China Memberi Kelulusan Pembuatan kepada Nio

NIO Stock

(SeaPRwire) –   China secara rasmi telah menambah pembuat kenderaan elektrik Nio (NYSE: NIO) ke senarai syarikat-syarikat yang dibenarkan untuk menghasilkan kenderaan di dalam negara, seperti yang dilaporkan oleh .

Laman web kementerian itu sepatutnya mendedahkan butir-butir khusus mengenai masa atau syarat-syarat lesen pengeluaran yang diberikan kepada Nio. Syarikat itu telah bekerjasama dengan Kumpulan Automobil Anhui Jianghuai (JAC) sejak 2018, bekerjasama dalam pengeluaran kenderaan elektrik berasaskan kontrak.

Berikutan soalan dari Reuters, Nio menyatakan bahawa ia kini tidak mempunyai sebarang maklumat untuk dikongsi mengenai perkara itu. Pengeluaran lesen pengeluaran akan membawa kejelasan kepada potensi impak ke atas Nio daripada rancangan JAC untuk menjual aset-aset milik kilang yang menghasilkan kenderaan elektrik Nio.

Laporan pada bulan Oktober daripada akhbar berwibawa China Securities Journal menunjukkan niat JAC untuk menjual aset, dengan Nio menyatakan pada masa itu bahawa jualan sedemikian tidak akan mengganggu aktiviti pengeluaran masa depannya.

Perkembangan ini juga menandakan perubahan ketara bagi pihak berkuasa China, yang telah mengamalkan kehati-hatian dalam meluluskan pengeluaran baharu memandangkan kebimbangan mengenai kelebihan kapasiti dan perang harga yang semakin meruncing melibatkan lebih 40 jenama. Terutamanya, Tesla Inc (NASDAQ: TSLA) menghadapi cabaran dalam mendapatkan kelulusan peraturan untuk rancangan pengembangan kilangnya di Shanghai, seperti yang dilaporkan oleh Reuters pada Jun. Demikian juga, sumber-sumber memberitahu Reuters bahawa pembuat kereta mewah elektrik Amerika Syarikat Lucid Group (NASDAQ: LCID) tidak mungkin menerima kelulusan.

Proses bagi pembuat kereta untuk menghasilkan dan menjual kereta di China melibatkan mendapatkan permit daripada perancang negara dan kementerian industri. Nio adalah pembuat kenderaan elektrik terbaru yang menerima kedua-dua permit sejak Sinogold pada Mei 2019. Pada sepuluh bulan pertama tahun ini, Nio menduduki tangga kesembilan dari segi jualan kenderaan elektrik di China, dengan 126,067 unit, mengikut data daripada Persatuan Kereta Penumpang China.

Semasa berusaha untuk meningkatkan keuntungan, Nio mengambil langkah-langkah seperti mengurangkan tenaga kerja dan menangguh pelaburan jangka panjang untuk meningkatkan kecekapan dan mengurangkan kos menghadapi persaingan elektrik yang semakin meruncing di pasaran kenderaan elektrik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.