CM Energy Mempercepat Peralihan Tenaga Hijau Melalui Peningkatan Sahamnya Dalam Syarikat Pembuat Elektrolizer Hidrogen Terkemuka

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 20, 2023 — Pada 17 November, upacara menandatangani Perjanjian Peningkatan Modal berjaya diadakan di Xiamen antara CM Energy, dan Makmal Inovasi Tan Kah Kee (“TKK Lab”) / IKKEM Technology and Industry Development (Xiamen) Co., Ltd.( “IKKEM Tech”) dan CM Xiageng Hydrogen Energy Technology (Xiamen) Co., Ltd.(“CM Xiageng”). Para pihak telah bersetuju untuk meningkatkan lagi pegangan saham CM Energy dalam CM Xiageng. Pada hari yang sama, Dr. Gao Xiaoping telah dilantik oleh Lembaga sebagai Ketua Saintis untuk meningkatkan lagi keupayaan inovasi dan penyelidikan syarikat.

Para pihak telah bersetuju untuk meningkatkan lagi pegangan saham CM Energy dalam CM Xiageng.
Para pihak telah bersetuju untuk meningkatkan lagi pegangan saham CM Energy dalam CM Xiageng.

“Dengan meningkatkan pegangan saham kami dalam CM Xiageng, kami akan dapat memanfaatkan sepenuhnya sinergi antara keupayaan R & D TKK Lab, keupayaan pengeluaran kami dan rangkaian pemasaran global kami untuk menjawab keperluan semakin meningkat pelanggan kami dalam sektor hijau hidrogen”, kata Encik Zhan Huafeng, Pengarah Eksekutif dan Presiden Eksekutif CM Energy. Encik Zheng Nanfeng, Pengarah TKK Lab dan Profesor Sekolah Kimia dan Kejuruteraan Kimia Universiti Xiamen, dan Dr. Gao Xiaoping, Pengerusi dan Pengurus Besar CM Xiageng dan Pengarah Teknikal TKK Lab, juga gembira dengan pelaburan tambahan yang dibuat oleh CM Energy dan percaya bahawa pelaburan baru akan mengukuhkan keupayaan R & Dnya dan membantu syarikat meningkatkan pengeluaran untuk memenuhi keperluan pasaran.

Strong Pasukan Penyelidikan dengan Teknologi Terkini

Apabila kemajuan teknologi dalam industri hidrogen sentiasa berubah dan industri tenaga hidrogen menjadi semakin kompetitif, pasukan penyelidikan yang kuat adalah kunci untuk memperoleh dan mengekalkan kelebihan saingan. Ketua Projek Dr. Gao Xiaoping mempunyai pengalaman lebih 30 tahun dalam pembangunan dan aplikasi teknologi hidrogen. Dengan sokongan dan akses kepada pasukan penyelidikan asas elektrokimia terkemuka di dunia dan peralatan kajian antaramuka permukaan Universiti Xiamen dan TKK Lab, pasukan R & D antarabangsa yang diketuai oleh Dr. Gao telah membangunkan membran komposit inovatif, elektrod dan sistem elektroliser ALK 1000Nm3. Membran komposit dan elektrod baru telah mengumpulkan lebih daripada 300,000 jam data ujian, dan dijangka membran komposit lebar 2 meter akan diujikaji tahun hadapan.

Prestasi Terkemuka Disahkan oleh CNAS

Berdasarkan asas R & D yang kukuh dan mendalam, CM Xiageng telah membangunkan sistem pengeluaran hidrogen ALK inovatifnya, elektrod, membran dan komponen utama lain untuk pengeluaran hidrogen off grid, yang menjadikannya salah satu pembuat terpadu terkemuka di industri yang mampu membangunkan dan mengeluarkan semua komponen utama sistem pengeluaran hidrogen. Dilaporkan bahawa produk elektroliser CM Xiageng mendahului industri dalam banyak bidang seperti penggunaan tenaga yang lebih rendah, masa permulaan sejuk lebih pendek, saiz lebih kecil dan berat lebih ringan. Sebagai contoh, produk generasi pertama elektroliser ALK 1000Nm3 mempunyai penggunaan tenaga DC kurang daripada 3.8kWh / m3 @ 2000A / m2; dan 4.1 kWh / m3 @ 4000A / m2, dan mencapai permulaan segera pada suhu bilik, yang menunjukkan prestasi terkemuka dalam industri. Pembangunan sel elektrolitik generasi seterusnya telah selesai, dan ujian dan pengeluaran besar-besaran dijangka tahun hadapan.

Tentang CM Energy

CM Energy Tech telah melayani industri tenaga hampir 30 tahun dan merupakan salah satu syarikat terkemuka di dunia dalam mereka, membuat dan membekalkan peralatan, teknologi, perkhidmatan dan penyelesaian misi kritikal dan berkelas tinggi untuk industri tenaga global. Teknologi hijau CM Energy termasuk peralatan utama dalam kapal pemasangan turbin angin luar pantai (WTIV) dan kapal perkhidmatan luar pantai (SOV). Teknologi hidrogen CM Energy termasuk elektroliser hidrogen inovatifnya dan peralatan untuk stesen pengisi hidrogen.

CM Energy tersenarai di Papan Utama Bursa Saham Hong Kong dengan kod saham “HK.206”. Pemegang saham terbesar CM Energy adalah Kumpulan Industri China Merchants.

Tentang CM Xiageng

CM Xiageng adalah usahasama antara CM Energy dan TKK Lab. Syarikat itu memberi tumpuan kepada R & D, pengeluaran dan jualan elektroliser berasaskan alkali dan bahan utama. Syarikat itu memanfaatkan kemudahan dan tenaga penyelidikan Universiti Xiamen yang kuat di Kolej Kimia dan Kejuruteraan Kimia Universiti Xiamen. TKK Lab adalah salah satu makmal inovasi terkemuka di negara ini dan mempunyai sembilan akademik Akademi Sains China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)