China Medical University Hospital (CMUH) Sedang Membangunkan iDREAM untuk Mengesan Apnea Tidur di Rumah

3 1 China Medical University Hospital (CMUH) Developing iDREAM to Detect Sleep Apnea at Home

(SeaPRwire) –   Ia menunjukkan ketepatan 95.8% untuk mendefinisikan OSAS berat

TAICHUNG, 30 Mac 2024 — Mengorok boleh menjadi isyarat membimbangkan tentang sindrom obstruktif apnea tidur (OSAS). Kajian menunjukkan bahawa 50% individu yang mengorok mungkin mengalami apnea tidur, yang boleh menyebabkan keadaan yang membahayakan nyawa seperti penyakit jantung, hipertensi, hemoraji serebrum, strok, dan bahkan kematian tiba-tiba pada kes-kes berat semasa waktu malam. Pusat Perubatan Tidur di Hospital Universiti Perubatan China (CMUH, Taiwan) telah memperkenalkan iDREAM (Pengimejan Pendengaran Peristiwa Pernafasan melalui Pemantauan Automatik), yang menggabungkan Peranti Pemantauan Elektrokardiogram (ECG) Mudah Alih QOCA daripada Quanta, sebagai penyelesaian mudah untuk mengesan gejala pesakit apnea semasa tidur di rumah. Lebih daripada 100 pesakit telah menjalani ujian klinikal iDREAM. Dengan analisis ECG berasaskan AI ini, pakar perubatan CMUH dapat mengenal pasti sindrom obstruktif apnea tidur (OSAS) dengan lebih tepat dan mengurangkan masa yang digunakan untuk diagnosis dan rawatan.

Kajian mencadangkan bahawa mengorok mungkin isyarat amaran tentang apnea tidur bagi 50% individu, keadaan serius yang boleh menyebabkan kematian tiba-tiba semasa tidur, seperti yang dinyatakan oleh Dr. Tsou, Pengarah Bahagian Larinkologi di CMUH. Dr. Liang-Wen Hang, Ketua Pusat Perubatan Tidur CMUH, menekankan peranan analisis ECG berasaskan AI dalam meningkatkan keupayaan pasukan perubatan untuk mengenal pasti sindrom obstruktif apnea tidur (OSAS) dengan tepat.

Dr. Yung-An Tsou, Pengarah Bahagian Larinkologi di CMUH, menyatakan bahawa menurut kajian Asian Society of Sleep Medicine, lebih 20% penduduk di Taiwan (kira-kira 5 juta orang) mengalami gangguan tidur. Walau bagaimanapun, bilangan sebenar orang yang bersedia mencari rawatan perubatan jauh lebih rendah daripada angka ini.

Encik Chang, 36 tahun, mengorok dengan kuat semasa tidur dan tidak dapat mengekalkan tidur yang tidak terganggu untuk dirinya dan keluarganya. Pemeriksaan awal oleh pasukan pakar otorinolaringologi CMUH menunjukkan bahawa Encik Chang memerlukan pemeriksaan tidur. Memaklumkan laporan itu, Pengarah Tsou mendapati bahawa Encik Chang mengalami OSAS. Encik Chang diberi uvulopalatopharyngoplasty (UPPP) dan pemantauan lanjut dengan iDREAM. Dengan peranti mudah alih ini, rekod dihantar ke server Awan dan data ECG dengan segera dianalisis dengan model pembelajaran mesin berasaskan data besar. Menurut CMUH, iDREAM berfungsi sebagai pemantauan berterusan di rumah, yang mengurangkan masalah penjadualan di Pusat Perubatan Tidur dan memudahkan pengesanan hasil. Masalah apnea Encik Chang berjaya diselesaikan dan kualiti tidurnya meningkat dengan ketara.

Dr. Liang-Wen Hang, Ketua Pusat Perubatan Tidur CMUH, berkata, memandangkan kapasiti Pusat Perubatan Tidur CMUH sentiasa terhad, keperluan pesakit menginap, bagaimanapun, semakin meningkat. Di Pusat Perubatan Tidur, pesakit biasanya dikehendaki dengan beberapa sensor fisiologi (untuk elektroensefalografi [EEG], elektromiogram dagu, aliran udara, oksigenasi, ECG atau kadar jantung). Kabel-kabel itu menyebabkan pesakit berasa cemas dan tidur kurang berkemungkinan, sering mempengaruhi ketepatan laporan pesakit. Lebih-lebih lagi, Pusat Perubatan Tidur menghadapi masalah tenaga kerja sendiri, kerana juruteknik tidur diperlukan untuk memantau parameter yang direkodkan dan mentafsirkan data sepanjang malam. Terima kasih kepada iDREAM, isu-isu yang disebutkan di atas dapat diselesaikan, dengan mencipta sistem pelacakan yang lebih menyeluruh dan mudah untuk pesakit OSAS.

iDREAM, sistem pengesanan tidur berdasarkan rumah, mengesan perubahan ECG daripada episod OSAS dan menentukan keparahan menggunakan metodologi pembelajaran dalamannya. Ia menunjukkan ketepatan 92.7% dan 93.2% untuk kejadian apnea tidur dan kebangunan (gangguan tidur akibat apnea), dan 95.8% ketepatan untuk mendefinisikan OSAS berat (30 episod setiap jam). iDREAM masih menjalani ujian klinikal tetapi rancangan sedang disediakan untuk mengemukakan permohonan untuk pensijilan peranti perubatan pintar daripada Lembaga Makanan dan Dadah Taiwan dan kemudian memperkenalkannya secara rasmi ke dalam amalan klinikal. Ia dijangka memberi kesan yang besar dalam perubatan tidur.

Berdedikasi kepada aplikasi maklumat klinikal, Pusat AI di CMUH melatih rangkaian neural buatan menggunakan data perubatan Hospital. Model sedemikian boleh memberikan cadangan dalam diagnostik klinikal dan mungkin digabungkan dengan sistem pengambilan keputusan klinikal untuk mengurangkan beban tenaga kerja kesihatan.

Hubungi Media:
Carolyn Chen
+886963619552

SUMBER Hospital Universiti Perubatan China

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.