CGTN: Peng Liyuan menggalakkan koir Jerman menjadi jambatan persahabatan China-Jerman

6 3 CGTN: Peng Liyuan encourages German choir to be bridge for China-Germany friendship

(SeaPRwire) –   BEIJING, Mac 31, 2024 — Memandangkan China dan Eropah telah memulakan semula pertukaran dan dialog pada semua tahap sejak pandemik COVID-19 berakhir, sekumpulan pelajar dan guru dari Chinese Choir of Burg Gymnasium, sebuah sekolah menengah di Jerman, memulakan semula pertukaran budaya dengan China pada bulan Mac.

Peng Liyuan, isteri Presiden China Xi Jinping, mengalu-alukan kedatangan mereka di Beijing pada hari Khamis. Selepas mengetahui tentang pengajian dan pengalaman mereka sepanjang tahun lalu, Peng memuji mereka kerana bertutur dalam bahasa Mandarin dengan lebih baik dan menggalakkan mereka untuk berkongsi pengalaman dan perasaan mereka di China dengan keluarga dan rakan-rakan mereka setelah pulang nanti, dan menjadi generasi duta baru untuk persahabatan ChinaJerman.

Beliau juga menggalakkan para pelajar untuk terus menggunakan muzik bagi membuka dunia baru dalam bahasa China dan mengalami pesona budaya China melalui lagu-lagu.

Interaksi Peng dengan Burg Gymnasium
Hubungan antara Peng dengan koir dan sekolah Jerman itu bermula pada tahun 2014, apabila beliau menyertai kelas bahasa China di sekolah itu semasa lawatan negara Xi ke Jerman.

Sekolah itu telah menawarkan kursus bahasa China sejak 1994. Semasa lawatan pada tahun 2014, para pelajar bertanya kepada Peng tentang cara untuk memperbaiki sebutan bahasa Mandarin mereka. Beliau mengesyorkan agar mereka menyanyikan lagu-lagu China.

Dua tahun kemudian, Peng bertemu dengan guru-guru dan pelajar sekolah di Beijing. Pada tahun 2021, ketika pandemik sedang melanda dunia, beliau menulis sepucuk surat kepada para pelajar dan guru yang menjemput mereka untuk melawat China bagi tujuan pertukaran dan pengajian selepas pandemik, dan menyeru mereka untuk menyumbang kepada usaha mengukuhkan persahabatan antara rakyat China dan Jerman, terutamanya golongan muda.

Sejak penubuhan koir pada tahun 2014, ia telah muncul dalam banyak majlis diplomatik penting antara China dan Jerman dan telah membuat beberapa persembahan dalam bahasa China.

Semasa mesyuarat hari Khamis, Peng mengucapkan tahniah kepada koir atas pencapaiannya yang membuahkan hasil sepanjang dekad lalu dengan menyampaikan persahabatan melalui lagu-lagu. Beliau melahirkan harapan bahawa koir itu akan terus bertindak sebagai jambatan bagi pertukaran budaya antara kedua-dua negara.

Hubungan yang kukuh antara China, Jerman
Sejak hubungan diplomatik dijalin antara China dan Jerman pada tahun 1972, pelbagai pertukaran budaya antara kedua-dua negara dalam bidang pendidikan, sains dan teknologi, budaya, media, belia dan wanita telah berkembang.

Kedua-dua negara menandatangani Perjanjian mengenai Pertukaran Budaya pada tahun 1979. Sejak itu, banyak aktiviti telah dilaksanakan dalam bidang hubungan budaya, eksposisi seni dan persembahan komersial.

Contohnya, Pusat Kebudayaan China dibuka di Berlin pada tahun 2008, yang menyediakan ruang untuk pertukaran dan persefahaman bersama. Pada tahun 2012, China dan Jerman bersetuju untuk mewujudkan Mekanisme Dialog dan Pertukaran Orang Tinggi China-EU. Semasa Tahun Kebudayaan China 2012-2013, banyak aktiviti budaya telah diadakan di lebih daripada 40 bandar di Jerman.

Lebih-lebih lagi, tahun 2013 dan 2014 diberi nama Tahun Bahasa ChinaJerman dan tahun 2016 diberi nama Tahun Pertukaran Belia Sino-Jerman. Pada tahun 2016, sebuah mekanisme pertukaran budaya peringkat tinggi telah rasmi ditubuhkan antara China dan Jerman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.