Cerecin memperkukuh kedudukan dalam neurometabolisme dengan penambahan kepada laluan

  • Cerecin melengkapkan pelesenan penyiasat radiolabelled penjejak 18FBHB, CER-022, untuk pembangunan dan penggunaan dalam kajian tomografi pancaran positron (PET) metabolisme badan keton
  • Syarikat mengembangkan platform ketogenik berikutan data perintis CER-0001 dalam migrain dan sawan bayi.
  • CER-022 adalah aset diagnostik novel dengan potensi aplikasi dalam neurologi dan indikasi terapeutik lain

DENVER, Colo. dan SINGAPURA, 19 Sept. 2023 — Cerecin Inc., sebuah syarikat bioteknologi klinikal peringkat awal yang menerajui neuroterapeutik inovatif, hari ini mengumumkan pelesenan CER-022 dari University of Alberta.

Pelesenan adalah sebahagian daripada perluasan paip Cerecin dan seterusnya mengukuhkan kedudukannya sebagai pemimpin dalam neurometabolisme, menangani sasaran metabolik dan bioenergetik dalam penyakit. CER-022 boleh mempunyai aplikasi yang luas dalam kajian metabolisme badan keton dan akan melengkapi kajian ketosis Cerecin yang sedang berjalan dalam migrain, penyakit Alzheimer dan sawan bayi epilepsi.

CER-022 adalah 18Fluorinated beta-hydroxybutyrate ([18F]FBHB) untuk penggunaan penyiasatan dalam kajian tomografi pancaran positron (PET) metabolisme badan keton. PET adalah teknik pengimejan menggunakan isotop beralabel radio untuk mengukur aktiviti metabolik dalam sel. CER-022 dibangunkan oleh Dr. Frank Wuest, Profesor Onkologi di University of Alberta, dan rakan-rakan. Bulan ini, Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS (USPTO) mengeluarkan Pemberitahuan Kebenaran untuk Permohonan Paten AS No. 16/992,940, tajuk: Asid beta-hydroxybutyric berfluorinasi untuk pengimejan PET, dilesenkan kepada Cerecin oleh University of Alberta.

18F beralabel radio 2-deoksiglukosa (18FDG) digunakan dalam pelbagai aplikasi berkaitan dengan otak, jantung dan dalam diagnosis kanser. 18FDG PET telah menjadi diagnostik transformatif yang memungkinkan pemahaman jaringan metabolisme yang lebih baik dan pengesanan awal serta rawatan penyakit, terutamanya kanser dan fungsi kardiovaskular. Begitu juga, diharapkan bahawa CER-022 akan menjadi alat diagnostik penting dengan aplikasi yang luas, yang sangat berharga kepada Syarikat dalam kajian masa depan sebatian uji kaji utamanya, CER-0001 (tricaprilin).

Dr Samuel Henderson, Ketua Pegawai Saintifik Cerecin, berkata, “Kami gembira dapat melesenkan teknologi ini dari University of Alberta. Glukosa beralabel radio terbukti menjadi alat yang berharga untuk kajian banyak penyakit, dan dengan minat yang semakin meningkat dalam metabolisme badan keton, alat untuk mengkaji ketosis mungkin mempunyai kegunaan yang sama luas. Kajian menggunakan CER-022 boleh meningkatkan pengetahuan kami tentang peranan ketosis dalam pelbagai aplikasi.”

Dr. Frank Wuest, Profesor di University of Alberta berkata, “Kerjasama kami dengan Cerecin akan memajukan kajian teknologi pengimejan molekul kami dan menilai sama ada CER-022 akan menjadi alat berguna untuk mengkaji metabolisme badan keton menggunakan PET. Gangguan yang mempamerkan penggunaan substrat tenaga yang diubah suai, seperti penyakit Alzheimer, epilepsi, diabetes, dan kanser mungkin menarik minat untuk kajian pengimejan PET menggunakan CER-022.”

Mengenai Cerecin

Cerecin adalah syarikat bioteknologi peringkat klinikal yang memberi tumpuan kepada membangunkan ubat yang menyasarkan asas metabolik penyakit sistem saraf pusat. Sebatian utama Cerecin, CER-0001, sedang dibangunkan untuk migrain, penyakit Alzheimer dan epilepsi. Program Cerecin memanfaatkan pengalaman luasnya dalam neurologi dan pembangunan ubat global. Cerecin disokong oleh dua rakan kongsi multinasional, Nestlé S.A. (NSRGY), dan Wilmar International Limited (F34.SI), serta sindiket pelabur institusi terkemuka. Dengan menggabungkan kepakaran mendalam pasukan kepimpinannya dan program yang sangat inovatif, Cerecin sedang menjadi pemimpin global dalam bioenergetik dan neurometabolisme.

Kenyataan prospektif

Siaran akhbar ini mengandungi “kenyataan prospektif” di bawah undang-undang sekuriti yang berkenaan berasaskan jangkaan dan kepercayaan Cerecin pada masa ini. Kenyataan tersebut mungkin disertai dengan perkataan seperti “bertujuan,” “menjangkakan,” “percaya,” “boleh,” “menganggarkan,” “menjangka,” “merancang,” “berpotensi,” “mungkin,” “akan” dan perkataan dan istilah lain yang serupa maknanya. Semua pernyataan, kecuali pernyataan fakta sejarah, adalah pernyataan yang boleh dianggap sebagai pernyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada: (i) sumber dan ketersediaan pembiayaan pihak ketiga dan pelaburan serta prestasi kewangan Syarikat yang diunjurkan; (ii) pembangunan perniagaan, projek, program pembangunan ubat dan usaha sama Syarikat yang dijangka; (iii) pelaksanaan visi dan strategi pertumbuhan Syarikat, termasuk berkenaan pertumbuhan masa depan; dan (iv) perkembangan baru berkenaan projek Syarikat yang sedang berjalan, dalam pembangunan atau sedang dipertimbangkan. Pembangunan dan komersialisasi ubat melibatkan risiko tinggi, dan hanya sejumlah kecil program penyelidikan dan pembangunan menghasilkan komersialisasi produk. Keputusan dalam percubaan klinikal peringkat awal mungkin tidak menunjukkan keputusan penuh atau keputusan dari percubaan klinikal peringkat kemudian atau berskala lebih besar dan tidak menjamin kelulusan kawal selia. Kenyataan prospektif bukan jaminan prestasi masa depan dan tidak sepatutnya bergantung sepenuhnya kepadanya. Kenyataan prospektif sedemikian semestinya melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, yang boleh menyebabkan prestasi dan keputusan kewangan sebenar pada tempoh masa depan berbeza dengan unjuran prestasi atau apa-apa keputusan yang mungkin dinyatakan atau disiratkan oleh kenyataan prospektif tersebut. Walaupun kenyataan prospektif dalam siaran akhbar ini adalah berdasarkan apa yang pihak pengurusan Cerecin percaya sebagai andaian yang munasabah, tiada jaminan atau aku janji bahawa kenyataan prospektif akan terbukti tepat, kerana keputusan sebenar dan peristiwa masa depan mungkin berbeza dengan yang dijangkakan dalam kenyataan tersebut. Cerecin tidak berkewajipan untuk mengemas kini kenyataan prospektif jika keadaan atau anggaran atau pendapat pengurusan berubah kecuali seperti yang dikehendaki oleh undang-undang sekuriti yang berkenaan. Pembaca dinasihatkan untuk tidak bergantung sepenuhnya pada kenyataan prospektif.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.cerecin.com.

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi:  pr@cerecin.com

© 2023 Cerecin AC-23-973