Citigroup akan Menganjurkan Perubahan Tenaga Kerja pada Isnin

Citigroup Stock

(SeaPRwire) –   Citigroup Inc. (NYSE: C) dijangka akan mengumumkan beberapa perubahan pengurusan dan gelombang pertama pemecatan, menurut laporan Financial Times. Perkembangan ini adalah sebahagian daripada penyusunan semula organisasi besar-besaran yang diperincikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Jane Fraser pada September 2023, yang dijangka akan menyebabkan pemecatan banyak jawatan.

Sumber yang mengetahui perkara tersebut menunjukkan bahawa penyusunan semula strategik yang dikenali secara dalaman sebagai Projek Bora Bora masih dalam peringkat awal. Sebagai sebahagian daripada kajian atas ke bawah struktur organisasi Citigroup, hanya 1% daripada jumlah 240,000 jawatan bank telah ditangani setakat ini.

Rancangan pengurusan termasuk mengurangkan lapisan pengurusan sedia ada daripada tiga belas ke lapan, dengan dua lapisan teratas sudah distrim, menyebabkan pengurangan 15% bagi peranan berfungsi dan pemansuhan 60 jawatankuasa operasi.

Bank berhasrat melaksanakan perubahan kepada model operasinya pada suku keempat 2023, dengan menggantikan tiga segmen laporan semasa dengan lima segmen operasi baharu: Perkhidmatan, Pasaran, Perbankan, Kewangan dan Perbankan Peribadi Amerika Syarikat. Sebarang aktiviti yang tinggal akan digabungkan di bawah segmen “Lain-lain”.

Fraser telah melantik lima ketua perniagaan yang akan melapor terus kepadanya dan membentuk Pasukan Pengurusan Eksekutif. Pemimpin-pemimpin ini telah melantik kira-kira seratus individu yang akan menyelia pelbagai barisan perniagaan. Citigroup menjangka akan menyelesaikan penyusunan semula, termasuk pemberhentian, menjelang akhir Mac 2024.

Pengumuman Isnin yang dijangka akan melibatkan ketua-ketua unit perniagaan memberitahu kakitangan mereka tentang lapisan kepimpinan seterusnya. Penyusunan semula kecil di dalam bank dijangka, dan pekerja yang peranan mereka dihapuskan atau berubah akan diberi tempoh peralihan di mana mereka boleh memohon jawatan lain di Citigroup. Walau bagaimanapun, mereka yang tidak ditempatkan dalam peranan baharu pada akhir tempoh peralihan akan diberi butiran mengenai pakej pemberhentian mereka.

Penyusunan semula ini, yang paling ketara bagi syarikat itu dalam dekad, dirancang untuk mempermudahkan organisasi dengan menghapuskan lapisan pengurusan berlebihan, dengan harapan ini akan meningkatkan kecekapan dan pertanggungjawaban. Saham Citigroup mengalami penurunan 0.9% dalam tempoh enam bulan yang lalu, berbeza dengan pertumbuhan industri sebanyak 7.8%.

Berikutan alam ekonomi yang mencabar, syarikat kewangan Amerika Syarikat, terutamanya bank, melaksanakan langkah-langkah penyusunan semula, termasuk pemotongan tenaga kerja. Ally Financial Inc. (NYSE: ALLY) baru-baru ini memulakan pemotongan tenaga kerja yang menjejaskan kurang daripada 5% daripada jumlah tenaga kerja keseluruhannya, manakala Wells Fargo & Company (NYSE: WFC) terus mengkaji peluang untuk meningkatkan kecekapan dengan mengurangkan perbelanjaan, termasuk tenaga kerja dan ruang pejabat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)