CNN’s Food for Thought menelusuri kepelbagaian budaya kulinari Tokyo

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 15, 2023 — Dari sandwic telur yang sederhana hingga makanan berbintang Michelin, keindahan dan keragaman masakan dunia dapat ditemukan di seluruh jalanan Tokyo. Bulan ini, Food for Thought CNN menjelajahi tapak kaya rasa global yang telah memberi inspirasi kepada masakan Jepun. Wartawan CNN menyoroti para juru masak yang memperluas batasan Tokyo inovasi kuliner dan mengubah cara kita memikirkan tentang makanan Jepun.

CNN’s Food for Thought explores Tokyo’s diverse culinary culture
CNN’s Food for Thought explores Tokyo’s diverse culinary culture

Tidak diragukan lagi, tiada negara asing yang memberi kesan lebih besar kepada Tokyo daripada Perancis. Kagurazaka District, dikenali sebagai “Little Paris”, adalah rumah kepada tempat makan berkelas, bar wain kawasan dan patisserie yang diilhami oleh masakan Perancis. CNN mendengar daripada Yoko Kimoto, seorang juru masak Jepun-Korea yang dilatih dalam masakan Perancis yang enggan ditakrifkan oleh mana-mana satu masakan. Di Restaurant HYÈNE, sebuah rumah Jepun tradisional dua tingkat di Omotesando hijau dan mewah, Kimoto menghidangkan kisah hidupnya dalam satu pinggan. Kimoto menyediakan hidangan tanda tangan yang diilhami oleh kenangan masa lalunya – dia mencampur kentang dengan makanan ringan zaman kanak-kanaknya, bubur nasi Korea, untuk membuat fondant. Dan hidangan lain: itik arang yang dibakar dengan ginseng tempura, dicipta melalui dorongannya untuk terus berinovasi.

Seterusnya, CNN menjelajahi masakan berinspirasi Peru di Tokyo, berbicara dengan Hiroaki Taniguchi, juru masak dan pemilik El Cebichero, yang menyediakan ceviche, hidangan kebangsaan Peru. Imigran Jepun mula menetap di Peru pada 1800-an, dan hari ini, dianggarkan 100,000 keturunan mereka masih tinggal di sana. Salah seorang daripada mereka ialah Bruno Nakandakari, juru masak dan pemilik Bépocah, yang dilahirkan dan dibesarkan di Lima tetapi kembali ke Tokyo 30 tahun yang lalu. Nakandakari mengunjungi Pasar Kyodai di Gotanda, pusat satu penghentian untuk barangan Amerika Latin di Tokyo, di mana beliau mendapatkan rempah-ratus Peruvian yang autentik. Beliau menggabungkan perasa tradisional ini dengan bahan-bahan tempatan berkualiti seperti makanan laut dan daging untuk mencipta versi sendiri hidangan klasik Peru.

Akhir sekali, CNN mendengar daripada Chef Miyuki Igarashi yang menggabungkan bahan-bahan Jepun dengan teknik Cina di restorannya, Miyu. Keazaman Igarashi untuk membuktikan dirinya dalam industri ini yang dikuasai lelaki mengambil kesan fizikal, tetapi beliau diilhami untuk membawa falsafah sihat ke restorannya sendiri di kawasan Hatagaya yang santai. Igarashi bertujuan menggunakan minyak sederhana dan perasaan tanpa mengorbankan rasa, yang kadang-kadang memerlukan pendekatan Jepun. Igarashi mengambil CNN ke izakaya sake untuk mempelajari bagaimana menggunakan suhu tertentu untuk memanfaatkan umami. Beliau juga menyediakan sup keistimewaan yang menunjukkan keseimbangan halus Igarashi antara prinsip masakan Cina dan Jepun. 

Food for Thought trailer: 
Food for Thought images:

Masa tayangan untuk khasus 30 minit: 

  • Sabtu, 18 November pada 1:30pm HKT
  • Ahad, 19 November pada 7:00pm HKT
  • Isnin, 20 November pada 2:30am HKT

Tentang CNN International  

Portfolio berita dan maklumat CNN tersedia dalam tujuh bahasa yang berbeza di seluruh platform TV, digital dan mudah alih utama, mencapai lebih daripada 475 juta isi rumah di seluruh dunia. CNN International ialah saluran berita antarabangsa nombor satu mengikut semua kajian media utama di Eropah, Timur Tengah dan Afrika, rantau Asia Pasifik dan Amerika Latin dan mempunyai kehadiran AS termasuk CNNgo. CNN Digital ialah rangkaian terkemuka untuk berita dalam talian, berita mudah alih dan media sosial. CNN berada di garis hadapan inovasi digital dan terus melabur dengan besar untuk mengembangkan jejak kaki digital globalnya, dengan suite aset digital beraneka dan rangkaian perkongsian kandungan strategik yang dikomersilkan melalui pemahaman data terarah tentang tingkah laku penonton. CNN telah memenangi pelbagai anugerah berprestij di seluruh dunia untuk jurnalismenya. Lebih 1,000 jam siri, dokumentari dan khas dihasilkan setiap tahun oleh bahagian bukan berita CNNI. CNN mempunyai 36 pejabat editorial dan lebih 1,100 rakan kongsi di seluruh dunia melalui CNN Newsource. CNN International ialah syarikat Warner Bros. Discovery. 

Maklumat Media: 

Hubungi: Bipasha Bhattacharya
E-mel:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)