CGTN: China akan mengekalkan keterbukaan dan pembangunan bersama untuk kerjasama Asia Pasifik yang lebih baik

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 17, 2023 — Hernan Garces, cucu kepada penanam ceri Chile, gembira melihat perniagaan keluarganya menjadi pengeksport ceri utama ke China. Dengan lebih 80 peratus cerinya dieksport ke China, Garces, pengurus salah satu pengeksport ceri tempatan terbesar, menyandarkan kejayaannya kepada persekitaran perniagaan yang baik di China.

“Persekitaran perniagaan di China sangat mesra dan terdapat peluang yang tidak terhingga,” kata Garces, yang telah berpindah keluarganya ke Shanghai untuk menguruskan perniagaannya dengan lebih baik.

Cerinya, merentasi belahan bumi utara dan selatan, telah menyaksikan ketergantungan dan integrasi mendalam yang berterusan antara ekonomi China dan ekonomi Asia Pasifik.

Keterbukaan dan pembangunan bersama

Presiden China Xi Jinping menyatakan dalam ucapannya yang disampaikan kepada APEC CEO Summit di San Francisco pada Khamis bahawa sejak Persidangan Pemimpin Ekonomi Asia Pasifik (APEC) Pertama pada tahun 1993, rantau ini mengalami kerjasama ekonomi dan integrasi yang dipertingkatkan.

“Dalam tempoh tiga dekad yang lalu, kita komited kepada regionalisme terbuka, pembukaan dan inklusiviti, belajar dari kekuatan masing-masing, menukar keperluan, memberi tumpuan kepada pembangunan dan bersama-sama membangunkan ‘Pendekatan APEC’ berdasarkan prinsip-prinsip sukarela, pembinaan konsensus dan kemajuan beransur-ansur, memanfaatkan semangat perkongsian yang menekankan harmoni tanpa seragam, dan solidariti dan bantuan bersama,” tambah Xi.

Presiden China berkata keterbukaan, inklusiviti dan pembangunan untuk semua mengatasi yang lain dalam perjalanan menakjubkan kerjasama Asia Pasifik.

“Dalam tempoh tiga dekad yang lalu, Asia Pasifik mengurangkan kadar purata tarifnya daripada 17 peratus kepada 5 peratus, dan menyumbang 70 peratus pertumbuhan ekonomi global,” kata Xi, menambah bahawa dalam tempoh yang sama, “pendapatan per kapita di Asia Pasifik lebih daripada empat kali ganda, dan satu bilion orang telah diangkat daripada kemiskinan.”

Walaupun mempunyai sejarah, budaya dan peringkat pembangunan yang berbeza, Xi menekankan bahawa mencari kesamaan sambil menangguhkan perbezaan adalah amalan terbaik kerjasama serantau.

Memudahkan kerjasama serantau

Menyatakan bahawa dunia telah memasuki tempoh baru kekeliruan dan perubahan, Xi berkata ketiadaan kerjasama adalah risiko terbesar, dan bahawa pemisahan dan gangguan rantai bekalan bukanlah kepentingan sesiapa.

Beliau kemudian berkata bahawa ekonomi APEC harus “terus maju membina Kawasan Perdagangan Bebas Asia Pasifik.”

Fakta lebih berbicara daripada perkataan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, China terus mempertingkatkan kerjasama ekonomi dan perdagangan dengan 20 ekonomi APEC yang lain, dan terus menyumbang kekuatan China kepada pembinaan ekonomi Asia Pasifik, menurut Kementerian Perdagangan (MOC) China.

Secara khusus, pada tahun 2022, jumlah import dan eksport China dengan ahli-ahli APEC adalah $3,739.08 bilion, yang menyumbang 59.7 peratus daripada jumlah import dan eksport keseluruhan China, mengikut data MOC.

Data itu juga menunjukkan pada tahun yang sama bahawa lapan daripada 10 rakan perdagangan teratas China adalah ahli-ahli APEC dan China adalah rakan perdagangan terbesar bagi 13 ekonomi APEC.

Luo Rong, seorang penyelidik di Akademi Penyelidikan Makroekonomi China, mendapati bahawa pintu China semakin terbuka lebar, keupayaannya menggunakan pelaburan asing terus berkembang dan persekitaran perniagaannya terus bertambah baik. “Semua ini akan menyuntik tenaga baru dan dorongan kepada pertumbuhan ekonomi serantau.” 

Langkah-langkah lebih untuk menjemput pelaburan asing

Sejak pembukaan dan reformasi China 45 tahun lalu, APEC menjadi pertubuhan ekonomi dan perdagangan pertama yang disertai.

Pada permulaan baru, Xi berkata China terus komited mengejar pembangunan dengan pintu terbuka dan akan terus maju pembukaan tinggi standard dan memperluas lagi akses pasaran, dengan menambah bahawa China telah mengumumkan penghapusan semua langkah pembatasan terhadap pelaburan asing dalam pembuatan.

Presiden China juga berkata tidak kira bagaimana situasi antarabangsa berkembang, tekad China untuk membangunkan persekitaran perniagaan berasaskan pasaran, berlandaskan undang-undang dan kelas dunia tidak akan berubah, dengan menambah bahawa dasar untuk memberikan perkhidmatan sama dan berkualiti kepada pelabur asing tidak akan berubah.

Xi juga berkata negara membangun terbesar dunia juga akan mengambil langkah-langkah lebih, seperti memperbaiki dasar-dasar mengenai masuk dan tinggal warga asing di China dan menghapuskan halangan dalam perkhidmatan kewangan, perubatan, pembayaran e dan lain-lain.

Sebagai contoh, Beijing telah mempermudah proses mendapatkan permit kerja dan permit tinggal jenis kerja untuk warga asing. Semua bakat asing yang bekerja di Beijing berhak mendapat perkhidmatan permohonan satu pintu yang mudah di 15 loket perkhidmatan satu pintu di seluruh bandar.

“Semua ini dirancang untuk memudahkan syarikat asing untuk melabur dan beroperasi di China,” kata Xi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)