab dan pomalidomida, serta baru-baru ini melflufen, dan belantamab mafodotin. Usaha penyelidikan semasanya telah difokuskan kepada pembangunan CelMods yang berkuasa dan boleh diambil secara oral seperti mezigdomida. Beliau banyak menerbitkan, dengan menjadi penulis atau penulis bersama lebih 460 artikel asal dan 340 ulasan, bab, dan editorial dalam jurnal berkala. Kerjanya telah diiktiraf dengan pelbagai anugerah, termasuk anugerah pencapaian seumur hidup Robert A. Kyle pada tahun 2017 dan Hadiah Warren Alpert pada tahun 2012, serta anugerah Ernest Beutler pada tahun 2016.

Josep Tabernero, MD, PhD
Josep Tabernero, MD, PhD

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)