CGTN: San Francisco penyumbang baru untuk hubungan China-AS

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 17, 2023 — Presiden China Xi Jinping dan lawan bicaranya dari Amerika Syarikat Joe Biden telah berbincang secara terus dan mendalam di Filoli Estate, San Francisco pada hari Rabu. Kemuncak ini yang sangat dinanti-nantikan ini berlangsung setahun selepas kedua-dua presiden bertemu di Bali, Indonesia.


Semasa pertemuan itu, Presiden Xi menyeru agar kedua-dua negara membina lima tiang untuk hubungan bilateral dan mengambil visi San Francisco baru menghadapi masa depan. Beliau menekankan bahawa China sentiasa komited untuk mempunyai hubungan yang stabil, sihat dan mampan dengan Amerika Syarikat. Pada masa yang sama, China mempunyai kepentingan yang perlu dilindungi, prinsip-prinsip yang perlu dipertahankan, dan garis merah yang tidak boleh dilanggar.

China berharap agar kedua-dua negara boleh menjadi rakan yang saling menghormati dan hidup berdampingan dengan aman. Ahli ekonomi Amerika Jeffrey Sachs berkata idea saling hormat, bekerjasama, berdialog dan menyelesaikan masalah bersama adalah “benar-benar bijak, dan sangat penting,” menurut laporan Xinhua.

Adalah diakui, kedua-dua negara masih menghadapi beberapa pertikaian strategik. Presiden Xi menekankan semasa kemuncak itu bahawa dua negara perlu menguruskan perbezaan secara berkesan dan bukannya membenarkannya menjadi jurang yang memisahkan kedua-dua negara.

Sebenarnya, sebelum, semasa dan selepas kemuncak Xi-Biden, kedua-dua pihak telah mencapai beberapa persetujuan penting mengenai isu-isu berfungsi termasuk perubahan iklim, kecerdasan buatan, kerjasama penentangan dadah dan pertukaran antara rakyat.

Penyertaan dan kerjasama China-Amerika Syarikat mengenai isu-isu ini adalah penting untuk menggalakkan dialog dan pemahaman antara kedua-dua pihak, dan mengurangkan risiko konflik dan konfrontasi disebabkan oleh kesilapan perhitungan.

Kerjasama China-Amerika Syarikat juga merupakan manifestasi tanggungjawab terhadap masyarakat antarabangsa. Semasa kemuncak itu, Presiden Xi menyeru agar China dan Amerika Syarikat bersama-sama memikul tanggungjawab sebagai negara besar, dengan menekankan bahawa masalah yang dihadapi masyarakat manusia tidak boleh diselesaikan tanpa kerjasama antara negara besar.

Joseph Nye, Profesor Berkhidmat Khas dan bekas Dekan Sekolah Kerajaan Kennedy di Harvard University, menekankan bahawa pemisahan adalah mustahil antara China dan Amerika Syarikat, kerana tiada negara boleh menangani perubahan iklim, ancaman pandemik, atau masalah lintas negara lain sendirian.

China, sebagai negara membangun terbesar, dan Amerika Syarikat, sebagai negara maju terbesar, sangat penting dalam mempromosikan pertumbuhan ekonomi global. Sementara itu, sebagai ahli tetap Majlis Keselamatan PBB dan peserta penting dalam mekanisme tadbir urus global semasa, kedua-dua negara juga memainkan peranan penting dalam menangani cabaran global

Dari Bali ke San Francisco, kapal raksasa hubungan China-Amerika Syarikat telah melalui terumbu tersembunyi dan air deras. Tetapi San Francisco bukan destinasi. Bandaraya yang menyaksikan sejarah abad hubungan antara rakyat China dan Amerika itu merupakan permulaan baru untuk hubungan China-Amerika Syarikat.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)