CDPQ dan SMBC Aviation Capital bekerjasama untuk mewujudkan platform pembiayaan pesawat USD 1.5 B

  • Platform global baru mensasarkan pesawat NextGen yang moden dan cekap bahan api
  • CDPQ dan SMBC Aviation Capital mensasarkan pelaburan awal sebanyak USD 500 juta setahun, sepanjang tiga tahun

(SeaPRwire) –   MONTRÉAL dan DUBLIN, 29 Jan 2024 – CDPQ, sebuah kumpulan pelaburan global, dan SMBC Aviation Capital, syarikat pajakan pesawat kedua terbesar di dunia, hari ini mengumumkan bahawa mereka telah memuktamadkan perjanjian untuk mewujudkan platform pembiayaan dan pajakan pesawat global bernilai USD 1.5 bilion yang dikhususkan untuk pesawat NextGen yang moden dan cekap bahan api.

Platform baharu ini akan menumpukan pada peluang-peluang seluruh dunia dalam pesawat teknologi baharu dan mensasarkan pelaburan awal sebanyak USD 500 juta setahun, sepanjang tiga tahun. SMBC Aviation Capital akan mendapatkan urus niaga dan, dalam syarat sistership, melabur dalam peluang bersama platform tersebut. SMBC Aviation Capital juga akan bertindak sebagai pemberi khidmat platform, yang akan beroperasi di bawah panji Maple Aircraft Company Holdings Limited.

“Membangun berdasarkan pengalaman CDPQ dalam industri pembiayaan pesawat, melalui platform baharu ini, kami akan terus membekalkan penyelesaian pembiayaan yang fleksibel kepada syarikat penerbangan untuk memenuhi keperluan armada masa depan mereka,” kata Marc Cormier, Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pendapatan Tetap di CDPQ. “Kami gembira bekerjasama dengan SMBC Aviation Capital, peneraju industri dengan rekod prestasi yang berjaya, yang telah menunjukkan komitmen mereka terhadap penerbangan lestari, untuk mencari peluang terbaik dalam industri pesawat komersil dan untuk mencapai pulangan yang menarik yang diselaraskan dengan risiko dalam jangka panjang.”

“Kami gembira dapat bekerjasama dengan CDPQ pada platform baharu ini untuk memberi faedah kepada pelanggan syarikat penerbangan kami di seluruh dunia,” kata Peter Barrett, Ketua Pegawai Eksekutif di SMBC Aviation Capital. “CDPQ merupakan sebuah kumpulan pelaburan global yang berpengalaman dan disegani, yang sejajar dengan pandangan kami sendiri mengenai peruntukan modal dan industri penerbangan yang lestari. Kami tidak sabar-sabar untuk bekerja dengan rakan kongsi baharu kami dalam beberapa tahun akan datang ke atas kerjasama ini.”

TENTANG CDPQ

Di CDPQ, kami melabur secara konstruktif untuk menjana pulangan lestari dalam jangka panjang. Sebagai kumpulan pelaburan global yang menguruskan dana untuk pelan persaraan awam dan pelan insurans, kami bekerjasama dengan rakan kongsi kami untuk membina perusahaan yang memacu prestasi dan kemajuan. Kami aktif dalam pasaran kewangan utama, ekuiti swasta, infrastruktur, hartanah dan hutang swasta. Sehingga 30 Jun 2023, aset bersih CDPQ berjumlah CAD 424 bilion. Untuk maklumat lanjut, kunjungi, lihat halaman atau halaman kami, atau ikuti kami di.

CDPQ ialah tanda dagangan berdaftar yang dimiliki oleh Caisse de dépôt et placement du Québec dan dilesenkan untuk digunakan oleh anak-anak syarikatnya.

TENTANG SMBC AVIATION CAPITAL

Beribu pejabat di IFSC di Dublin Ireland, SMBC Aviation Capital ialah syarikat pajakan operasi pesawat kedua terbesar di peringkat global, dengan armada yang dimiliki, diurus dan dikomitkan terdiri daripada lebih dari 900 pesawat. Syarikat ini menumpukan pada jenis pesawat yang paling maju dari segi teknologi, cekap bahan api dan pesawat berbadan sempit, menyediakan pelanggan di seluruh dunia dengan pesawat yang mereka perlukan untuk mengembangkan perniagaan mereka secara berjaya. Ditubuhkan pada tahun 2001, syarikat ini telah diakuisisi pada tahun 2012 oleh konsortium yang terdiri daripada dua syarikat terbesar Jepun SMFG dan Sumitomo Corporation. Untuk maklumat tambahan, sila kunjungi laman web SMBC Aviation Capital di

Untuk maklumat lanjut

CDPQ
Pasukan hubungan media
+ 1 514 847-5493

SMBC AVIATION CAPITAL
Conor Irwin / Dara O’Sullivan
+353 1 859 9000
/

FGS GLOBAL
Charles O’Brien
+44 20 7251 3801
Richard Webster-Smith
+44 20 7251 3801

SUMBER CDPQ

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.